Regija

Hrgović na Olimpijskim igrama? Hrvatski izbornik objasnio zašto smo još uvijek bez konačne odluke

 Damir Krajac / CROPIX
DORIJAN ČALIĆ Izbornik hrvatske boksačke reprezentacije o predolimpijskim kvalifikacijama u ožujku i svibnju 2020.

Filip Hrgović je kako prije, tako i nakon dvoboja u Rijadu vrlo jasno spomenuo kako nije odustao od svoje ranije proklamirane želje za nastupom na još jednim Olimpijskim igrama. Onim predstojećim u Tokiju. Igrama za koje se, jasno, tek treba plasirati. Tu dolazimo do još uvijek ne u cijelosti razjašnjenog statusa hoće li Hrvatska poslati Hrgovića na kvalifikacije ili ne. Uostalom, prije nešto više od mjesec dana po ovom je baš pitanju u našem boksu nastala “frka” koju je svojom “glavom” platio tadašnji izbornik Leonard Pijetraj. Sada, s godinom koja je već za nama, ništa se bitnije nije izmijenilo. Odnosno, i dalje se ništa ne zna.

- Znam da Hrgović ima želju za nastupom na Olimpijskim igrama, odnosno na predolimpijskim kvalifikacijama, ali ima još nekih detalja koje bi trebalo urediti - kaže sadašnji hrvatski izbornik Dorijan Čalić.

Kako bismo razjasnili, postoje još dva kvalifikacijska turnira. Prvi je u Londonu u ožujku, riječ je o europskim kvalifikacijama, a drugi u Parizu, u svibnju 2020., i to je svjetski kvalifikacijski turnir. Filip Hrgović je izrazio želju za nastupom u Parizu. No, kako svaka država može imati samo po jednog boksača u kategoriji, to teorijski znači da, ukoliko bi netko od naših teškaša u Londonu dva mjeseca ranije osigurao nastup na Igrama, Filip Hrgović ni ne treba odlaziti u Pariz. U tom slučaju nema po što ondje ići.

- Nikakvu odluku mi još nismo donijeli - kaže izbornik Čalić, ali i pojašnjava logično zašto.

- Početkom sljedeće godine, u siječnju imamo Prvenstvo Hrvatske. Onaj tko na tom prvenstvu osvoji naslov, pa tako i u teškoj kategoriji, taj bi stekao pravo za nastup u Londonu. Mislim da je tako najpoštenije. Sad, hoće li to biti Marko Milun koji inače jako dobro stoji na nekim europskim rang-listama, na 4-5. mjestu, ili će to biti netko drugi... Pričekajmo državno prvenstvo.

Koliko uopće s kvalifikacija ide boksača na OI? Nije baš samo jedan.

- Ne, nije, ali to se još pouzdano ne zna. Može biti najboljih 5, ali i 3. Sjećam se da je znalo biti i borbi na takvim turnirima baš stoga za treće mjesto. To se i razlikuje malo od kategorije do kategorije, a najteže se plasirati baš u tim najjačim kategorijama.

Izbornik Čalić je gledao “Obračun na dinama”, pa tako i nastup Filipa Hrgovića, a mišljenje je...

- Ma, pobjeda je savršeno čista, vidjelo se doslovno od prve minute da Eric Molina nije Hrgovićev kalibar. Jednostavno nije. Pa, izbjegavao je borbu, samo je čekao kada će pasti. Jednostavno, Hrgović je za njega prejak, a ja mu apsolutno čestitam na pobjedi - iz Pule će izbornik naših boksača Dorijan Čalić.

Linker
27. travanj 2024 09:49