Regija

Filip Hrgović se vratio iz Meksika: 'Spreman sam na sve! Tko me želi razuvjeriti, morat će me pobijediti!'

Filip Hrgović
 Team Sauerland
Filip Hrgović vratio se iz Meksika, a u zračnoj luci dočekao ga je veliki broj ljudi. Velik je bio i broj novinara za susret s kojima je najbolji hrvatski boksač bio jako dobro raspoložen. Tako je iznio dojmove s meča, otkrio nešto o planovima za budućnost i kolike su realne šanse za nastup na Olimpijskim igrama iduće godine. Što se tiče idućeg protivnika, spomenula su se neka konkretna imena.

„Koliko vas je to? Ljudi, pa nisam Ruiza pobijedio“, prvo je što je rekao Filip Hrgović nakon što je prošao kroz vrata terminala zagrebačke zračne luke. Istina, nije Filip pobijedio prvaka svijeta nego prvaka Meksika, kako je u kasnijem razgovoru sam naveo, no doček velikog broja pripadnika „sedme sile“ apsolutno je zaslužio. Uostalom, imao je što za reći nakon devete profesionalne pobjede, posebno jer dugo nismo imali priliku razgovarati s njim.

„Sve je dobro prošlo, deveta pobjeda je tu i idemo dalje. Malo ću odmoriti, zaliječiti ozljede i onda vidjeti što slijedi. Najviše mi je nedostajala obitelj, uvijek mi najviše nedostaju, šest-sedam tjedana smo bili odvojeni“, rekao je naš najbolji boksač nakon što je stao pred novinare, a onda nije mogao izbjeći pitanje o onome što dolazi na red nakon zasluženog odmora:

„Uvijek kad sretnem svoje promotore kažem da želim velika imena. Već u idućih deset dana bih trebao saznati idući datum, lokaciju i ime protivnika. Isplivala je sad ova priredba koju predvode Joshua i Ruiz, to bi bilo fenomenalno. Ja to nisam spominjao, s tom informacijom mi je došao Eddie Hearn osobno i vjerujem kako su to njegovi planovi već od ranije. Htio bih u desetom meču boksati protiv nekoga većeg, a vjerujem kako je to i njihov plan. Došlo je vrijeme da me bace u vatru. Sad je najbitnije zaliječiti ozljedicu koja mi se dogodila i dočekati idući meč u potpunosti spreman. Moj je stav da sam spreman na sve i takav sam od prvog meča. Tko me želi razuvjeriti, morat će me pobijediti. Znam da postoje skeptici koji se pitaju je li uistinu tako. Na to mogu odgovoriti samo ako mi date priliku. Znam da sam spreman, vi još ne znate, ali saznat ćete.“

Protivnika neće biti lako pronaći, no Filip ima potpuno povjerenje u Eddieja Hearna i braću Sauerland. S DAZN servisom ima ugovor na još tri borbe koje mora odraditi do lipnja iduće godine, tako da će svakako nastupiti na velikim programima. Eddie Hearn je čak najavio da bi Filip sredinom iduće godine mogao napasti svjetski naslov. No, ima on još jednu veliku želju koja baš i ne ide zajedno s takvim planovima.

„Želim predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama, želim osvojiti olimpijsko zlato. To govorim već godinama. Treba vidjeti kako će se kockice posložiti. Vidjet ćemo hoću li biti zdrav i kako će sve redom ići. Ako dobijem priliku boriti se idućeg ljeta za svjetski naslov, naravno da ću igre morati propustiti. Baš me zanima kako će se sve posložiti, puno je velikih imena i mogućnosti. Samo trebam nastaviti pobjeđivati i brzo ću dobiti priliku“, rekao je Filip nešto o svom neostvarenom snu, ali nije mogao ignorirati veliki problem:

„Za mene tu nema nikakvih problema. Želim nastupiti na olimpijskim igrama. Mislim da sam evidentan kandidat za minimalno medalju, ali realno mogu uzeti zlato. Prošli put sam uzeo broncu, a sad sam kompletniji borac. Jedini problem je odnos s olimpijskim odborom i Hrvatskim boksačkim savez. Moj trener koji me priprema za olimpijadu nikad nije ušao u sustav financiranja. Na taj način podcjenjuju mene, moj tim i moj rad. Vjerujem da ćemo na kraju naći zajednički jezik i ostvariti ono najbolje za cijeli hrvatski boks. Za sada je to na obećanjima. Zauzvrat što sam najtrofejniji hrvatski boksač nakon Mate Parlova su me suspendirali na šest mjeseci i to još traje. Nažalost, to je ta tužna hrvatska priča koja se često događa u vezi hrvatskih institucija. No, vjerujem da će se sve srediti.“

Još se kratko Filip vratio na ono što mu treba uslijediti.

„Treba mi samo zdravlja i nitko me neće zaustaviti. Prošao sam puno toga u boksu, dao sam cijeli život za to i znam što mogu. Svakome mogu u najmanju ruku pružiti dobar otpor. Spreman sam na najveće stvari. Nabacio sam posljednjih mjeseci dosta kilograma, osjećam se jako i moćno, osjećam se kao da mogu nokautirati bilo koga tko stane ispred mene. Treba mi još koji meč s ovom težinom da bih se potpunosti adaptirao na nju, da bih povratio svoju brzinu i tempo, no to će sve sjesti kroz idućih par kampova. Kilograme sam dobio jako brzo, ali sa svime sam jako zadovoljan. Moj cijeli tim radi sjajan posao“, ispričao je.

Nakon toga smo se Filipu ipak okrenuli s konkretnijim pitanjem. Kolike su šanse da idući protivnik možda bude netko od boksača s kojima Eddie Hearn često radi, a već su izgradili svoje ime, posebno u Velikoj Britaniji. Netko poput Davida Allena, Davida Pricea ili Nathana Gormana?

„Poanta tog promotorskog biznisa je uzimati što više boksača baš zbog toga da mogu upariti imena i imati duplu zaradu. Eddie Hearn ima tu široku trpezu boksača i jako brzo će doći velika imena, samo trebam nastaviti pobjeđivati“, rekao je, a onda je odgovorio koje točno ime bi tražio da bude upitan od strane najpoznatijeg britanskog promotora: „Derek Chisora! Ili Aleksandar Povetkin. Spomenuto mi je i ime Christiana Hammera kao jednog od najizglednijih kandidata. On je isto odličan boksač. Što se mene tiče, može bilo tko od top imena. Želim se okušati s nekim takvim.“

Jedan od boksača koji konstantno napreduje u profesionalnom boksu je Tony Yoka, francuski boksač koji je Filipa zaustavio na svjetskom amaterskom prvenstvu, a nakon toga i u polufinalu olimpijskog turnira u Rio de Janeiru. Upitali smo Filipa prati li svog nekada velikog rivala i sanja li možda revanširati mu se u profesionalnom boksu.

„Naravno da ga pratim i gledam njegove mečeve. Bio je suspendiran godinu dana pa je u zaostatku za nama koji smo bili aktivni. Ali, radi se o odličnom boksaču, ne znam što drugo reći o olimpijskom pobjedniku. Mislim da će dogurati daleko, ali vjerujem da ću ga po profesionalnim pravilima pobijediti“, prognozirao je Filip.

U svakom slučaju, svi se slažu da je vrijeme za veliko ime. Posebno ako Filipa uistinu misle već iduće ljeto baciti u borbu za svjetski pojas. On je više puta ponovio kako je već dugo vremena spreman. A spremni su i njegovi fanovi, koji već neko vrijeme jednako nestrpljivo čekaju tako nešto.

Linker
15. travanj 2024 00:19