Regija

Evo kada boksaju hrvatski olimpijski kandidati i gdje možete pratiti njihove mečeve

Luka Plantić
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
Plantić, Ćaćić i Malenica boksaju danas (petak), dok Milun u ring ulazi u subotu

Hrvatski olimpijski kandidati s nestrpljenjem čekaju početak borbi na olimpijskim kvalifikacijama u Parizu koje počinju danas, u petak, 4. lipnja 2021. u predgrađu francuske metropole, 20-tak km od centra, u dvorani le Grande Dome, inače Nacionalnom judo centru koji se koristi za sve borilačke sportove. Kako je poručila Marija Malenica: “Treneri nas drže na uzici do petka…”

Svi kandidati iz 50-tak zemalja na europskim kvalifikacijama nalaze se u potpunoj izolaciji u hotelu iz kojeg mogu samo na trening ili prema rasporedu na svoje mečeve. U osam muških kategorija otvoreno je 50 mjesta za Tokio, a u pet ženskih 27 putovnica koje vode na Olimpijske igre.

Kako je za stranicu Hrvatskog boksačkog saveza javio trener Franjo Kristić, svi su bili testirani na covid odmah po dolasku 1. lipnja, a drugi put u četvrtak, dan prije presudnih mečeva. Iz hotela ne smiju izlaziti, nego ako im i nešto ustreba iz trgovine, daju popis službenom osoblju koje im onda to dostavi.

U petak, 4. lipnja prvi među konopce izlazi naš prvak u poluteškoj kategoriji Luka Plantić u popodnevnom programu od 14 sati, a njegov meč je deseti po redu na A ringu. Suparnik mu je mladi Armenac Gor Nersesyan, brončani s Europskog prvenstva. Plantić je jedini hrvatski boksač koji je na prekinutim kvalifikacijama u Londonu, u ožujku 2020. godine upisao pobjedu, i to podijeljenom odlukom sudaca svladao je četvrtog nositelja Austrijanca Umara Džambekova. Armenac je jednoglasnom odlukom pobijedio Čeha Karela Horejseka.

Luka Plantić rekao je uoči meča:

“Potpuno sam spreman, znam stil Armenca i da će forsirati borbu s distance, a ja ću nametnuti svoj način borbe, stalni fight. Pobjeda me vodi u četvrtfinale, a iz moje kategorije kvalificirat će se šest boksača, tako da ću imati mogućnost i u slučaju četvrtfinalnog poraza na popravni meč. Imperativ je pobijediti Armenca."

U večernjem programu od 18 sati u ring će naše hrabre djevojke Nikolina Ćaćić (57 kg) i Marija Malenica (60 kg). Mladu Nikolinu u drugom meču iza 18 sati (ring A) u osmini finala čeka vršnjakinja, 20-godišnja Amanda Millere iz Latvije. Prolazak u četvrtfinale donosi joj najvjerojatnije prvu nositeljicu, Ljudmilu Vorontsovu iz Rusije, svjetsku viceprvakinju (bori se u osmini finale protiv odlične Talijanke Irme Teste.

I Nikolina će u slučaju poraza u četvrtfinalu imati popravni i može se kvalificirati kroz repesaž.

“Moj san je biti prva Hrvatica na Olimpijskim igrama, sada sam puno bolja boksačica nego prije godinu dana i pobjedom nad Latvijkom otvaraju mi se vrata Tokija”, rekla je Nikolina.

Marija Malenica (60 kg) u sedmom meču iza 18 sati (ring B) borit će se protiv domaće vrhunske boksačice, Francuskinje Maive Hamadouche, treće na svjetskoj rang-listi profesionalki (22 pobjede, 1 poraz!), svjetske IBF prvakinje! Marija je svjesna težine zadatka, sposobna je za to, a pobjeda nad elitnom Francuskinjom vodi je u četvrtfinalu najvjerojatnije na Irkinju Kellie Harrington, svjetsku prvakinju sa SP-a 2018. godine. I Marija bi imala mogućnost repesaža izgubi li u četvrtfinalu, no prvo treba na startu proći Francuskinju.

Superteškaš Marko Milun (+91 kg) u ring će u subotu, 5. lipnja u popodnevnom programu od 14 sati, a protivnik u osmini finala bit će mu prvi favorit natjecanja, olimpijski heroj Velike Britanije Frazer Clarke. I Milunu je uvjet da pobjedom nad Clarkeom izbori četvrtfinale, jer tada bi ga od Tokija dijelio samo pobjednik meča Aleksandra Mraovića iz Austrije i Erena Uzuna iz Turske, a to je ipak lakši dio posla.

Petak, 4. lipnja je veliki dan, troje naših predstavnika ima ključne mečeve za Olimpijske igre. Live streaming i sve informacije o predolimpijskom turniru nalaze se na sljedećim stranicama: LINK 1, LINK 2 (raspored), LINK 3.

Tekst: Hrvatski boksački savez

Linker
25. travanj 2024 08:01