Regija

Damir Plantić savladao neugodnog Gruzijca i plasirao se među 16 najboljih na svijetu

Damir Plantić
 Damir Krajac/CROPIX
Četvrti meč u Beogradu donio je i četvrtu pobjedu nekog hrvatskog boksača

Povratnik u reprezentaciju i na veliku scenu u velikom je stilu odradio svoj prvi meč na Svjetskog boksačkom prvenstvu u Beogradu. Osim što je postao četvrti Hrvat s pobjedom na ovom natjecanju, Damir Plantić postao je i prvi hrvatski boksač koji se plasirao među 16 najboljih. To je napravio pobjedom jednoglasnom sudačkom odlukom protiv Artyoma Yordanyana iz Gruzije, vrlo agresivnog te neugodnog boksača.

Gruzijac je započeo meč kao ofenzivniji boksač, što je zapravo bilo očekivano, budući da je poprilično niži te kraćih ekstremiteta od hrvatskog predstavnika. Damir je odabrao kretanje s jako puno promjena smjera, no u početku meča nije uspijevao konstantno izbjegavati napade svog protivnika. Direkt je radio jako dobro, kretnje glavom također, no neke dobre udarce Gruzijca je primio, a i ostavio je dojam kako je mogao pogađati više, no očito je odabrao taktiku u kojoj je cilj na početku izmoriti protivnik. Gruzijac dobro zatvara rundu i činilo se da je ukupno napravio dovoljno za sudačku prednost. Ipak, ugodno iznenađenje pojavilo se kad smo vidjeli čak četiri sudačke odluke u korist Plantića te tek suca iz Moldavije koji je bodovao za Gruzijca.

Već u drugoj rundi počinje Damir raditi ono što radi najbolje. Kretati se i na račun svoje sjajne tehnike kombinirati različite udarce, čime Gruzijcu nije dozvoljavao nikakvu priliku ugroziti ga. Kako je bio sve umorniji, tako je Yordanyan sve više pokušavao nepripremljene napade, što bi Damir sve lakše eskivirao, usput pogađajući svoje udarce. Dobio se dojam kako je preuzeo kontrolu meča te je bio sve opušteniji, ali sudačke kartice na kraju runde donose novo iznenađenje. Ovog puta su dva suca, po jedan iz Kanade i Kazahstana, pronašli nešto na temelju čega su dodijelili rundu Yordanyanu.

Damir je u zadnju ušao uz veliku prednost, ali i potpuno kondicijski spreman, za razliku od Gruzijca kojeg su stalni napadi i pokušaji skraćivanje distance očito umorili. Plantić se posljednju rundu doslovno poigravao s protivnikom. Sjajno se kretao, dovoljno pogađao te je izbjegao gotovo sve, sad već itekako nepripremljene udarce svog protivnika. Čak je u jednom trenutku Damir postao ofenzivac, čime je samo potvrdio svoju dominaciju u posljednjoj dionici meča koji je kroz većinu vremena imao pod kontrolom. Gruzijac je imao trenutaka u prvoj rundi, gdje je Damir primio nekoliko itekako ozbiljnih krošea, ali sve ostalo otišlo je u stranu hrvatskog boksača.

Posljednja runda donijela je čistih 5:0 za Plantića, nakon čega je ukupan rezultat bio 30:27 na karticama sudaca iz Poljske i Šri Lanke, dok su Moldavac, Kanađanin i Kazahstanac bodovali 29:28.

Plantića u osmini finala, na poslijepodnevnom nedjeljnom programu, čeka meč protiv Viktora Schelstraete iz Belgije koji je u meču odmah nakon Damirovog napravio veliku iznenađenje. Nakon što je rezultatom 3:2 izgubio prvu rundu od favoriziranog Shokhjakhona Abdullaeva iz Uzbekistana, a nije najbolje izgledao niti u drugoj rundi, u doslovno posljednjoj sekundi iste pogodio je kroše kojim je Uzbekistanca opako nokautirao. Svakako jako dobro upozorenje pred meč u kojem bi Damira pobjeda dovela na samo još jednu pobjedu od medalje.

Linker
18. travanj 2024 06:14