Regija

Ante Delija: Idem testirati svoje limite! Protivnik se ne bira, borio bih se i s Miočićem

Ante Delija
 Ronald Gorsic / CROPIX
Ante nam je otkrio jedan detalj iz svog ugovora, analizirao Ganea i najavio veliki debi u Abu Dhabiju

30-godišnji Ante Delija ovog je tjedna postao član UFC-a i to je nešto što automatski mijenja karijeru jednog MMA borca. Nakon dugo godina rada, jednog teškog perioda uz borbu s ozljedama, koji je doveo do duže pauze, kao i posljednjih problema s pandemijom, zbog koje je otkazana PFL sezona čiji je trebao biti član, Ante je napokon došao do one najviše borilačke lige. Stavio je svoj potpis na ugovor s UFC-om te ga već 17. listopada čeka borba na Fight Islandu. S druge strane bit će mu neporaženi francuski teškaš i sparing partner Francisa Ngannoua, Ciryl Gane.

Unutar gustog rasporeda, koji je neupitno takav nakon što se na "short notice" prihvati borba u Octagonu, Ante je za Fight Site prokomentirao novonastalu situaciju, otkrivši kako je ovo zapravo bio treći kontakt s UFC-om. Prvi put do dogovora nije došlo zbog pravne strane ovog sporta, dok je drugi put došlo do spleta okolnosti tijekom kojeg se nije moglo dovoljno brzo reagirati.

"UFC je mene prvi put kontaktirao dok sam još bio pod ugovorom s PFL-om. Zvali su me za borbu protiv Walta Harrisa, nakon što mu je Oleinik otkazao. To je bilo prije nešto više od godinu dana, no ja sam tada bio u PFL-u. Nakon toga su me zvali ovo ljeto, htjeli su mi organizirati revanš protiv Marcina Tybure, nakon što je otpao Alexander Romanov. Onda je uskočio Maxim Grishin jer su nam poslali 'e-mail' u 3 sata ujutro. Ivan Dijaković je to vidio oko 7 sati ujutro i odgovorio je, ali bilo je to kasno. Sad je sve ispalo dobro. Netko je prvo kontaktirao Antu Jurića (iz FFC-a) uz informaciju da je jedan teškaš odustao, a onda je on nazvao Dražena Forgača. Na kraju je Mick Maynard nazvao Dijakovića i prihvatili smo borbu. No, već prije nego što su nas kontaktirali smo znali da im treba teškaš, tako da smo bili spremni na poziv", ispričao je Ante cijelu priču o tome kako je napokon postao dio UFC-a, promocije za koju mnogi smatraju da je već od ranije trebala biti njegov dom. No, ovako je do nje došao uz impresivan rezime, s pobjedama unutar borilišta Rizina, PFL-a i KSW-a. Ne može se time bilo tko pohvaliti.

Ime protivnika u ovom je slučaju bilo nevažno, barem po pitanju prihvaćanja UFC ugovora. Ciryl Gane izuzetno je težak ispit za prvu borbu, budući da ga već sad proglašavaju budućim prvakom, ali to Anti uistinu nije igralo apsolutno nikakvu ulogu. Kao što kaže da mu neće igrati nikad u karijeri niti je do sada. Koga mu promocija namijeni, na njemu je da se najbolje pripremi i krene na taj ispit. Tako će biti ovog puta, ali i svakog idućeg.

"Prihvatili bismo uistinu bilo koga. Nema tu biranja, ja se želim boriti protiv bilo koga. Želim se boriti protiv Miočića, kao i protiv bilo kojeg teškaša. Ne zanima me tko je s druge strane. Ovo je bio moj san i sad idem tamo testirati svoje limite. Spreman sam za svakog teškaša, uistinu nebitno tko je. Od prve sekunde prvog meča ulazim odraditi svoj posao", hrabro je najavio, otkrivši kako je s UFC-om potpisao ugovor na četiri borbe.

Ciryl Gane u MMA je došao iz tajlandskog boksa, gdje se iskazao također samo pobjedama, a gotovo smo ga vidjeli i u Gloryjevom ringu. U MMA-u na papiru nije iskusan, ima tek šest nastupa, ali puno govori to što ga je UFC angažirao dok je imao samo tri. A da od njega ne treba očekivati samo kvalitetnu borbu na nogama, dokazao je u Octagonu, tako što je do prve dvije pobjede došao zahvatima.

"Najopasniji je definitivno na nogama, no vidim da je kompletan. Ima i neke pobjede zahvatima. Svakako jako dobar borac, ali kao što sam već rekao, to mi ne predstavlja puno. Idem tamo spreman se boriti protiv bilo kojeg UFC-ovog teškaša. Nemam mu se namjeru prilagođavati, odlazim tamo nametnuti svoju taktiku i isto tako se pridržavati te svoje taktike."

Gore spomenuti ugovor na četiri borbe svakako mu daje mirnoću. U borbu protiv Ganea može ući opušten, svjestan da njome ima prije svega puno toga za dobiti. Gane iza sebe ima svojevrsni "hype", rangiran je na 13. mjestu teškaške ljestvice i bit će veliki favorit. Uostalom, to je bio i protiv prvobitno planiranog protivnika, Shamila Abdurakhimova, sada već iskusnog UFC veterana. Koliko god to bio veći ispit, veća je i možebitna nagrada za uspješan prolazak istog.

"Naravno, ako ga pobijedim ja sam onda rangiran i onda mi se automatski otvara više opcija te bi mi dolazili sve bolji protivnici. No, i ja sam sve bolji tako da to ima smisla", kratko je zaključio Delija.

U treningu je bio cijelo ljeto i to u vrlo jakom treningu. Osim što je u Cro Cop gymu standardno kvalitetna i jaka ekipa, neko vrijeme proveo je u American Top Teamu, gdje i dalje povremeno odlazi. Takav tip treninga, na više različitih mjesta i s više različitih trening partnera nešto je što može donijeti sjajne rezultate.

"Mi surađujemo konstantno s ATT-jem i često tamo odlazim odraditi sparing s Ivanom Erslanom. Oni imaju originalan UFC kavez pa mi to odgovara. Ovo ljeto sam tamo proveo dosta vremena, sparirao sam i s Aleksandrom Rakićem. Bio je tamo Ishii, Saša Milinković se također pripremao za svoju borbu, dobro smo radili. Treniram cijelo vrijeme, mogu reći da sam se jako dobro spremio i od prve sekunde idemo jako", izjava je kojom nam je Ante otkrio kako je samopouzdanje upravo onako kako treba biti. Uistinu je bio spreman prigrliti priliku čim se ista ukaže.

Još smo ga na kraju upitali kakav je plan odlaska i dolaska u Abu Dhabi. Zbog trenutnih mjera, s Antom će na put tek Stipe Drviš.

"Putujemo 7. listopada. Prvo odlazimo u London na dva dana, gdje ćemo biti testirani i u karanteni. Nakon toga letimo za Abu Dhabi", iznio nam je još onaj osnovni plan. Nakon što pristignu u Abu Dhabi uslijed će nova testiranja i nova karantena, no već smo se mogli uvjeriti da je UFC tamo napravio jedan pravi mali svijet, svoj vlastiti borilački svijet u kojem borcima apsolutno ništa ne nedostaje. Tako se niti "Walking Trouble" neće morati brinuti o bilo čemu drugom osim o svojoj borbi.

Onaj glavni dio MMA karijere Ante Delije upravo je započeo.

Linker
02. svibanj 2024 03:44