Regija

Ekskluzivno - Habazin prije meča karijere: 'Na bodove u Flintu ću teško pobijediti i zato idem po nokaut!'

Shields vs. Habazin
 screenshot
Ispred najbolje hrvatske profesionalne boksačice Ivane Habazin je meč karijere. U noći sa subote na nedjelju će pokušati šokirati svijet i pobijediti vjerojatno najpopularniju profesionalnu boksačicu današnjice - dvostruku olimpijsku pobjednicu Claressu Shields. Boksačica iz Zlatara se prije nekoliko godina okušala protiv Cecilie Brakhus u tada najvećem ženskom meču za ujedinjenje svjetskih titula. Sada ima još jednu šansu doseći boksačku besmrtnost i planira je iskoristiti!

No, neće joj biti lako. U američkom Flintu, inače rodnom gradu Claresse Shields, sve je spremno za veliko slavlje, a naša Habazin je dovedena tek kao boksačica koja će poslužiti svrsi i biti protivnica njihovoj zvijezdi. Nitko niti ne računa da bi Habazin mogla pobijediti, odnosno njihova mezimica izgubiti. S obzirom na boksački pedigre Shields to i ne čudi. Dvije titule svjetske prvakinje, dvije titule olimpijske pobjednice i dvije svjetske profesionalne titule u dvije različite težinske kategorije. Ukoliko pobijedi Habazin sustići će Ukrajinca Vasyla Lomachenka i srušit će njegov rekord. S obzirom da su ulog ovog meča WBO i WBC titule u super velter kategoriji, Shields bi postala boksačica/boksač koja je najbrže u povijesti boksa, tek u deset nastupa, stigla do tri naslova u tri težinske kategorije. Lomachenku je to pošlo za rukom u 12 profesionalnih mečeva.

Nešto će se ipak pitati i našu Ivanu koja u profesionalnoj karijeri ima 20 pobjeda i 3 poraza i aktualna je prvakinja svijeta prema IBO federaciji u srednjoj kategoriji. HabAzin je u prošlosti bila i svjetska IBF prvakinja u velteru, tu je titulu izgubila u srazu sa Ceciliom Braekhus. Pripreme za meč karijere je drugi put odradila u dalekoj Kolumbiji. Zašto?

"Odlična zemlja i još bolji ljudi. U Kolumbiji sam imala savršene uvjete i zaista uživala. Bogota je jedan od 10 najviših gradova na svijetu, nalazi se na 2650 metara nadmorske visine, a to je idealna visina za visinske pripreme. Uz prilagođenu prehranu i boravak na nadmorskoj visini poboljšavaju se izvedba i sposobnosti. Isto tako bila sam izolirana od okoline što mi je bilo najbitnije jer je ovo najbitnija borba u mojoj karijeri", tumači u ekskluzivnom intervjuu za Fight Site.

Dojam je da fizički nikada nisi bila spremnija, a o tome svjedoče i trbušni mišići na tvom Instagram profilu koji su maksimalno "izrezani"? Osjetiš li razliku u spremi?

"Nakon dugogodišnje borbe sa štitnjačom, napokon mogu reći da se osjećam odlično i kao i uvijek dajem sto posto na treninzima. Nikad nisam bila spremnija barem sam ja tog mišljenja te sam i ja u iščekivanju kakvu ću izvedu pokazati s obzirom na tu spremu."

Je li bio problem skinuti kile s obzirom da si se u posljednje vrijeme borila u višim kategorijama? Čega si se sve morala odreći u prehrani?

"Moja prava kategorija je velter tako da više naginjem nižoj kilaži, nego onoj nižoj. S obzirom da sam bila u višoj kategoriji morala sam jest više što i nije bio neki problem (smijeh). Za ovaj meč nisam skidala kile jer sam taj posao odradila još kad sam bila prvi puta u Kolumbiji, tako da sam kilažu cijelo vrijeme održavala. Nisam se ničeg trebala odreći, sve je stvar pravilnog plana prehrane za koji je već duže vrijeme zadužen Luka Kukina, nutricionist."

Koliko je neugodno ići "na noge" svojoj protivnici u njezin rodni grad znajući da će svi biti protiv tebe u dvorani?

"Kad razmišljam o borbi, ne razmišljam o tome gdje se borba dešava. To je nevažno za mene. Ring je tamo gdje se sve događa, a unutra samo protivnica i ja i nitko nam ne može pomoći niti utjecati na to kako će netko boksati. Držim se one da si jedino ti sam možeš pomoći. Jedino o čemu razmišljam je pobjeda. Protivnica je trenutno najveće ime u ženskom boksu i želim ju pobjediti."

Smeta li i potcjenjivanje od strane Shields koja se više fokusira na svoj rekord nego na tebe i tvoje kvalitete?

"Iskreno mene uopće ne zanima na što je ona fokusirana. Ona je svoje kvalitete pokazala svojim rezultatima što je vrlo impresivno. Ona je uvjerena u svoju pobijedu, uvjerena sam i ja u svoju, ali isto tako znam da će to biti težak meč, ona je najbolja i najkvalitetnija protovnica do sad u mojoj karijeri i nikako je nisam podcijenila, ali ni precijenila. Isto tako maksimalno sam fokusirana na ovu borbu i nisam zainteresirana za njene kvalitete, već za svoje. Jer ako pobijedim to će biti velika prekretnica za moju karijeru. Zelim biti najbolja Ivana do sad."

Kakav je Shields na tebe ostavila dojam prilikom press konferencije i prvog sučeljavanja?

"Nemam nikakav dojam, niti sam razmišljala o tome. Press konferencija je za mene jedna nužna stvar u tom poslu koju treba odraditi i to je to. "

Koju ste taktiku pripremili za dvostruku olimpijsku pobjednicu? Gdje je najranjivija, ako uopće ima slabih točaka u svom boksu?

"Mislim da smo obavili jako dobar posao ovih par mjeseci gledajući prethodne mečeve i smisljajući pravu taktiku. Imala sam odlične sparing partnere i zaista teške sparinge. Radili smo na nekoliko varijanti, koju ću primjeniti po potrebi. Sve ovisi kako će meč krenuti."

Što bi pobjeda protiv imena kao što je Claressa Shields napravila za nastavak tvoje karijere?

"Pobjeda bi značila treću titulu u mojoj karijeri. Bila bi trostruka svjetska prvakinja i dat ću sve od sebe da to i postanem. Međutim ovo nije samo borba za titulu, ovo je i borba za život, kad imas možda i zadnju šansu i jako si gladan, sve je moguće, a sama pobjeda definitivno bi promijenila moju poziciju u kojoj sam bila sve ove godine.

Što bi eventualni poraz značio za tebe i tvoje daljnje boksačke ambicije?

"Nikad ne bih prihvatila ovu borbu da razmišljam o porazu i trenutno sam fokusirana samo na borbu te ne razmišljam što će biti poslije, tako da sva razmišljanja i odluke doći će nakon odrađenog meča."

Shields kaže da će te nokautirati jer želi da nokaut obiđe svijet i još malo skrene pažnju na to da je ženski boksački GOAT. Ti vjerojatno vidiš završetak meča na drugačiji način. Koje je tvoje predviđanje?

"Bit će teško ostvariti pobjedu na bodove, jer je borba u njenom rodnom gradu, na njenom teritoriju s njenim sucima. Vjerujem da će biti motivirana na nokaut s obzirom da je borba u njenom rodnom gradu, ako to uspije imat će veliko priznanje, ako to ne uspije, onda je u opasnosti jer ću ja definitivno tražiti nokaut."

Marko Petrak

Linker
15. travanj 2024 04:09