Regija

Ekskluzivni intervju Dine Mansoura za nadolazeću Hrgovićevu borbu: ‘Za pobjedu mu treba serijski i agresivan boks‘

Dino Mansour, Filip Hrgović

 Igor Kralj/avalon/profimedia, Screenshot (Facebook, Dino Mansour)
Detaljna analiza Hrgovićevog velikog rivala i kolege iz amaterskih dana

Ususret velike borbe i najvećeg izazova u dosadašnjoj karijeri Filipa Hrgovića od kojeg nas dijeli samo tjedan dana odlučili smo napraviti ekskluzivni intervju s čovjekom koji ga možda i najbolje poznaje s obzirom na to da su ring dijelili nekoliko puta, a iza njih je i bezbroj sparinga.

Riječ je o Dini Mansouru, možda i najvećem teškaškom talentu u povijesti Hrvatske, bivšem juniorskom i seniorskom državnom prvaku, te europskom prvaku super teške kategorije. Dino je svojevremeno pobijedio Filipa Hrgovića u finalu prvenstva Hrvatske u jednom od najboljih teškaških mečeva koje je amaterski boks vidio na našim područjima. Oba boksača trenirala su u boksačkom klubu Leonardo pod vodstvom Leonarda Pjetraja, ali Dino je s tek napunjenih 19 godina ipak odlučio prekinuti svoju boksačku karijeru zbog prevelikog pritiska s kojim se teško bilo nositi, ali i da se može posvetiti fakultetu i drugim stvarima koje su ga tada zanimale.

Na pitanja o Hrgovićevom meču protiv Zhanga Dino je odgovarao vrlo stručno i detaljno, te dao na uvid kakvu bi taktiku Filip trebao koristiti kao recept za pobjedu, ali i što ne bi trebao raditi u ringu.

Poznaješ Hrgu još iz amaterskih dana, bili ste klupski kolege, a susreli ste se i u ringu nekoliko puta. Kako ocjenjuješ njegovu dosadašnju karijeru i smatraš li da njegov menadžerski tim radi dobar posao?

"Hrginu karijeru od 1-5 ocijenio bih trojkom; moglo je bolje, ali moglo je i gore. Evo sada ima dobru priliku, jedini pravi meč do sad i protivnika koji mu može nanijeti ozbiljnu štetu. Nakon ovog meča, ako pobijedi, mislim da će dobiti priliku za titulu i da će to biti onda jako dobra stvar. Ukoliko izgubi mislim da će ga to dosta unazaditi. Zbog tih promotorskih načina ulaganja u njega nije baš nešto pretjerano zahvalan protivnik za druge s te financijske strane. Boksači se ne žele boriti s njim jer je opasan, a zarada nije baš neka."

Zhang Zhilei je kao i Hrgović bio osvajač olimpijske medalje, što je u boksu uspjeh koji se može usporediti s osvajanjem svjetskog naslova u profi boksu. Pošto su teškaši "dugotrajniji" od boksača nižih kategorija, Zhang s 39 godina i dalje predstavlja veliku prijetnju. Smatraš li da je Filip donio pravovremenu odluku boriti se s boksačem takvog kalibra?

"Istina, obadva su osvajači medalja na olimpijskim igrama i to je veliki uspjeh, apsolutno. Da je pravo vrijeme, mislim da je i da je čak to trebalo biti i ranije. Hrga već ima 30 godina, nije više niti toliko mlad. Ima i puno iskustva, što u WSB-u, što u profi boksu, tako da mislim da mu je to sada savršen tajming i da bi to trebao Hrga dobiti."

U boksu je osim tehnike, srca i fizičke spreme jako bitna i taktika. Kakvu bi taktiku Hrga trebao primijeniti za Zhanga s obzirom na to da su identične visine i jako sličnih tjelesnih proporcija?

"Po meni bi Hrga definitivno trebao boksati konkretno, s višestrukim serijama udaraca, a ne se ići nadigravati. To treba biti minimalno od tri do sedam udaraca po seriji, naravno zavisi od situacije i svega. Pojedinačni udarci ili dva udarca u seriji ne bi bilo dobro jer Zhang je kontra gard, što je uvijek nezgodno. Trebao bi raditi serijski i zatvarati ga u kut kretnjom, mislim da će mu tako raditi najveću štetu. Mislim da će Zhang krenuti agresivnije u prvim rundama i tu bi Hrga trebao biti malo oprezniji i defenzivniji, možda s pokušajima pogađanja iz kontre. Kontrom je najlakše nekoga nokautirati i nanijet mu štetu, ali kao što sam rekao, njemu treba aktivan boks, serijski boks i agresivan boks. Napadi trebaju biti promišljeni, bez srljanja, a s obzirom na Hrgino iskustvo smatram da srljanja neće biti. Smatram da će Hrga to dobiti i da meč neće ići do kraja. Prekid možda dođe tamo između sedme i devete runde."

Ukoliko Hrgović pobijedi, trebao bi postati izazivač za pojas koji trenutno drži Usyk. Koje najveće prednosti vidiš u Hrgoviću naspram Usyka i koju bi taktiku trebao primijeniti da pobijedi u tom potencijalnom meču?

"Vrlo sličnu taktiku kao i protiv Zhileija Zhanga. Hrga je od Usyka viši, teži, te ima veći "reach". Usyk je protiv Joshue, koji je tehnički manje kompletan borac od Hrge, pokazao da se s njime ne može nadigravati. On ima takvu mekoću i toliko dobar osjećaj za boks, te zna način da isprovocira i nadigra protivnika, što znači da se protiv njega mora boksati serijski i zatvarati ga kretnjom. Usyk je slično kao i Fury, kako se boksačkim žargonom kaže "ljigav", što znači da ima tu taktiku obrane gdje ga je jako teško pogoditi. Takve boksače treba s 2-3 udarca natjerati da krenu u eskivaže, a onda s još tri udarca ih jače pogoditi jer onda oni više nemaju toliki prostor za manevar niti za izmicanje jer su već u nekom pokretu zbog početna tri udarca. Tako da definitivno treba ići agresivno prema njemu, i ne raditi kombinacije 1-2 jer to je boksač koji svaku tvoju najmanju grešku zna iskoristiti i unervoziti te, što onda dalje ide samo u njegovu korist."

Postoji naravno i mogućnost da Joshua pobijedi Usyka, te da boksa s Furyjem za ujedinjenje svih titula. S kime od njih trojice bi Hrgović imao najveću šansu za pobjedu?

"Po meni Hrga ima najviše šanse s Usykom. Razlog je to što je Hrga taktički i tehnički vrlo potkovan boksač; nije na razini Usyka, ali nije niti daleko od njega. S druge strane Joshua i Fury su dosta ispod njihove razine. Fury ima specifičnu tehniku, ali taktički je možda i najbolji od njih. Mislim da bi Hrgi najlakši protivnik od njih troje za pobijediti i uspostaviti svoj dominantni boks bio Usyk, nakon njega Fury, a najteži bi mu bio Joshua. Joshua je jedan razoran boksač koji svakoga može nokautirati, a Hrga iako je pokazao da ima tvrdu bradu, protiv ovakvog teškaša teško da možeš primiti čisti udarac i ostati na nogama. Što se tiče Furyja, on je Hrgi nezgodan zato što je viši i duži, a ima i tu nezgodnu obranu i taktiku što ga čini nezgodnim protivnikom za svakoga. Hrga je isto dugačak i visok i mogao bi ga hvatati s direktima, namještati ga s 2-3 lijeva direkta i onda ga s desnim zakucati jer on se taman krene izmicati i onda se može lako procijeniti gdje bi mu sljedeći otklon mogao biti te se u tom smjeru jednostavno plasira desni direkt. Također se može udariti i aperkatom nakon lijevog direkta, ali desnim krošeom nije pametno jer se na taj način čovjek previše otvara i lako se izmaknuti takvom udarcu."

Iz Hrgovićevih "story" objava na Instagramu može se pretpostaviti da za meč sprema jedan vrlo agresivan pristup i udarce u serijama, što bi moglo biti točno ono što je Dino okarakterizirao kao dobitnu taktiku. Ukoliko Hrgović pobijedi Zhanga mogao bi ponoviti Mavrovićev uspjeh iz 1998. godine kada je boksao za svjetski naslov protiv Lennoxa Lewisa, a možda ga čak i nadmašiti.

Linker
19. travanj 2024 02:14