Regija

Ante Delija: ‘Ne žalim zbog UFC-a, skupio sam puno iskustva i tamo se svakako jednog dana vidim‘

Bruno Cappelozza i. Ante Delija

 Yaroslav Sabitov/Shutterstock Editorial/Profimedia
Naš najbolji MMA teškaš dva je mjeseca proveo u jednoj od najboljih svjetskih dvorana

Za razliku od 2020. godine, koju bi vjerojatno poput mnogih najradije zaboravio, 2021. godina bila je za Antu Deliju puno sadržajnija, a na kraju ju svakako možemo nazvati uspješnom. Nije do kraja ostvario svoje ambicije, ali je svakako ostavio značajan trag i potvrdio se na globalnoj sceni.

Ista u borilačkom smislu nije dobro počela, budući da je ranim prekidom poražen od Bruna Cappelozze, no onda je Ante povukao odličan potez. Do iduće PFL borbe ostao je u Americi te je trenirao na Floridi, u Sanford MMA dvorani Henrija Hoofta, pravoj tvornici šampiona. Na kraju je pobjedom u prvoj rundi iduće borbe izborio polufinale PFL-a te je tamo došao do najveće pobjede u karijeri, savladavši Denisa Goltsova. Finale je donijelo još jednom Cappelozzu te puno bolji nastup, ali i poraz sudačkom odlukom nakon pet rundi sjajne borbe. Borbe koja je globalno proglašena ponajboljom teškaškom MMA borbom u cijeloj godini.

Tu borbu odradio je u listopadu prošle godine, a nastupom u finalu produžen mu je ugovor s PFL-om na još jednu sezonu. Ante se tada vratio svojoj obitelji u Hrvatsku, kratko odmorio, a onda se ponovno uputio na Floridu, ovog puta na malo duži period, zajedno s obitelji.

"Supruga i ja smo taj odlazak unaprijed dogovorili. Odluka da to napravimo je bila jednostavna jer smo oboje imali tu želju. Nepuna dva mjeseca sam trenirao u Sanfordu i o toj dvorani mogu reći samo najbolje stvari", izjavio nam je Ante po povratku u Zagreb. Plan je bio ostati još dva tjedna, no jedna lakša ozljeda onemogućila mu je sto posto se prepustiti treningu pa je ipak odabrao povratak kući.

"Plan mi je sad trenirati kod Mirka u Zagrebu i naravno pripremati se za iduću borbu", dodao je, otkrivši kako je i dalje vjeran svom glavnom timu.

PFL-ova četvrta sezona započinje sredinom travnja i organizacija bi uskoro trebala otkriti ovosezonski roster. Konkurencija bi svakako trebala biti još jača, budući da promocija već po ustaljenom običaju svaku sezonu neke borce slabijih rezultata mijenja onima izraženog potencijala ili slobodnim dokazanim imenima.

Okrenuli smo se onda kroz razgovor treninzima u Sanfordu, dvorani koju trener Henri Hooft jako uspješno vodi. Riječ je o timu nastalom nakon raspada Blackzilliansa, gdje je Hooft bio jedan od glavnih trenera. Tako je sa sobom poveo veliki broj boraca s kojima je tako nastavio raditi. Najpoznatiji borac kojeg je ta dvorana dovela do titule je Kamaru Usman, koji ju je s vremenom napustio, a osim njega tamo su Vicente Luque, Gilbert Burns, Michael Chandler, Shavkhat Rakhmonov, Derek Brunson, Tyrone Spong i mnogi drugi.

Ante je Hoofta ovog puta imao priliku još bolje upoznati.

"Henri je glavni trener u Sanfordu i jako je dobro posložio ekipu. Ima odlične trenere za hrvanje i parter, dok je on više zadužen za borbu na nogama. Ima puno iskustva s borcima, sve odlično prati te pazi na svoje borce, što uostalom pokazuju njihovi rezultati. Oduševio me je kao čovjek i kao trener", rekao je, dodavši nešto o radu u samoj dvorani:

"Imaju odlične 'swipeove' i ustajanje s partera. Velika je prednost što imaš puno sparing partnera različitih stilova, koje ja ne poznajem i moraš im se prilagoditi u sparingu. Ne mislim da sam nešto pretjerano u tako malo vremena napredovao, ali sam vidio što su stvari na kojima moram poraditi."

Kratko smo se vratili i na taj nesretni kraj 2020. godine, kad je potpisao ugovor s UFC-om te došao na Fight Island boriti se protiv Ciryla Ganea, da bi na kraju došlo do toga da PFL tako što nije dopuštao, nakon čega su zaprijetili tužbom te je Ante bio prisiljen tim putem otkazati ispunjenje svog cilja, što je svakako nastup u Octagonu. Zanimljivo je vidjeti kako danas o tome razmišlja.

"U ovom trenutku ne žalim za UFC-om, ali definitivno se tamo jednog dana vidim. Puno toga sam prošao i sigurno sam ove godine puno iskusniji. Kad prođeš tako teške mečeve, to je iskustvo koje se drugačije ne može naučiti. Ove godine spreman sam napraviti jedan korak više", dodao je 31-godišnji teškaš.

Uistinu ne bi bilo bolje preporuke za dolazak u UFC, nego što bi bilo osvajanje PFL-ovog turnira. Onda bi sama startna poziciju u najvećoj svjetskoj promociji bila bolja. No, prije toga Ante ispred sebe ima minimalno četiri borbe do osvajanja PFL-ovog vrha. Prošle godine pokazao je da može, sad je vrijeme da to potvrdi.

Linker
24. travanj 2024 05:00