Regija

Filipijev trener Tomo Kadić nakon SP-a: 'Poklonili smo pobjedu Litavcu, sad se okrećemo Olimpijskim igrama

Toni Filipi i Tomo Kadić
 Facebook
Toni Filipi i njegov trener Tomo Kadić vratili su se sa Svjetskog prvenstva u Jekaterinburgu, gdje je hrvatski boksač iznenađujuće eliminiran u prvom kolu. Kadić nam je prokomentirao meč, otkrio gdje smatra da je bio problem te je najavio razdoblje u kojem slijede olimpijske kvalifikacije.

Tadas Tamasauskas kreirao je jedno od najvećih iznenađenja prvog kola Svjetskog boksačkog prvenstva koje se trenutno održava u ruskom Jekaterinburgu. On je kao autsajder ušao u meč protiv Tonija Filipija, boksača koji je samo dva i pol mjeseca ranije osvojio europsku broncu. No, iz ringa je izašao kao pobjednik, čime je zapravo iznenadio i sam sebe. Toni je jednostavno bio previše pasivan u prve dvije runde, dok u trećoj suci nisu smatrali kako je napravio dovoljno da bi unatoč potpunoj dominaciji rundu bodovali 10:8. Toni je tako poražen podijeljenom odlukom sudaca i završio je svoj nastup puno ranije nego je bilo tko očekivao. Zapravo, vjerovalo se kako je upravo on najveći hrvatski kandidat za vratiti se s medaljom.

"Nažalost, opet smo pobijedili sami sebe. Protivniku smo ostavili priliku da iskoristi svoj sretni listić, a bit će da ga je Litavac baš tog dana uplatio. Iskreno, niti on sam nije shvatio da je pobijedio, zaista to nitko nije mogao očekivati. Niti mi niti oni. Toni mu je dao priliku da prikupi neke polupoene i tako nam otme prvu i drugu rundu. U trećoj je Toni bio uvjerljiv i dominantan. Osobno nisam bio zadovoljan, ali sam se nadao kako su treću rundu bodovali 10:8 za nas i da nam je to donijelo prevagu. Protivnik je zaista bio zreo za pad, ali mi smo mu dali priliku. Teško je disao već od sredine druge runde i mislim kako je tu bila prekretnica. Ta je runda mogla otići na našu stranu. Ali, ne treba kriviti suce, Toni je svom protivniku jednostavno dao priliku i ovaj je to iskoristio, a suci su nas kaznili. Nitko nas nije nadboksao, kažnjeni smo jer smo bili manje aktivni od protivnika. Možda je najveća greška bila to što je Toni procijenio kako ima meč pod svojom kontrolom. Protivnik i suci te najviše kazne kad se osjećaš sigurno i zadovoljno", ispričao nam je glavni trener Tonija Filipija i BK Gladijator iz Zagreba, Tomo Kadić.

Najgore od svega je zapravo to što nitko nije očekivao tako brz povratak kući, posebno zbog toga što je Tonijev ždrijeb za prva dva kola izgledao jako dobro. Mnogi su već vidjeli veliko četvrtfinale između Tonija i Erislandyja Savona s Kube, ali za tako nešto morat će se pričekati neko drugo veliko svjetsko natjecanje.

"Bili smo favoriti, ali se od početka nismo tako postavili i nije se lako vratiti s porazom jer su svi oko nas naučili kako se s velikih natjecanja vraćamo s medaljom. To je sad najveći teret. Nije se bilo lako pripremati za Svjetsko prvenstvo samo dva mjeseca nakon Europskih igara i samim time nije bilo lako pronaći dodatan motiv kad ste već iskoristili i ispunili svoj maksimalni potencijal. Jednostavno nije bilo dovoljno vremena za odmor i podizanje želje za novim pobjedama. Ponekad se tako nešto dogodi i ne treba tražiti generalnog krivca za poraz. Treba skupiti misli i pronaći motivaciju za dati sve od sebe u kvalifikacijama za Olimpijske igre", najavio je Kadić okretanje onome što predstoji.

Europski kvalifikacijski turnir održat će se od 13. od 23. ožujka u Londonu i tu će Toni tražiti svoju priliku. Cilj će biti ući među četiri najbolja koji odlaze u Tokio. Ako u tome ne uspije, preostaje još svibanjski turnir na svjetskoj razini, odakle će olimpijsku vizu osigurati tri najbolja boksača. Plan priprema već se sada osmišljava i uskoro bi trebalo biti poznato kada i na koji način će Toni krenuti po ispunjenje svog zapravo glavnog cilja.

"Plan je da se Toni prvo dobro odmori, a onda krećemo s kvalitetnim pripremama za olimpijske kvalifikacije. Sigurno treba nadograditi neke segmente priprema i odraditi nekoliko turnira prije kvalifikacija. To je nešto što nam je nedostajalo između europskog i svjetskog prvenstva. U tim turnirima testirat ćemo Tonijevu formu te nadograđivati volju i želju za novim pobjedama. Iza nas stoji olimpijski ciklus koji se bliži kraju, osvojili smo pregršt medalja i sad je vrijeme kvalificirati se za Tokio. Siguran sam kako će Toniju ovaj poraz biti dobra lekcija te da će svaki svoj idući meč završavati ranije i neće čekati odluke sudaca. Naš cilj je Japan, naš cilj su Olimpijske igre i sve je podređeno tome", najavio nam je Kadić.

Na prošlim olimpijskim igrama Hrvatska je imala dva predstavnika u boksačkom turniru, Hrvoja Sepa i Filipa Hrgovića. Bilo bi sjajno ponoviti taj broj, no vjerujemo kako postoji talenta za napraviti iznenađenje i otići na igre s većim brojem od očekivanog. Dva su turnira na koja je potrebno doći spreman i uz malo sreću u ždrijebu osigurati vizu za OI. Toni je već u lipnju našao svoje mjesto među najbolja četiri u Europi. To će biti potrebno napraviti i u Londonu. Ako ne uspije, još uvijek će imati priliku to napraviti u Parizu.

Linker
14. travanj 2024 19:15