Regija

Hrabri Čalić u jednom od najboljih mečeva godine doživio prvi poraz u karijeri

Dorijan i Marko Čalić
 Goran Sebelic / CROPIX
Puljanin nije uspio prirediti veliku senzaciju, ali je pokazao ogromno srce i sjajan boks

Joshua Buatsi savladao je Marka Čalića prekidom u sedmoj rundi njihovog meča, ujedno glavne borbe priredbe Matchroom Boxing promocije u Milton Keynesu. Hrvatski boksač u noći s nedjelje na ponedjeljak sjajno je parirao favoriziranom brončanom olimpijcu, u početku meča ga je više puta bacio u probleme, no u srednjim rundama Buatsi je podigao tempo i završio meč, svakako jedan od najboljih i tehnički najkvalitetnijih mečeva koji smo ove godine imali priliku gledati.

Odmah na početku je Čalić svom protivniku odlučio pokazati kako nije ušao u meč s prevelikim respektom te da mu ima namjeru ozbiljno parirati. Odmah se vidjelo kako se dobro hrvatski boksač osjeća u ringu i kako je došao predstaviti se na velikoj sceni u najboljem svijetlu. Buatsi je ipak bio agresivniji i pogađao je dobre udarce u tijelo, na račun čega mu je ipak pripao sam uvod meča. No, druga i treća runda bilo su ono gdje je Čalić pokazao za što je sposoban. U drugoj je osjetio distancu i gotovo cijelo vrijeme držao tempo onakvim kakav mu odgovara, dok je u trećoj rundi malo smanjio aktivnost, ali je svakako pogodio puno ozbiljnije udarce od Buatsija, koji je doživio ozljedu oka. Činilo se kao da mu se ono zatvara, no u nastavku meča se potvrdilo kako srećom po njega ipak nije bilo tako ozbiljno.

Četvrtu rundu Čalić ipak nije uspio nastaviti jednako te se počinje primjećivati kako je umorniji od kondicijski spremnijeg Britanca. Pametno je i strpljivo Buatsi radio, znajući kako do kraja meča ima dovoljno vremena za preuzeti kontrolu. Ovo je bila runda s najmanje akcije, dok u petoj Buatsi podiže tempo. Pokazao je onda Čalić još nešto iz svog repertoara, toliko da se činilo da bi mogao uzeti rundu, ali na samom kraju iste je primio težak udarac te se našao u problemima, no nije bilo dovoljno vremena da Buatsi napravi nešto više.

Impresivni Babić

Nešto prije Marka Čalića u ringu se našao Alen Babić koji je bio uspješan i u svom petom profesionalnom meču. Ovoga puta pao je Niall Kennedy, no Irac je izdržao duže od svih prethodnih 'Savageovih' protivnika.

Više o tom dvoboju pročitajte u linku koji donosimo u nastavku:

U šestoj rundi ponovno Čalić dobro kontrira na napade protivnika, ali više kao da nije imao snage krenuti u svoje jače napade. Kako je vrijeme prolazilo tako je Buatsi bio sve agresivniji, opravdavajući status favorita. U šestoj rundi ipak nije uspio napraviti nešto više, no zato je u sedmoj završio posao. Pronašao je bradu Čalića sredinom runde, a nakon što je vidio kako je ovaj uzdrman je napao žestokom kanonadom udaraca. Rezultiralo je to Čalićem na podu te brojanjem, nakon kojeg se Marko vraća, ali vrlo brzo nakon toga došao je ručnik iz njegovog kuta i prekid meča.

Hrabra i srčana predstava Marka Čalića sigurno će mu donijeti neke dobre nove prilike u budućnosti. Buatsi svakako niti u jednom trenutno meča nije bio dominantan, nego je ovo bio kompetitivan okršaj cijelim svojim tijekom. Nadamo se samo da nije došlo do neke ozbiljnije ozljede Čalića, odnosno da zbog toga nije došlo do pomalo neočekivanog prekida, nego da su iz njegovog kuta po govoru tijela zaključili kako njihov boksač više nije u stanju odgovarati prije svega na kondiciju i sve veće agresivnost protivnika.

Joshua Buatsi vs Marko Čalić

TIJEK MEČA:

7. RUNDA - Jedno brojanje za Marka Čalića te ručnik iz kuta hrvatskog boksača

Djelovao je Čalić umorniji te time navodi Buatsija da još više u ovoj rundi podigne tempo. No, nakon prvih napada mijenja gard i time iznenađuje s nekoliko dobrih udaraca. No, brzo se Buatsi prilagodio i krenuo najbolje do tada. Na sredini runde pogodio je bivši brončani olimpijac do tada svoj najbolji udarac i vidno je hrvatski borac uzdrman. Buatsi podiže tempo i baca kanonadu udaraca sve dok Čalić nije pokleknuo, nakon čega dolazi do brojanja. Vratio se Čalić nakon toga u meč, no već nakon idućeg napada dolazi ručnik iz kuta Marka Čalića i meč je prekinut. Hrvatski boksač se jednostavno potrošio te su shvatili kako bi nastavak meča vjerojatno značio samo primanje nepotrebne dodatne štete.

6. RUNDA

Uspio se Čalić oporaviti u pauzi između rundi te uspješno kontrira na gotovo svaki napad svog protivnika. Prve dvije minute runde gotovo potpuno izjednačena runda, no Buatsi ima prednost u tome što je agresivniji. Posljednja minuta donosi još jednom agresivnijeg domaćeg boksača i Čalića koji većinom eskivira te je tako dočekao kraj runde.

5. RUNDA - Prvi veći problemi za Čalića

Otvorio je Čalić rundu dobrim držanjem distance i s nekoliko pogodaka prednjim direktom. Buatsi je time upozoren i postaje agresivniji, no sad Čalić pametno ulazi u klinč svaki put kad Britanac dođe previše blizu. Nekoliko niskih udaraca razljutilo je Čalića koji podiže agresivnost i pogađa nekoliko kratkih serija. Dobro je to izgledalo sve do posljednjih desetak sekundi runde, kad je Buatsi iznenada opasno pogodio i uzdrmao Čalića, koji je imao sreće da je kraj runde bio blizu.

4. RUNDA

Malo pasivniji početak ove runde, sve do izlaska iz prve minute i čistog pogotka Buatsija. Nakon toga opet Buatsi usporava i do ulaska u posljednju minutu runde nije bilo konkretnijih udaraca. Tada Čalić počinje tražiti udarce, no ovu rundu nije bilo potrebne preciznosti. Buatsi je u završnici pogodio još nekoliko udaraca u tijelo i samopouzdano završava rundu.

3. RUNDA - Buatsi je u problemima, njegovo oko ne izgleda dobro

Treću rundu agresivnije otvara Buatsi, no Čalić vrlo brzo uzvraća čistim pogotkom desnim direktom. Podigao je Britanac nakon toga tempo i sredinom runde prolazi najboljim udarcem do tada te dovodi Čalića u probleme. Nakon što se uspio vratiti na sredinu ringa, Čalić je sad taj koji napada te je Buatsi u problemima. Jednim udarcem napravio je štetu na oku Buatsija i čini se da mu se isto počelo zatvarati. Do kraja runde niti jedan nije odlučio krenuti u napad.

2. RUNDA

Niti malo impresioniran statusom favorita svog protivnika nije bio Čalić te je u drugoj rundi na početku vrlo agresivan. Sve bolje boksa Čalić i nekoliko napada je jako dobro izveo, posebno one na koje je Buatsi pokušao kontrirati te je iste sjajno eskivirao. Tražio je Buatsi i dalje otvaranje Čalića udarcima u tijelo, no nije se Marko dao smesti. Buatsi je preuzeo tempo u posljednjoj minuti runde, kad je poslao Čalića u kut, no izlazi hrvatski boksač na sredinu i sprječava napade do isteka vremena. Odlična runda za Čalića!

1. RUNDA

Buatsi odmah na početku više puta napada prednjim direktom, tražeći distancu. Izlaskom iz prve minute dobra kombinacija Čalića, na koju Buatsi vraća sa svojom kombinacijama udaraca u tijelo. Vidjelo se da se Čalić dobro osjeća u ringu te je konstantno tražio sredinu ringa. Ulaskom u posljednju minutu runde još jedna dobra kombinacija Buatsija u tijelo, a nedugo nakon toga i nekoliko pokušaja Čalića direktom. Nakon toga prima hrvatski boksač ozbiljan udarac, ali odmah vraća i prolazi, ovog puta desnom. Do kraja runde nije bilo konkretnijih pogodaka.

Linker
23. travanj 2024 04:51