Regija

Helenu Jurišić šokirali u gluho doba noći: 'Ovo se nije dogodilo nikad u povijesti svjetskih prvenstava'

 facebook screenshot
Uistinu nevjerojatne i bizarne vijesti dolaze iz Tajlanda gdje se održava Svjetsko prvenstvo u muay thaiju. Hrvatska borkinja Helena Jurišić bila je prisiljena ponavljati već dobiveni meč i to s ozljedom koju je u meču zaradila.

Cijelu situaciju prepričao je njen brat i trener, Dario Jurišić, na Facebooku. Objasnio je kako su prošli veliki stres i da je zapravo teško opisati sve što im se dogodilo u prethodna tri dana. Helena je u Tajland otišla s ambicijama novog uspona na vrh, odnosno obrane svjetskog naslova, a dočekala je tretman kakav je teško očekivati da će ga doživjeti amateri, a ne jedna od najboljih borkinja svijeta. Prenosimo najvažnije dijelova Jurišićevog statusa.

"Nisam posljednja tri pisao objave radi proživljenog stresa i emocionalnog loma koji smo doživjeli. Kao što sam već objavio, Helena je u ponedjeljak herojski pobijedila svoju prvu borbu. Protiv Eleonore Filippou s Cipra slavila je 30:27, iako je u drugoj rundi doživjela traumu koljena. Herojski se podigla i završila svoj prvi meč seniorskog muay thai prvenstva. Nakon iscrpne borbe krenuli smo s oporavkom i pripremom za polufinalni meč protiv viceprvakinje svijeta koji se održava u subotu. Međutim, organizator nas je obavijestio kako je Cipar uložio žalbu na borbu i da će se dogoditi sastanak na tu temu. Bilo smo šokirani, ali i uvjereni da neće biti problema jer smo meč dobili uvjerljivo kod sva tri suca i da će sastanak biti održan reda radi", ispričao je prvi dio, a onda se okrenuo skandalu koji je zapravo nastao:

Dario Jurišić, Helena Jurišić i Srđan Špirk

"Uslijedio je šok nakon što su nas informirali kako je pobjeda poništena i da će se organizirati ponovljena borba. Kao razlog navode da je borba trebala biti prekinuta zbog ozljede, iako se iz borbe može vidjeti kako je Helena nakon toga krenula još jače i odlučnije. Zamislite dozu stresa, emocionalnog pada, nervoze i bijesa koji smo proživjeli, pogotovo ako uzmemo u obzir da smo informaciju saznali u 2 sata u noći i da će se borba ponoviti tog istog dana. Nakon neprospavane noći krenuli smo tražiti liječnika specijalista po ulicama Bangkoka, a pronalazimo ga tek u drugoj bolnici. Liječnik je ustanovio traumu i rupturu te je rekao kako je Helenin tonus jako dobar i da uz veliki rizik možemo pokušati odraditi borbu. Zamislite odluku koju moramo donijeti, neprospavana noć, stres, emotivni pad, ozljeda, preuzimanje odgovornosti, svjesnost da treba odraditi još tri borbe da bismo došli do zlata. Što da vam kažem, zajedno smo stisnuli zube i rekli kako nema predaje, pobijedit ćemo ih sve i dokazati karakter prvaka. Doslovno scenarij za napisati knjigu."

Pred Helenom je tako bilo ponavljanje borbe koju je čisto pobijedila, ovog puta s ozljedom iza sebe. Umjesto da odmori nogu do subote, Helena je morala u novi meč.

"Nikad u povijesti svjetskih prvenstava nije se dogodila odluka o ponavljanju borbe. Nakon teških tableta za bolove, višesatne razrade taktike i svega već spomenutog, odradili smo borbu kako mogu samo rođeni prvaci. Helena je pobijedila 29:28 i ponovno se plasirala u polufinale gdje nas čeka Šveđanka. Slijedi odmor, rehabilitacija i priprema za polufinalnu borbu uz božju pomoć. Ne sjećam se kad smo proživjeli ovakvu situaciju i stres, svašta je prolazilo kroz glavu, ali valjda tako povijest pišu pravi ratnici", napisao je još Jurišić, nakon čega se zahvalio svima koji su kroz sve to prošli zajedno s njima.

Helena Jurišić nakon ovoga će svakako još motiviranija ući u polufinalnu borbu. Uostalom, već je najavila kako se iz domovine sporta kojim se bavi u Split namjerava donijeti zlato. Karakter šampiona je pokazala, sad je preostalo da to potvrdi i rezultatima.

Linker
13. travanj 2024 12:15