Regija

Barbara Matić srebrna u Uzbekistanu, Ivan Kvesić zlatni u Francuskoj

Ivan Kvesić
 Damir Krajac/CROPIX
Danas su ostvarena dva sjajna rezultata hrvatskog borilačkog sporta

Najbolja hrvatska sportašica 2020. u izboru Sportskih novosti, Barbara Matić nastavlja prikupljati velike medalje. Barbara je nakon zlata na Grand Slamu u Budimpešti kada je zlato osvojila pobijedivši svjetsku prvakinju, pa doprvakinju svijeta i brončanu s posljednjeg SP, u Taškentu bila nadomak i još jednog zlata.

U glavnom uzbekistanskom gradu Barbara Matić je u svojoj kategoriji do 70 kg osvojila srebro nakon što je tijesno u finalu poražena od dvostruke bivše svjetske prvakinje (zlatne iz 2017. i 2018.), Japanke Arai. Barbara je radila odlično, bila je i daleko aktivnija, te je uostalom Japanka dobila i jednu opomenu zbog neaktivnosti. Samo koji trenutak kasnije Arai je uspjela izvesti jedno bacanje (wazari) i to je bilo dostatno za pobjedu Japanke.

"Još jedan odličan dan i veliko srebro! Barbara je jako dobro radila, pokazala kvalitetan judo i na dobrom je putu za Tokio", rekao je trener reprezentacije Tomislav Marijanović.

Barbara Matić je na putu do druge stepenice postolja svladala ipponom Talijanku Bellandi, da bi protiv Novozelanđanke Coughlan trebala ippon u borbi na tzv. zlatni bod, nakon što su u prve četiri minute obje judašice upisale po jedan wazari.

Wazari protiv iskusne Marokanke Niang odveo je Matić u polufinale, a tamo je krasnim wazarijem slavila protiv Brazilke Santane. Barbara je mogla možda i čak malo ranije osigurati pobjedu u toj borbi, ali joj je sjajna Brazilka uspjela "pobjeći" iz zahvata.

U finalu je Arai pokazala zašto je svjetska klasa jer je i u borbi, u kojoj je naša judašica bila aktivnija, nadzirala gard i natjerala Japanku na kaznu, iskoristila jedinu priliku, te wazarijem osigurala zlato, dok je Barbara osvojila srebro i velikih 700 bodova u utrci za Olimpijske igre u Tokiju koje je u biti već osigurala.

U subotu je nastupio i Dominik Družeta (do 81 kg), te u potpunosti dominirao protiv Gruzijca Rekviašvilija, koji nastupa za Srbiju. Vodio je na wazari, a zatim je u prevelikoj želji potvrđivanja nadmoć nesmotreno napravio polugu na koljenu, te je diskvalificiran (hansoku-make).

U nedjelju nastupaju Karla Prodan (do 78 kg), Ivana Maranić (preko 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg). Nakon bronce iz Tel Aviva, Karla Prodan za novo postolje treba u prvom nastupu pobijediti bolju iz ogleda domaće predstavnice, Uzbekistanke Kusanove i Njemice Ziech. Ivana Maranić (preko 78 kg) se bori protiv Britanke Adlington, dok se oporavljeni Zlatko Kumrić (do 100 kg) bori protiv boljeg iz dvoboja Kazahstanca Kalijeva i Gruzijca Čikovanija.

Sjajne vijesti dolaze i iz Francuske, gdje je nastupila još jedna velika hrvatska olimpijska uzdanica.

Hrvatski karate reprezentativac, Ivan Kvesić, pobjednik je test susreta u olimpijskim kategorijama, koji je održan u francuskom gradu Chatenay-Malibryu. Ivan Kvesić (iznad 75 kg) ostvario je svih pet pobjeda. Pobijedio je Faddela Boussaga 3-1, Antoinea Pinardina 5-0, Mehdija Filalija 1-0, Kenjija Grillona 2-1, te u finalu Stevena Da Costu 4-2.

U istoj kategoriji nastupio je i Ivanov brat Anđelo Kvesić, ostvarivši dvije pobjede, uz poraz od kasnijeg finaliste Da Coste. Poslije više od godine dana riječ je prvom većem međunarodnom karate natjecanju, a kako je naglasio i nacionalni trener u stožeru hrvatske reprezentacije Danijel Vučić, bila je ovo izvrsna prigoda odmjeriti snage s budućim olimpijcima na Igrama u Tokiju, a uoči prvog turnira nove sezone Svjetske Premier lige sljedećeg vikenda u Istanbulu.

Linker
13. travanj 2024 21:30