Regija

Brzorastuća slovenska MMA organizacija oduševila eventom u Celju: Okrunili su prvog prvaka, nastupila su i dvojica Hrvata

Jan Berus

 Jure Gašparić
Slovenska MMA organizacija Valhalla Fight Night priuštila je fantastičnu večer borbi

Pažnja MMA fanova tijekom proteklog vikenda uglavnom je bila usmjerena ka Rijadu i PFL-ovom eventu. Povratak Francisa Ngannoua s razlogom je privlačio pažnju, a između ostalih, taj event je bio i u našem fokusu. Međutim, ne možemo ipak ne spomenuti sjajan borilački event koji se u subotu navečer održao u susjednoj Sloveniji, točnije u Celju.

Valhalla Fight Night 10 naziv je eventa koji je pružio mnoštvo vrhunskih borbi. VFN organizacija već neko vrijeme radi sjajan posao i nameće se kao jedna od ponajboljih regionalnih MMA organizacija, a VFN 10 event samo je još jedna potvrda njihovog sjajnog rada.

image

VFN 10 u dvorani Golovec (Celje)

Jure Gašparić

Na VFN 10 eventu u dvorani Golovec u Celju došlo je do povijesnog trenutka za slovensku organizaciju mješovitih borilačkih vještina. U prvoj borbi za naslov prvaka velter kategorije suočili su se neporaženi slovenski borac Jan Berus (4-0 uoči meča) i iskusni srpski velteraš Luka Lakić (4-1 uoči meča). Između Lakića i Berusa bilo je ponešto "zle krvi" još od njihovog prvog sučeljavanja koje je bilo vrlo žustro.

Ono najbolje Berus i Lakić ipak su sačuvali za kavez, a njihov meč bio je vrlo dinamičan i atraktivan. Lakić i Berus znali su da je borba ugovorena na pet rundi, ali ostavili su dojam kao da nisu pretjerano marili, niti računali da će borba ići do samog kraja. Od prve sekunde obojica su krenuli "punim gasom" i upuštali su se u intenzivne razmjene udaraca. Svoje trenutke tijekom prve runde imali su i Lakić i Berus, a u drugoj rundi došlo je do kulminaciej ovog meča.

Lakić je početkom runde pokušao rušiti Berusa nakon što je zaključao "body lock", Berus je lijepo kontrirao, ali tijekom hrvačke razmjene Lakić je došao Berusu s leđa i zaključao je hvat oko njegovog trupa. Berus se sjajno "zarolao" i pritom je uhvatio Lakićevu lijevu nogu te krenuo po "submission". Berus je ekspresno zaključao "kneebar", Lakić se rotirao po kavezu i pokušavao je iščupati nogu iz hvata, ali bezuspješno. Nakon otprilike 45 sekundi druge runde, srpski borac prisiljen je na tapkanje, a Jan Berus postao je prvim VFN-ovim prvakom. Veliki potencijal slovenskog MMA-a došao je do pojasa u velter kategoriji, a po završetku meča uslijedio je sportski pozdrav Lakića i Berusa, čime su dali do znanja da su "zakopali ratne sjekire". Lijep iskaz uzajamnog poštovanja od strane dvojice boraca pred kojima su potencijalno vrlo dobre MMA karijere.

22-godišnjeg Berusa imali smo priliku gledati i pod okriljem FNC organizacije. Berus je krajem trećeg mjeseca ove godine na FNC 15 eventu u Ljubljani lakoćom porazio Jovana Kandića, a do pobjede je došao "submissionom" u prvoj rundi. Ostala četiri nastupa Berus je odradio unutar VFN-a i jedno je od zaštitnih lica te organizacije.

"Co-main event" za pamćenje!

U sunaslovnoj borbi večeri gledali smo nevjerojatno uzbudljiv i dinamičan okršaj. Nikola Đurđev (5-3 uoči meča) i Rok Krušić (5-2 uoči meča) ukrstili su rukavice, a tko god je pratio dosadašnje nastupe ovog dvojca, nije ostao iznenađen onim što su pružili. Bio je to meč prepun akcije i preokreta.

Krušić je jako dobro otvorio borbu i lijepo je ispogađao Đurđeva. Srpski borac usporio je nalet Slovenca tako što je borbu odveo u parter i zatim je kontrolirao Krušića iz gorne pozicije. Druga runda donosi nove razmjene u parteru, ali ovaj put je Krušić taj koji je zauzeo dominantnu poziciju. Veliku štetu radio je slovenski borac i nije bio daleko od pobjede prekidom. Đurđev lica oblivenog krvlju uspijeva preokrenuti ovaj meč na nevjerojatan način!

Timski kolega Marka Bojkovića uspio je u tako teškoj situaciji zaključati "buggy choke" zahvat, a radi se o tehnici koju zbilja rijetko viđamo u MMA mečevima. Krušić je odbijao tapkati, nakratko je ostao bez svijesti, a nakon što se probudio, pokušao je nastaviti s borbom, nesvjestan da je borba završila. Inače, Đurđevu je ovo druga pobjeda "buggy chokeom" u ne pretjerano dugoj karijeri. 2023. godine porazio je Douglasa Mennu istom tehniku, ali pod okriljem Armmmada organizacije. Đurđev je atraktivan borac kojeg bi svaka regionalna organizacija rado imala na svom rosteru, a isto se može reći i za Krušića.

Dva hrvatska borca nastupila su na spektaklu u Celju

Meč koji je također silno zanimao publiku u Celju svakako je onaj u kojem su snage odmjerili domaći borac Anže Vujčić (1-3-0) i srpski velteraš Vuk Lekić (2-1-0). Vujčić se nadao kako bi na ovom eventu mogao doći do druge uzastopne pobjede, nakon što je na VFN 9 priredbi upisao svoju prvu profesionalnu pobjedu. Nažalost po njega i domaće navijače, do pobjede je ipak došao Lekić.

Vujčić je ravnopravno parirao dok se borba odvijala na nogama, ali Lekić je bio vidno bolji u hrvačkim i parteraškim sekvencama. Srpski borac u drugoj rundi "trokut gušenjem" prisilio je Vujčića na predaju.

Impresivan nastup odradio je crnogorski borac Dalibor Dragojević. Radi se o borcu kojeg smo imali prilike gledati na FNC-ovom eventu za amaterske borce, a Dragojević je tada oduševio porazivši Ognjena Radakovića u prvoj rundi. Odlične nastupe Dragojević je upisivao i na MFC-ovim priredbama, a slovenskoj publici sjajno se prezentirao nastupom na VFN 10 priredbi. Dragojević je "letećim koljenom" sjajno pogodio svog protivnika Ramiza Lupića, "namirisao je krv" i borbu je završio "anakonda" gušenjem u prvoj rundi. Dragojeviću je ovo prva profesionalna pobjeda i mnoge je zaintrigirao ovako impresivnim nastupom. Radujemo se njegovim sljedećim mečevima!

Na VFN 10 eventu u Celju nastupila su i dva hrvatska borca. Gaj Rukavina iz Zagreba neće po dobrom pamtiti svoj prvi nastup u VFN organizaciji. Nezir Seferović, borac koji nastupa pod austrijskom zastavom porazio je Rukavinu tehničkim nokautom u prvoj rundi.

Puno bolju večer imao je njegov timski kolega Niko Martan. Niko je inače još jedan talentirani borac iz Zelgove "tvornice šampiona", odnosno iz Trojan Gyma, ali i borac koji puno vremena provodi u kako sam navodi - Ninja Fight Teamu gdje mu je glavni trener Nikola Čuljat, a gore spomenuti Gaj Rukavina jedan je od njegovih trening partnera. Dio svojih priprema Martan je proveo i u Austriji, a spremnost da posjećuje više različitih dvorana i izlazi iz zone komfora jasan je pokazatelj posvećenosti i ozbiljnosti ovog momka.

Martan je na VFN 10 eventu nastupio prema "semi-pro" pravilima i ovo je njegov drugi nastup prema takvim pravilima. Sjajno je Martan iskoristio priliku na ovakvoj pozornici i domaćeg borca Tima Kališnika porazio je tehničkim nokautom u drugoj rundi. Martan je u meč ušao s napuknutim meniskusom, ali vrlo dobro se kretao kavezom, učestalo je pogađao "low kickovima" i kvalitetno je kontrolirao distancu protiv višeg i duljeg protivnika. Odličan nastup talentiranog hrvatskog borca lake kategorije, a mi mu ovim putem želimo što brži oporavak i povratak u kavez.

Sve u svemu, bio je ovo još jedan uspješan event brzorastuće MMA organizacije koju vodi Nejc Preložnik. Ukupno osam mečeva održano je na VFN 10 eventu u Celju, a pri dnu ovog teksta možete pročitati rezultate svih održanih borbi. Snimke mečeva dostupne su na slovenskoj inačici Voyo streaming servisa.

VFN 10 - rezultati eventa:

Velter kategorija (za naslov prvaka): Jan Berus def. Luka Lakić (submission u drugoj rundi)

Catchweight (63 kilograma): Nikola Đurđev def. Rok Krušič (submission u drugoj rundi)

Catchweight (80 kilograma): Vuk Lekić def. Anže Vujčić (submission u drugoj rundi)

Velter kategorija: Dalibor Dragojević def. Ramiz Lupić (submission u prvoj rundi)

Perolaka kategorija: Nezir Seferović def. Gaj Rukavina (tehnički nokaut u prvoj rundi)

Teška kategorija: Blaž Potočnik def. Miha Šenekar (tehnički nokaut nakon kraja druge runde - Šenekar nije mogao nastaviti borbu)

Perolaka kategorija: Islam Masaev def. Uroš Mitić (jednoglasna odluka sudaca)

Laka kategorija: Niko Martan def. Tim Kališnik (TKO u 2. rundi)

Linker
22. listopad 2024 08:38