Regija

Dražen Forgač: ‘Pula garantira megaspektakl, Beograd donosi najzanimljivije borbe, a evo što vas čeka iduće godine!‘

Zagreb, 230823
Dvorana American Top Team Zagreb, Zagrebacka avenija.
Intervju s Drazenom Forgacem uoci FNC 12 priredbe.
Na fotografiji: Drazen Forgac.

 RANKO SUVAR Cropix
Povodom FNC-a 12 razgovarali smo s čelnim čovjekom FNC-a koji nam je otkrio sve vezano za taj ‘event‘

Sitno brojimo dane do najvećeg spektakla u povijesti FNC organizacije koja će iduće subote održati svoju 12. veliku priredbu u Puli. Očekuju nas tri borbe za pojas te mnoštvo mečeva koji nipošto ne bi trebali razočarati publiku, a produkcija koja će se vezati uz ambijent pulskog amfiteatra garantira događaj koji će ući u povijesne knjige. Upravo povodom toga razgovarali smo s čelnim čovjekom FNC-a, Draženom Forgačem koji nam je otkrio sve vezano uz ovu priredbu te budućnost same promocije.

Prvo što nas je zanimalo jest kako teku pripreme s obzirom na to da je ostalo još samo par dana do priredbe i što publika može očekivati, a Forgač nije krio dobru volju i optimizam.

‘MMA borci su moderni gladijatori‘

"Sve je u najboljem redu, imamo iskustva od lani kada smo prvi put organizirali event u Areni. Moram zahvaliti gradu Puli, gradonačelniku Filip Zoričiću, Zelgu Galešiću, arheološkom muzeju, ljudima koji vode Arenu na odličnoj suradnji i pomoći. MMA kao sport postoji već 30 godina, ali korijene vuče još od starih Olimpijskih igara čiji je sastavni dio bila Pankracija, sport koji se prvi puta spominje 648. godine prije Krista. Ipak, tada su pravila bila prilično surovija nego što su danas. MMA borce možemo nazvati modernim gladijatorima, te ih po drugi puta vraćamo u pulsku Arenu. Doživljaj i energija koje donosi ovakvo okruženje publici će pružiti pravi borilački spektakl, a treba napomenuti da smo mi jedina promocija na svijetu koja organizira borbe u rimskom amfiteatru. Publika tako može doživjeti borbe koje su se na istom mjestu odvijale i prije 2000 godina, ali u modernom okruženju i vrhunskoj produkciji. To je zaista nešto jedinstveno."

Nakratko smo se vratili na prošlu priredbu. Za one koji su možda propustili razna zbivanja oko FNC-a, posljednja se priredba održala u BiH, točnije u Bugojnu gdje smo mogli pratiti finale četvrte sezone Armagedona i pet superborbi domaćih boraca. Također, otkriveno nam je da će iduće godine format Armagedona biti nešto drugačiji nego što je bio do ovog trenutka.

"Borbe su bile stvarne odlične i svaka od njih bi mogla biti na cardu nekog FNC eventa. Potpisali smo dugoročne ugovore sa svim prvacima Armagedona i Lukom Ceranjom koji je pružio sjajnu borbu protiv Dine Suljkanovića, jednu od najboljih u povijesti organizacije. Sada smo potpisali ugovore s prilično velikim brojem boraca, te ne bismo trebali previše širiti svoj ‘roster‘, a svi će oni dobiti priliku na priredbama koje dolaze. Trebamo ih ispromovirati na pravi način da cijelu priču dignemo na višu razinu. Što se tiče Armagedona, iduće se godine mijenja struktura natjecanja, svi će mečevi biti profesionalni i promovirat ćemo mlade nadolazeće borce, a oni najbolji među njima dobiti će priliku na velikim FNC eventima. Svjesni smo da je razina FNC-a previsoka za mlade borce koji su tek krenuli u profesionalne vode, a također smo svjesni da ne postoji dovoljno kvalitetna platforma za razvoj i promociju mladih boraca izvan FNC-a. Naravno, nećemo zapostaviti amatersku scenu te ćemo nastaviti s ‘eventima‘ FNC amaterske lige."

Došlo je i vrijeme da krenemo redom po "cardu". Za početak, glavna borba večeri, borba za pojas u teškoj kategoriji gdje Ivan Vitasović brani titulu protiv opasnog Poljaka Michala Andryszaka.

‘Čekaju nas tri vrhunska meča za titulu‘

"Imali smo u planu da se Shota Betlemidze bori protiv Vitasovića jer je to realna borba, ali nije se mogao adekvatno spremiti zbog privatnih problema što je šteta jer je to zaista kvalitetan borac koji je pobijedio Portugalca Quentina Domingosa, a on nastupa u KSW-u te to samo pokazuje kakav je on kalibar. Ante Jurić bio je u potrazi za novim protivnikom te smo uspjeli sve dogovoriti s Andryszakom kojem je odgođen meč u Oktagonu. Njemu nije nimalo lako pronaći zamjenu te je to otpalo, ali zato se otvorila mogućnost da nastupi ovdje. Treba imati na umu da je ugovorom vezan s Oktagonom, ali moji dobri odnosi s čelnicima ishodili su nam privolu da nastupi i zahvalni smo im na tome. Ovo je jedna od najboljih teškaških borbi koja se može dogovoriti u ovom trenutku. Splet svih tih okolnosti doveo je da FNC ima sjajnu glavnu borbi večeri te će publika uistinu moći uživati."

Nažalost, umjesto četiri, gledat ćemo tri borbe za pojas jer je prvak perolake kategorije doživio ozljedu te neće moći nastupiti u subotu.

"Trebali smo imati četiri borbe za pojas, ali otpala je ona između Jordana Bartona i Ronyja Jasona za pojas perolake kategorije. Barton je na jednom od zadnjih sparinga zadobio gadnu posjekotinu iznad oka te je bio potreban i operativni zahvat, ista ozljeda koja mu se dogodila prije FNC-a 10 u Ljubuškom gdje se trebao boriti s Danielom Bažantom. Očito je sklon takvim ozljedama (smijeh). Ta je borba prebačena za idući ‘event‘ te će se održati 4. studenog (11. mjesec) u Beogradu. Ostale su nam tri borbe, već smo spomenuli onu u teškoj kategoriji, tu su još borbe za pojas u poluteškoj i velter kategoriji."

Prebacili smo se na borbu za pojas poluteške kategorije koja će prvi put imati svog vladara:

"Matej Batinić napada pojas do 93 kilograma protiv neporaženog Rusa, Gadžimurada Khebdeeva. On dolazi iz Universal Fighters tima gdje su mnogi UFC borci poput Muslima Salihova. To će biti stvarno vrhunski meč, radi se o neporaženom Dagestancu, a Batinićeve kvalitete već dugo znamo. U Areni Zagreb lakoćom je riješio Ukrajinca Alexandra Pysanka koji je ozbiljan borac, imali smo dosta informacija iz dvorana gdje trenira da se radi o izuzetno opasnom borcu, a Batinić je prošao kroz njega. Očekuje nas jako kompetitivna borba, niti jedan neće htjeti samo tako propustiti priliku da postane prvi prvak poluteške kategorije FNC-a i na pomolu je sjajan meč."

Tu je i meč za pojas velter kategorije, koja će također dobiti svog prvog prvaka u povijesti organizacije.

"Što se tiče veltera, tu se bore Nikola Joksović i Marko Kisič. Obojica su zaslužila jer su nizali pobjede u FNC-u, Joksović također pobjeđuje u francuskom Aresu i nema razloga da se baš oni ne bore. Mnogi podcjenjuju Kisiča, ali on se neće samo tako predati, ima svoje šanse i nema teorije da će doći izgubiti. Možda je Joksović tehnički dotjeraniji, ali sigurno mu neće biti lako. Obojica su u jako dobrom treningu i možemo očekivati sjajnu borbu. Austrijancu će biti i psihički lakše jer nema nekih prevelikih očekivanja oko njega te može dati apsolutno sve od sebe."

Jako puno mladih talenata otvorit će kompletnu priredbu

Ostatak "carda" također je vrlo jak, a u prvom planu definitivno je povratak domaćeg borca, Daniela Bažanta.

"Bažantu nije bio dan u Areni Zagreb, a borio se protiv vrhunskog protivnika. Ušao je u Bartonov mlin te je Englez to iskoristio. Teško je podnio taj poraz i htio se što prije vratiti, ali prerano je za revanš. Ipak, tu je Tratner koji je pružio sjajan meč protiv Sičaje u Bugojnu te me odmah tražio meč, čim je izašao iz kaveza. Sičaja nije nimalo bezazlen borac i Izraelac je tu upisao stvarno veliku pobjedu, a ovaj meč ga može približiti samom vrhu kategorije."

Na pomolu je sjajan regionalni meč. Dvije vrlo iskusne vedete balkanskog MMA-a ukrstit će rukavice, a radi se o Bojan "Želvi" Kosednaru i Aleksandru Jankoviću.

"Dvije stare ‘koske‘! Prošli su sve što se može proći u sportu, svi žele gledati taj meč jer ne može biti dosadan. Obojica su prošli prave ‘ratove‘ diljem Europe i siguran sam da će publici pružiti spektakl. Možda imaju negativan omjer pobjeda i poraza, ali borca borcem čini kvaliteta. Netko može imati 10-0, ali ako to nije kvalitetno, ne znači ništa. Njih dva će pružiti pravi rat u kavezu."

Gledat ćemo i mečeve dva pobjednika Armagedona ranijih godina. U kavez se vraća bugarski borac Rusi Minev koji će odmjeriti snage protiv Davida Travničeka, a tu je i prošlogodišnji prvak perolake kategorije, Demahmet Sinani koji se bori s Alessandrom Caponeom.

"Cijela FNC priča je da gradimo borce kako treba, a oni su prošli kroz Armagedon i sada imaju priliku nastupiti u pulskoj Areni. Obojica su neporaženi i pružit će odličan meč. Tu je i Demahmet Sinani, prošlogodišnji Armagedon prvak perolake kategorije i jedan od najvećih regionalnih talenata. Bori se protiv dosta iskusnijeg Talijana, ali mi znamo njegove kvalitete i znamo da može slaviti u ovom meču."

Priredbu će otvoriti dvije borbe s nadolazećim talentima, prvak Armagedona u poluteškoj kategoriji Andres Ramos bori se protiv Romana Hulle, a prvi meč večeri iznjedrit će nam povratak velikog hrvatskog talenta.

"Ramos je nastupio u Bugojnu i pokazao hrvačku klasu, a budući da trenira kod Zelga Galešića u Puli, vjerujem da je podigao kvalitetu u udaračkom dijelu. Hulla je ranije trenirao kod nas i znam da je tvrd i dobar borac te će i to biti dobar meč, pravi sukob stilova a onaj koji će nametnuti svoj stil, taj će i slaviti. Priredbu u Areni otvara Fran Luka Đurić koji se bori protiv Akhmeda Arsaeva. O Đuriću ne treba trošiti riječi, veliki talent i potencijal koji je prešao u ATT prije par mjeseci, trenira dva do tri puta dnevno i uspjeh ne može izostati. Protivnik mu je taman po mjeri, a i bit će atraktivni meč za publiku."

image

Zagreb, 230823
Dvorana American Top Team Zagreb, Zagrebacka avenija.
Intervju s Drazenom Forgacem uoci FNC 12 priredbe.
Na fotografiji: Drazen Forgac.
Foto: Ranko Suvar/CROPIX

RANKO SUVAR Cropix

Glavni dio priredbe otvara Stjepan Hauser

Ono što nas je posebno zanimalo jest koliko to košta organizacija ovako velike priredbe, pogotovo imajući lokaciju. Saznali smo i okvirnu usporedbu s priredbom u zatvorenoj dvorani - u ovom slučaju, Areni Zagreb.

"Troškovi su stvarno visoki, u odnosu na FNC 11 u zagrebačkoj Areni najmanje 30 posto veći. Dosta je zahtjevnije organizirati event na otvorenom u pulskoj Areni, nego u modernoj sportskoj dvorani gdje je sva infrastruktura na dohvat ruke. Također, govorimo o Istri u vrijeme sezone, a mi trebamo priličan broj smještajnih jedinica, gotovo stotinjak dvokrevetnih soba.Svjetlosno zvučna kulisa eventa će biti po najvišim svjetskim standardima, a ove godine glavni dio priredbe otvara svjetska megazvijezda Stjepan Hauser. Mislim da to dovoljno govori o kojoj se razini ‘eventa‘ radi."

Zanimljivost u vezi ove priredbe jest da u isto vrijeme dok će se održavati ovaj "event", UFC se vraća u Pariz. Ipak, Forgač smatra da će puno više ljudi gledati mečeve iz Pule.

"Mislim da naši ljudi, bez lažne skromnosti, više vole domaće borce i prije će se poistovjetiti s njima. Ako se ne možeš poistovjetiti s nečim, neće ti biti interesantno. Ljudi vole velike priče (borbe za pojas) i domaće borce, sve između toga nije zanimljivo. To što je UFC isti dan, neće biti problem, tko voli - pratit će sve!“

Prošli smo sve što se dalo proći oko priredbe u Puli, a onda smo krenuli dalje. Ono što je posebno zanimljivo i željno se iščekuje - FNC Beograd, 4. studenog, a tom prilikom saznali smo dio boraca koji će nastupiti u Štark Areni.

Pripremite se za spektakl u Beogradu početkom studenog

"Dogovoren je meč između Andija Vrtačića i Nemanje Nikolića, vraća se i Marko Bojković, a sigurno će nastupiti i netko od trojca Vaso Bakočević, Savo Lazić, Aleksandar Ilić. Još uvijek se ne zna tko će točno protiv koga, ali sigurno će biti nešto. Mi znamo što publika želi, ali oni moraju shvatiti da je nemoguće uvijek odraditi sve po planu. Ni u igrici to ne bi bilo moguće, tako da je nerealno da se dogode sva uparivanja. Ne možemo uvijek dovesti svakog borca i ispuniti sve želje, ali se trudimo ispoštovati što je više moguće. Isto tako, što se dulje čeka neki meč, više se iščekuje, tako da će ljudi biti željniji tih mečeva. Nastupit će i Francisco ‘Croata‘ Barrio, samo se ne zna tko protiv koga, Koba Nikolić, Andi Vrtačić, vraća se Aleksandar ‘Mlata‘ Vukosavljević, bit će tu još srpskih boraca, tu je Marina Spasić, svjetska prvakinja Nikolija Milošević, obje konkuriraju za nastup. Borit će se i crnogorski teškaš Milenko Stamatović, pobjednik Armagedona Dino Suljkanović.. Ima još boraca, ali sve u svoje vrijeme.

Ipak, nakon Pule ne slijedi Beograd, već nešto drugo..

„Između Pule i Beograda odradit ćemo jedan event FNC amaterske lige, koji će se održati u desetom mjesecu, ovdje u našoj dvorani.“

Za kraj godine promocija ponovno dolazi u Bosnu i Hercegovinu, a prvi puta dolazi u prijestolnicu, Sarajevo. Datum je 2. prosinca, mjesto radnje Zetra, a akteri koji će nastupiti:

‘Jel Sarajevo gdje je nekad bilo‘ za kraj godine

"Megaspektakl u sarajevskoj Zetri 2. prosinca, povratak Tome Spahovića, neće mu biti lako naći protivnika jer je jako opasan, treba objavljivati manje videa s treninga (smijeh). U sjajnoj je formi, vrhunski je profesionalac i bit će spreman. U planu je da odradi završni dio priprema kod nas u ATT-u. Naravno, on će biti u glavnoj borbi večeri, to je njegov grad, tamo su njegovi ljudi i uopće nije upitno da li bi on trebao biti predvodnik priredbe. Što se tiče ostalih boraca, u planu su braća Sičaja (Ivan i Tomislav), Frano Brnada, braća Šehić (Benjamin i Teufik). Mnogi možda i ne znaju za ovog borca, ali u planu je i Berin Balijagić, čovjek koji se borio u vrijeme kada je Tomo Spahović započeo karijeru i bio.mu glavni trening partner. Na cardu će biti puno boraca iz Sarajeva i BiH, ali i stranih boraca, pravi miks, kao i uvijek. Možda nije nemoguće da nastupi i Ahmed Vila, ovisno o razvoju situacije u Oktagonu. U svakom slučaju, publici ćemo pružiti pravi spektakl.“

Iduće godine nas čekaju velike stvari

Pri kraju našeg razgovora, zanimalo nas je što čeka FNC iduće godine. U planu je dosta toga, a evo što je početni cilj:

"Četiri do pet velikih ‘evenata‘, nekoliko Armagedon i amaterskih priredbi, to je plan. Gradit ćemo borce koji su pod ugovorom i ‘dizati‘ njihove karijere, cilj je da oni rastu jer je to način da raste FNC kao promocija."

Najavljeno je i nešto što će zasigurno prodrmati cijelu scenu, a ako se to uspije organizirati, sve bi trebalo izgorjeti. A evo što je u planu:

"U planu je već duže vrijeme napraviti i ‘reality show‘, ali sada ćemo ga zaista pokušati realizirati. Bit će to show na tragu popularnog "Ultimate Fightera" reality show-a koji je "spasio" UFC. Zamislite show u kojem u istoj kući žive najtalentiraniji mladi borci regije, podijeljeni u dvije ekipe, a treneri su npr. Vaso i Savo s jedne strane, a Croata i Pejić s druge strane. Može li to biti nezanimljivo? Jako teško."

Za kraj, Forgač je poručio:

"U FNC-u radimo jako dobar posao, ponosan sam na svoj tim, na svoje ljude. Rast FNC-a kao brenda je eksponencijalan i sve teže je pronaći nekog tko nije čuo za nas, čak i ako nije ljubitelj borilačkih sportova. Obećao sam da će 2023. godina biti sjajna, do sada je tako i bilo, čak i bolja od očekivanog, a nadam se i očekujem da će iduća godina biti još i bolja. Planiramo širenje FNC-a na nova tržišta, iduće ćemo godine po prvi puta posjetiti Sloveniju, (Maribor, Ljubljana ili Koper), te Austriju (Beč). Mislim da za Sloveniju nije potrebno objašnjenje i da je to po svemu naše prirodno tržište, uostalom prikazujemo se na najvećoj platformi u Sloveniji Voyo.si. Što se tiče Austrije, tamo imamo veći broj boraca pod ugovorom, u Beču živi ogroman broj naših ljudi, a podršku nam je obećao i budući UFC prvak Aleksandar Rakić. To su neki okvirni planovi, a sve ćemo vidjeti kada dođe vrijeme za to, možda se dogodi da FNC posjeti neku od zemalja u kojoj nas nitko ne očekuje. Za nas ništa nije nemoguće."

Podsjećamo, ulaznice možete nabaviti putem sustava eventim.hr i na svim benzinskim postajama Petrola. Ako niste u mogućnosti doći gledati uživo, prijenos će biti dostupan putem platformi voyo.hr, voyo.si i FNC.tv. Ovim se putem zahvaljujemo Forgaču na intervjuu i želimo da sve prođe u najboljem redu, a nadamo se da ćemo svi uživati u pulskom megaspektaklu!

Linker
29. travanj 2024 18:59