Regija

Ekskluzivno - Prvi veliki intervju 'Killera' nakon što je ugrabio KSW titulu: 'Želim na sami svjetski vrh!'

 Damir Krajac / CROPIX
Te je spektakularne noći u zagrebačkoj Areni Antun Račić naplatio sve ono što mu je negdje iscurilo u prošlosti. Ovaj put je bio na visini zadatka u ključnom meču svoje dosadašnje karijere. Pružio je predstavu za pamćenje protiv iskusnog UFC veterana i okitio se vrijednim pojasem KSW prvaka u bantam kategoriju.

Sada kada su mu se slegli dojmovi s KSW-a 51 i iz najbitnije borbe do sada u profesionalnoj karijeri, "Killer" u velikom intervjuu za Fight Site podvlači crtu. Račić nam je otkrio dojmove iz meča protiv Damiana Stasiaka, najavio je kada bi volio prvi puta braniti KSW-ov pojas, ali se i zahvalio svojim navijačima za koje tvrdi da su ga nosili do pobjede i da su mu ogromna motivacija.

Je li ti sjela uopće činjenica da si postao KSW prvak? Prošla su dva tjedna, sasvim dovoljno da posložiš sve misli, da se suočiš sa svim emocijama i da možeš reći kako si doživio noć u Areni?

"Točno, prošo je dva tjedna i dojmovi su se polako slegli. Sve sam svjesniji što sam napravio i ostvario te večeri. Vjerujem da su se sada sav trud svih ovih godina i svo to odricanje došli na naplatu. Jednostvno rečeno - presretan sam!"

Što možeš s odmakom reći o meču protiv Damiana Stasiaka? Kakav je Poljak bio protivnik i s čime te iznenadio?

"Meč protiv Stasiaka je bio izuzetno zahtjevan, prije svega jer sam morao biti vrlo koncentriran tijekom čitavog dvoboja koji je trajao 5 rundi. Damian je izuzetno izdržljiv i jako nepredvidiv protivnik. Najviše me iznenadio i pritom usporio onim niskim udarcima nogama. I naravno onim nelegalnim koljenom. Ali sve u svemu osjećao sam se dobro, držao sam meč pod kontrolom i bio sam spreman za njegova najjača oružja. No, vidio sam da imam još dosta mjesta za napredovati. U ovoj borbi sam pokušao dati sve do sebe, ali sam u isto vrijeme borio dosta rezerviran jer sam zaista živio za ovaj pojas."

Zagreb, 091119.
Arena Zagreb.
KSW s 51. izdanjem najveceg MMA dogadjaja u Europi.
Na fotografiji: Damian Stasiak i Antun Racic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Koliko je teško bilo raditi borbu na ovakvom nivou koji traje pet rundi? Naime, ovo ti je bilo tek drugo takvo iskustvo u 10 godina dugoj MMA karijeri...


"Nije bilo problema. Mislim da bih čak mogao odraditi još koju rundu više. Iza mene je bio odličan kamp u kojem mi se sve poklopilo. Bio sam maksimalno spreman i vrlo fokusiran na ovaj meč. S kondicijom i snagom nisam imao nikakvih problema. Vjerujem da je i to dokaz da uvijek moraš biti u formi i konstantno raditi."

Dojam je da si upravo u ovom meču dokazao i da si savladao neke probleme koji bi te pratili u prošlosti upravo u ovako bitnim mečevima kada nisi bio na potrebnom nivou. Što je sada bilo drugačije?

"Slažem se da se vidi napredak, ali u isto vrijeme ja sam vidim još mnogo rupa koje moram zakrpati. Ali sada sam naravno zadovoljan i ova pobjeda i ova titula su me još više motivirali. Napredak je velik i u psihološkom smislu. Jedva sam dočekao da uđem u kavez i da sve krene."

Koliko je slađe uzeti pojas i ostvariti najveću pobjedu u karijeri pred domaćim gledateljima, u punoj Areni?

"Ja sam jednostavno oduševljen svime što se dogodilo. Osjećaj je sjajan boriti se pred domaćom publikom i to u najvažnijoj borbi u karijeri. I još pobijediti. Najviše me veseli to što sam vidio da su me ljudi maksimalno podržali i bili iza mene. To mi je velika motivacija za dalje. Imamo najbolje navijače na svijetu. To je sigurno i hvala im na tome!"

Jasno je da su i kvalitetne pripreme u slavnom kanadskom TriStar Gymu pomogle da u Areni pružiš ovako kvalitetnu predstavu. Što si naučio kod Firasa Zahabija?

"Nakon mjesec i pol dana priprema u mom UFD Gymu, otišao sam u TriStar Gym u Montrealu, a moji treneri su me u tome maksimalno podržali. Tamo sam proveo puna tri tjedna i oduševio sam se načinom na koji su me prihvatili. Prije svega glavni trener Firas Zahabi i njegov brat Aimen. Oni su obojica izdvojili jako mnogo vremena da rade sa mnom na privatnoj bazi i da mi pomognu u nekim situacijama. Sigurno su i oni zaslužni za moju dobru izvedbu u ovoj borbi. Čitav TriStar me sjajno prihvatio i bila je uživancija trenirati s tim momcima."

Screenshot (YouTube)
Račić vs Stasiak

Nažalost, tvoje kolege iz UFD Gyma nisu uspjeli stići do pobjede u Areni. Niti Erko Jun, niti Miloš Janičić, niti Aleksandar Ilić nisu došlo do slavlja. Što misliš, koji je razlog?

"Teško mi je reći i zaista ne znam. Žao mi je što je tako ispalo, ali idemo dalje. Smatram da to nije bio njihov dan, radi se odličnim borcima i siguran sam da će se oni vratiti još bolji. Erko je pokazao jako mnogo protiv puno iksusnijeg protivnika. Nedostajalo mu je tek malo sreće tu noć, ali ja sam s njegovim nastupom jako zadovoljan. Ne smijemo zaboraviti da on trenira ovaj sport samo godinu i pol dana. Pokazao je ogroman napredak. Ilić je imao teškog protivnika i još ga je skidanje kilograma iscrpilo, tako da je i to sigurno bio razlog poraza. Mislim da i on može puno bolje."

Ostvario si najveću pobjedu i karijeri, uzeo si vrijedni KSW pojas prvaka. Što očekuješ da će se sada promijeniti u tvom životu i tvojoj daljnjoj karijeri?

"Moj je cilj ostati isti kao i prije osvajanja ovog naslova. Želim samo nastaviti trenirati, nastaviti raditi, nastaviti napredovati. Želim se truditi kao da ništa još nisam napravio. Svjestan sam da nisam nepobjediv i da moram još mnogo toga odraditi i napraviti još veći iskorak. To ću i napraviti! Nema ništa u životu bez odricanja i teškog rada. Toga se držim i u to vjerujem."

Kada bi te mogli očekivati ponovno u KSW-ovom kavezu, u prvoj obrani pojasa u bantam kategoriji?

"U ovom trenutku ništa ne znam. Ali već mi se sada jako trenira i jedva čekam nove izazove u karijeri. Nadam se da bih mogao sljedeći put nastupiti ili u ožujku ili u travnju."

Sada kada si KSW prvak jesu li se i tvoji apetiti povećali i gledaš li prema stepenici više, prema UFC-u?

"Naravno da želim probati doći u sam svjetski vrh. Potrudit ću se da to i ostvarim, ali neka sada sve ide ovim putem. Na meni je da samo nastavim kao do sada i da treniram još više i još jače. Sve će doći na svoje. Sada sam na 5-0 u KSW-u i 6 pobjeda u nizu. Otvorila su mi se mnoga vrata i na tome zahvaljujem menadžeru i bratu Ivanu Dijakoviću. On najbolje zna što i kako dalje."

"Htio bih se posebno zahvaliti svojim fanovima i navijačima na ogromnoj podršci koju imam! Hvala mom UFD timu na Čelu sa Ivanom i Tomijem Dijakovićem te ljudima koji su uvjek uz mene - Mati i Maji Butijer. I naravno našem najboljem borcu, mom prijatelju 'Robocopu', koji mi je isto velika motivacija."

Marko Petrak

Linker
19. travanj 2024 11:00