Regija

Deliju danas čeka ‘finale prije finala‘: Saznajte tko je brazilski gorostas preko kojeg će tražiti finale

Renan Ferreira

 Screnshot (youtube, Pfl)
203 centimetra visok brazilski teškaš prava je zvijer unutar kaveza

Večerašnja PFL-ova priredba u Cardiffu donosi nam polufinalne oglede za teškaše i velteraše. Nas će posebno zanimati sunaslovna borba večeri i obračun Ante Delije kojem će Renan Ferreira stajati na putu do finala. No tko je zapravo Brazilac s kojim se Delija danas bori?

Renan Ferreira (9-3-0), 32-godišnji je brazilski teškaš, a njegov nadimak je ‘‘Problema‘‘. Ovaj 203 centimetra visoki Brazilac uistinu predstavlja problem unutar kaveza, jer radi se o opasnom nokauteru. Sedam od ukupno devet svojih pobjeda upisao je nokautom, jednom je slavio ‘‘submissionom‘‘ i jednom na bodove. Nikada u karijeri nije nokautiran, jednom je gubio na bodove, jednom diskvalifikacijom, a Vinicius Moreira 2016. godine završio ga je polugom.

‘‘Problema‘‘ je borac uistinu zavidne fizičke konstitucije. Kao što je spomenuto, 203 centimetra je visok i tu će imati 7 centimetara prednosti nad našim Antom. Razlika u ‘‘reachu‘‘ iznosi 15 centimetara, a Ferreirin raspon ruku nevjerojatnih je 85 inča, odnosno 216 cm. Brazilac se jučer na vaganju pojavio sa 116.5 kg, dok je naš Delija težio 109.77 kg. Dakle, fizikalije su na strani Ferreire, ali njegova konstitucija mogla bi čak i odgovarati Anti Deliji.

Naime, Ferreira je u prošlom nastupu poražen od strane Klidsona Abreua koji ga je u svakoj rundi uspijevao rušiti i lakoćom kontrolirati iz gornje pozicije u parteru. Abreu je uglavnom do rušenja dolazio iz klinča, a radi se o brazilskom borcu koji nije na Delijinoj razini, naročito u hrvačkom segmentu. Nekoć je Abreu nastupao pod okriljem UFC-a gdje je upisao jednu pobjedu i tri poraza, a imao je 20 posto uspješnih rušenja u najjačoj svjetskoj MMA promociji. Renana Ferreiru pokušao je rušiti tri puta i svaki put je bio uspješan. Treba istaknuti kako je Abreu u meču protiv Renana ipak bio osjetno teži nego Delija, jer vaga mu je tada pokazala 117 kilograma.

No vratimo se na Renana Ferreiru. Zaključak je kako je Brazilac pokazao velike rupe u branjenju rušenja, ali sigurno je na tome poradio uoči meča protiv Delije. Ono u čemu je Renan Ferreira gotovo pa elitan borac, svakako je borba u stojci i udaračka moć. U prvom kolu ovosezonskog turnira, Ferreira je nokautirao Jamellea Jonesa nakon samo 25 sekundi borbe. Bio je to tada najbrži nokaut u povijesti PFL-a, ali samo dva mjeseca kasnije, Ray Cooper III srušio je rekord nokautiravši Bretta Coopera za 24 sekunde.

Renan je prošle godine nokautirao i Stuarta Austina a samo 31 sekundu, ali njegov najpoznatiji nastup pod okriljem PFL-a, svakako je onaj iz 2021. godine protiv Fabricija Werduma. Bio je to meč koji je podigao puno prašine. Naime, tijekom prve runde, Werdum je zaključao ‘‘trokut gušenje‘‘, a u jednom trenutku činilo se da je Ferreira tapkao. Werdum je nedugo poslije pustio Ferreiru iz zahvata i sugerirao je sucu da je njegov protivnik tapkao. Sudac to nije primijetio i meč se nastavio, a Renan Ferreira u nastavku runde došao je do pobjede nokautom nakon serije udaraca iz gornje pozicije u parteru. Spornu situaciju možete pogledati OVDJE, a udarce kojima je Ferreira nokautirao Werduma pogledajte klikom na LINK.

Borba je kasnije preinačena u ‘‘no contest‘‘, odnosno Ferreiri je poništena najveća pobjeda u karijeri. Sudac Keith Peterson na saslušanju pred komisijom je rekao kako nije mogao vidjeti tapkanjem, ali dodao je kako bi definitivno prekinuo meč da je vidio tapkanje. Komisija je nastavno na to odlučila kako se radilo o sudačkom propustu i Ferreira je ostao bez velike pobjede.

Inače, Renan Ferreira je glumio Fabricija Werduma u filmu o jiu-jitsu legendi imena Fernando ‘Terere‘ Augusto. ("The Black Belt — The real story of Fernando Terere".)

‘Terere‘ je popularni jiu-jitsu majstor i dvostruki IBJJF svjetski prvak u srednjoj kategoriji, a 2004. odlučio se okušati u superteškoj te je u IBJJF finalu izgubio upravo od Fabricija.

Nakon što je ostao bez pobjede, Ferreira je ostao i bez bodova, a pobjeda jednoglasnom odlukom protiv Carla Seumanutafe u drugom krugu nije mu bila dovoljna za ulazak u polufinale.

Ove sezone Ferreira je polufinale izborio spomenutim nokautom protiv Jamellea Jonesa, iako je u drugom kolu izgubio jednoglasnom odlukom od Klidsona Abreua.

Delijin meč protiv Renana Ferreire po mnogima je okarakteriziran kao ‘‘finale prije finala‘‘ nakon što su Bruno Cappelozza i Denis Goltsov otkazali svoje polufinalne nastupe. Brazilac u meč protiv Delije ulazi kao blagi favorit. Koeficijent na njegovu pobjedu kreće se od 1.80 do 1.85, dok je pobjeda Delije u rasponu od 1.95 do 2.05.

Renan Ferreira inače je član dvorane ‘‘Team Nogueira‘‘, a tko god imalo poznaje MMA, itekako dobro zna tko su braća Nogueira. Radi se o jako dobroj MMA dvorani i Deliju čeka itekako ozbiljan i kvalitetan protivnik.

‘‘Moj cilj u sportu je puno veći od osvajanja titule i milijun dolara. Želim stvoriti ostavštinu. Želim da ljudi znaju tko sam te da prepoznaju moj rad, ne samo unutar kavez, nego i izvan kaveza. Planiram pomagati potrebitima i želim biti upamćen.‘‘ izjavio je Ferreira ususret ovosezonskom PFL-ovom turniru.

Brazilcu želimo svu sreću s njegovim ambicijama, ali nadamo se kako neće ostati upamćen kao ovosezonski pobjednik PFL-ova turnira. Te želje usmjeravamo ka Anti Deliji koji definitivno posjeduje alate za pobijediti ovog gorostasa.

Što reći, osim sretno Ante!

Linker
20. travanj 2024 12:09