Regija

Emotivan istup predsjednika HBS-a, razmišlja o ostavci i još neviđenom potezu: 'Ne mogu više! Dolaze prijetnje...'

 Ronald Gorsic / CROPIX
Predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza u emotivnom istupu otvorio dušu uslijed zategnutih odnosa s HOO-om i promjena kriterija sportaša za nastup na predolimpijskim kvalifikacijama

Jedan naš sport i njegov nacionalni savez koji uistinu posljednjih godina bilježi samo vrlo dobre, pa i odlične rezultate, danas je pod popriličnim udarom. Možda i ne samo baš “danas” jer ofenziva traje malo duže vrijeme, samo je sada dosegla do točke pucanja.

Dakle, naš nacionalni savez u boksu, sportu koji je samo prošle godine donio osam medalja s europskih prvenstava, a od 2014. 60-70 kolajni različitih uzrasta samo s velikih nadmetanja kakva su OI, SP i EP, trenutačno je u “sukobu” s Hrvatskim olimpijskim odborom po pitanju slanja sportaša na predolimpijske kvalifikacije.

Posljednja točka je bilo HOO-ovo neodobravanje nastupa na kvalifikacijama za petero boksača, prvaka države, pod obrazloženjem da nisu u 1. ili 2. kategoriji. Naime, u prosincu 2019. Skupština HOO-a je promijenila kategorije, ali nisu i blagovremeno objavljene. Sve navedeno navelo je Bonu Bošnjaka, predsjednika HBS-a koji doista ulaže svoj novac, trud i energiju u ovaj sport koji je prije njegovog dolaska u jesen 2013. bio u solidnom rasulu, na krajnje emotivan istup, ali i drastične poteze.

- Moram se oglasiti i moram skinuti krivicu s Hrvatskog boksačkog saveza budući da doista nismo krivi ni za što - odmah će u začetku Bono Bošnjak, predsjednik naše nacionalne boksačke organizacije koji je već u sljedećoj rečenici bio vrlo izravan s lagano dramatičnim tonom.

Nije ovo od jučer

- Kratko i jasno, razmišljam o ostavci na dužnost predsjednika HBS-a i o vraćanju Državne nagrade za šport Franjo Bučar što dosad još nitko nikada nije učinio!

Osobno držimo, dođe li do toga, da će to doista biti gubitak za hrvatski sport...

- Ali umoriše me više Šegota, Šavora, Čop i Mateša. Oni, dakle HOO, sustavno u zadnje vrijeme stvaraju probleme HBS-u i prave glupane od nas. Nemam više riječi. Naš boksački savez je zbog njih postao “savez slučaj”.

Samo ipak kao digresija, kada spominjete opciju vraćanja Bučarove nagrade, to je nagrade države, ona nije nagrada HOO-a čijim ste stavovima i potezima revoltirani.

- Znam, ali ja sam toliko povrijeđen da mi se gadi sve više. Ma, i nije sve ovo od jučer, već se vuče 3-4 godine.

Pojasnimo samo u kratkim crtama, povod ovakvim istupu čelnika HBS-a je najnovija odluka HOO-a kojom ne priznaju za šestero boksača (4 boksača i 2 boksačice) s prošlog vikenda održanog Prvenstva Hrvatske u Zagrebu, pravo za predolimpijske kvalifikacije. Shodno tomu, HOO ne želi niti “pokriti” troškove njihovog puta i nastupa na prvom turniru u Londonu (ožujak ove godine) jer po stavu HOO-a oni ne ispunjavaju kriterije odnosno nisu sportaši 1. i 2. kategorije.

- Nije riječ o financiranju, nego su oni (HOO) odbili uopće potpisati širu listu prijava. Dakle, nismo mi donijeli konačan popis, već je HOO odbio potpisati širi popis koji je odredio izbornik. Taj popis je inače od 11. siječnja, dakle prije Prvenstva Hrvatske, a konačan pravi popis radi izbornik nakon Prvenstva Hrvatske - veli Bošnjak i nastavlja.

- Sustavno se iz HOO već dugo stvaraju neki problemi u našem boksu. Od plaće Leonarda Pijetraja, koju su oni htjeli podijeliti s Hrgovićevim sadašnjim trenerom, od odlaska Hrgovića na olimpijske kvalifikacije itd. Budući da je HOO dobio sada od države više novca, umjesto da stimuliraju boksače, oni nama smanjuju - veli Bošnjak.

Hrvatski boksački savez je tražio inače akontaciju od HOO-a za podmirenje računa za turnir u Londonu u ožujku, ali...

- Mi smo prije 15. siječnja tražili polovicu akontacije za plaćanje računa, ali ni to nam nije odobreno. Bez obrazloženja - napominje predsjednik HBS-a.

Hrvatski boksački savez je potom, iz vlastitih sredstava i sponzora uplatio pola troškova smještaja, radi se o točno 13.209 funta.

Zagreb, 260617.
HOO, Trg Kresimira Cosica.
Konferencija za medije povodom osvajanja seniorske broncane medalje Damira Plantica i susreta s Predsjednikom Svjetske boksacke lige WSB Kenom Creaseom.
Na fotografiji: Bono Bosnjak, Zlatko Matesa, Ken Crease.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Dao sam svoj novac

Vratimo se malo na pitanje očito nekih promjena u kriterijima za slanje na kvalifikacijska natjecanja.

- Kada se pojavila ta informacija o izmjenama kategorija, odgovoreno je “pa, to je sada izglasovano na Skupštini HOO-a u prosincu 2019.”. Upitali smo ih kada je to objelodanjeno, odgovoreno je da će ih staviti za dva dana na internet. Kada se pogledaju kriteriji za kategorizaciju boksa, juda, hrvanja, karatea, taekwondoa, vidi se da se boksu uskraćuju kategorizacije. Mi imamo 2-3 osnove za drugu kategoriju sportaša, dok ostali imaju još i Grand Prix turnire, Masters turnire, turnire A serije... Nama odobre samo tri A turnira, ali koji uopće i nisu za 2. kategoriju, već za 3. kategoriju. Tužno i žalosno - veli Bošnjak.

Predsjednik HBS-a ustraje u svojoj nakani ostavke i vraćanja Bučarove nagrade koju i dodatno prisnažuje.

- Ja sam se potrošio i fizički i psihički i emotivno i financijski i vremenski i zdravstveno, a oni me sustavno gaze. Ne mogu više! Pritisak koji trpimo zadnjih dana od ujaka, majki, tetaka, očeva, trenera je toliki na nas, da to više nije za izdržati. Svi misle da smo mi nešto skrivili. Nama je neshvatljivo da jedan osvajač medalje, srebrni u svijetu, prvi u Europi, treći na OI mladih, konkretno Luka Plantić ne može na kvalifikacije. Jedna boksačica koja je prije manje od mjesec dana boksala za svjetski naslov, Ivana Habazin, nju također ne priznaju. Ma, nisu više u pitanju ni financije, nego znate što... ako ja zbog toga neću spavati, onda... To nije atmosfera za koju sam se zalagao. Kada sam došao u HBS, prvo što sam napravio, dao sam svojih 35.000 eura za Savez, za krpanje rupa, za projekte. Taj sam novac dao, poklonio, nisam pozajmio. Dao sam ga zato što volim boks, želim nešto napraviti u hrvatskom boksu, a vjerujem i da jesam napravio.

Jeste li pokušali razgovarati s čelnicima HOO-a?

- Svaki dan se razgovaralo i svaki dan mijenjaju priču. Jednom pričaju da Savez mijenja liste, što nije točno. Pa onda da neće oni nikome dopustiti da ide, ako se mi toliko bunimo. Dosad se nikada nisu mijenjali kriteriji za kategorizaciju 8 mjeseci prije OI i to program koji traje već tri i pol godine. Sada je to HOO napravio zbog novca, a dobili su više novca baš zbog olimpijske godine - napominje i nastavlja.

Vani jedno, doma drugo

- Mi ne ostvarujemo samo medalje, nego imamo trenere koji po svijetu drže seminare, na OI u Londonu smo imali suca na olimpijskom turniru (Martin Tadić), imamo delegate i suce na najvećim turnirima, pa i glavnog tajnika Marka Marovića koji je bio kao prvi Hrvat delegat na seniorskom Europskom i Svjetskom prvenstvu. Ove smo godine kandidati EUBC za nagradu najboljem nacionalnom boksačkom savezu u Europi za najbolji projekt. U veljači se dijeli ta nagrada. Dakle, svuda smo u svijetu priznati i prepoznati, samo ne kod kuće. Nikada se više medalja nije osvajalo, ali se na nama “lome koplja”. Ne znam što smo im skrivili. Na Europskim igrama prošle godine u Minsku, osvojeno je osam medalja za Hrvatsku, od toga su dvije boksačke. Kitili su se time, dolazili na boksački turnir.

Nakon tog turnira je “skinut” s olimpijskog programa Damir Plantić, zbog slučaja dopinga.

- Potpuno bez papira, dokaza - napominje Marko Marović.

22. po financiranju

- Damir je “skinut” sa svih programa, a nema dokumentacija. Nema suspenzije! Nama nikada nikakav službeni dokument takvog tipa nije došao. Kada se prijavio na Prvenstvo Hrvatske, tražili smo od svih institucija da nam kažu kakav je njegov status. Josip Čop, glavni tajnik HOO-a nam je napisao da što se njih tiče “...HOO nije zaprimio nikakav dokument koji bi zahtijevao možebitnu suspenziju našeg sportaša...”. Međunarodna testna agencija (ITA) koji radi testiranja u boksu i koja je testirala u Minsku nam je poslala dopis u kojem piše “...pronađena mu je specifična supstanca koja nije na popisu zabranjenih sredstava, postupak je u tijeku. Damir Plantić nije preventivno suspendirani što se nas tiče može se natjecati na međunarodnim natjecanjima i natjecanjima nacionalnog saveza”. To je službeni dokument i o čemu sada dalje pričati?

Bono Bošnjak, pun ogorčenja će dalje...

- Dosta mi je vrijeđanja, ponižavanja, omalovažavanja. Dolaze prijetnje, mailovi, poruke. Od roditelja, trenera. Naša stručna suradnica je jučer dovedena na rub plača. Pa, je l’ to nama treba? Čak sam razmišljao o zatvaranju Ureda HBS-a do daljnjega. Čitali smo nedavno da je HOO-u proračun povećan za 26 milijuna kuna. Od Središnjeg državnog ureda za šport. Boks je međutim 22. savez po financiranju u istom tom HOO-u. Uz olimpijsku kolajnu i sve medalje i uspjehe.

Jeste li kontaktirali onda i onog koji sav taj novac HOO-u daje, a to je SDUŠ? Koliko oni znaju?

- Načelno smo kontaktirali i sjest ću s novim državnim tajnikom, Tomislavom Družakom - napomenuo je na koncu Bono Bošnjak, predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza.

- Ja svakog trenutka mogu ponosno otići iz boksa, ali meni je bitnije da me vole boksači nego Šegote, Šavore ili Mateše iz HOO-a. No, u ovakvim uvjetima, ja više ne mogu raditi, ali mi se polako budi i inat.

Linker
22. studeni 2022 15:54