Regija

Bojan Veličković eliminiran iz PFL turnira, presudila mu teško objašnjiva sudačka odluka

Veličković vs. Zeferino
Bojan Veličković eliminiran je iz PFL turnira velter kategorije, nakon poraza koji mu je nanio Joao Zeferino. Brazilac je slavio sudačkom odlukom nakon tri runde, no teško je zaključiti što su to suci pronašli za bodovati borbu u njegovu korist, posebno dvojica koji su mu dodijelili sve tri runde.

Nakon tri vrlo zanimljive i sadržajne runde, Joao Zeferino savladao je Bojana Veličkovića, čime je srpskog borca velter kategorije eliminirao iz ovosezonskog PFL turnira. No, dojam je kako se sve moglo odviti drugačije te da je sudačka odluka u najmanju ruku čudna, da se ne poslužimo nekim jačim izrazima.

Prva runda borbe otvorena je na nogama, gdje Veličković pokušava koristiti svoju prednost u dosegu, no Zeferino nekoliko puta odlično ulazi i pogađa. Na ulazu u drugu minutu Zeferino dolazi do klinča i pokušava doći do rušenja, što mu sredinom prve runde uspijeva. Ipak, Bojan se brzo okreće i završava u gornjoj poziciji, da bi posljednju minutu runde ponovno gledali borbu na nogama. Bojan tamo izgleda bolje i s nekoliko dobrih napada zatvara vrlo gustu i neizvjesnu rundu.

Druga runda donosi minutu borbe na nogama, nakon čega Zeferino upisuje novo rušenje, gdje pokušava nešto s leđa. Proveo je Brazilac neko vrijeme u gornjoj poziciji, no nije radio apsolutno ništa, dok je Bojan pogađao iz donje pozicije. Minutu i pol prije kraja runde sudac je borce podigao na noge i tu dolazi do ponešto razmjena te također ponešto hrvanja. Još jedna gusta runda, gdje je Zeferino imao rušenje i gornju poziciju, no kako bodovati tako nešto ako iz te pozicije nije napravio apsolutno nikakvu štetu?

Treću rundu Veličković odmah otvara sjajnim napadima. Zeferino pokušava hrvati, no bez uspjeha te tim putem prima nekoliko udaraca. Novi pokušaj rušenja Veličković fenomenalno brani i završava u gornjoj poziciji, odakle kreće kanonada udaraca. Ipak Bojan to smiruje i pokušava doći do 'mount' pozicije. Otprilike minutu i pol prije kraja, Zeferino se uspio iskrasti iz situacije i uhvatiti leđa, odakle kreće raditi na gušenju. Ipak, nije mogao dovoljno stisnuti, dok je Bojan ponovno upisao nekoliko dobrih udaraca iz donje pozicije. Runda koju je teško presuditi ikako drugo osim u korist Bojana Veličkovića, jer Zeferino osim neuspješnog napada na gušenje nije imao apsolutno ništa.

Na kraju je došlo do sudačke odluke koja je glasila dva puta 30-27 te jednom 29-28 u korist Joao Zeferina. Uistinu teško objašnjiva odluka, posebno ove dvije kartice koje su sve tri runde dale Brazilcu. Bojan Veliković možda je izgubio ovu borbu, jer prve dvije runde bile su zaista neizvjesne i svaki borac imao je svojih trenutaka, no treću je teško objasniti. Na kraju Zeferinu ovo nije bilo dovoljno te su obojica završili eliminirani. S obzirom na razvoj situacije, Bojanu bi za doigravanje dovoljna bila bilo kakva pobjeda, no nažalost do nje nije došao.

Ispod teksta još možete pogledati službenu statistiku borbe, koja nam govori kako je Zeferino prednost imao jedino u rušenjima, s tim da je nakon rijetko kojeg uspio napraviti išta više od jalove kontrole. Velika šteta za Bojana Veličkovića, što nije imao malo više odlučnosti da u trećoj rundi završi borbu, kad je za to možda imao priliku.

Linker
26. travanj 2024 16:24