Regija

Hrgović odgovorio na provokaciju Dilliana Whytea: 'Ako se to dogodi, odmah ću se ubiti poslije meča!'

Filip Hrgović
 FavBet
"Osvojit ću olimpijsko zlato i 300 godina vjerojatno više nitko neće..."

Pulski sportski centar Verudela u subotnje predvečerje. Pod šatorom za VIP uzvanike, na futsal turniru, kao posebni gost sponzora natjecanja, kladionice Flavbet s kojom surađuje od početka ove kalendarske godine, pojavio se i Filip Hrgović. Nismo se vidjeli već neko vrijeme. Bilo je i još uvijek je korona-doba, natjecanja nema. Onda je i on bio dva tjedna na odmoru, na Korčuli...

Tako, prošli su mjeseci, ali da se on nešto promijenio, nije. Prije nego što smo počeli razgovor, novinar je izvadio mobitel kako bi snimio kakav videouradak. To su ti novi mediji. Nema više olovke i papira...

- A kaj, buš me baš i video snimal? Nego, jel ta tvoja kamera može izdržati ovakvu moju ljepotu?

Riskirali smo.

Glavna vijest koja je već prostrujala eterom, puštena u subotu navečer, jest da je poznat termin Hrgovićeva sljedećeg dvoboja. Prvog nakon 7. prosinca prošle godine kada je Beštija, neki kažu i El Animal, prebila Erica Molinu u pustinji Saudijske Arabije.

- Bogu hvala, nakon jako dugačkog razdoblja. Trebao bih ponovo u ring 26. rujna u SAD-u. Još se ne zna ime suparnika, ali svakako će biti Amerikanac. Pregovara se s nekoliko imena.

Postoji li netko koga bi baš Filip želio?

- Ima ih puno, ali te koje ja želim u nekim su drugim pričama i možda sam im trenutačno prevelik rizik. Trebat će možda i još neke mečeve odraditi da se dođe do tih imena, ali popis koji sam vidio jako mi se sviđa. Svi su visokorangirani, dobra imena. Nisu možda top teške kategorije, ali su jako blizu.

Koja su to konkretno imena?

- Jedan od njih je čovjek koji se borio za svjetskog prvaka, Gerald Washington (38). Zatim Jermaine Franklin (26), velika američka nada, pa Chris Arreola (39), koji se također nekoliko puta borio za naslov prvaka. Kažem, nisu možda top, ali su opasni borci i za mene nova stepenica. Pripreme za takav meč jako bi me motivirale.

Kakav je pogled "iznutra" na vaš sport koji je, kao i svi, potpuno stao uslijed koronavirusa? Vama je i jedna dogovorena borba otpala...

- Ja sam borac, a borbi u cijelom svijetu nije bilo. Da, to je problem, ali ja sam cijelo vrijeme normalno radio, trenirao. Čak ću reći da mi je možda u nekim stvarima ovaj prekid i dobro došao jer mi je omogućio da malo stanem na loptu, radim na nekim stvarima malo više. Pa i da malo odmorim psihu. Srećom, imam taj svoj trening-centar u Zagrebu, u Jelkovcu, tako da sam mogao raditi sam, bez ikoga, u savršenim uvjetima.

FavBet
Filip Hrgović

Spariranje? Je li toga uopće bilo ovo vrijeme?

- To nisam radio. Radio sam na vreći, kada su mjere popustile, onda na tzv. fokusere s trenerom Yousefom. Cijelo vrijeme i treninge na otvorenom s kondicijskim trenerom Igorom Čordašem. Otvorile su se s vremenom i atletske staze, pa smo se tamo prebacili, plus utezi. Sve osim spariranja, jer u ovakvoj specifičnoj situaciji spariranje nema ni smisla kada nemate dogovoren meč. Mislim da je rijetko tko u svijetu tako naporno trenirao kao ja - kaže "Beštija" Hrgović.

To je 4-5 sati dnevno, više...?

- Nekad dva treninga dnevno, nekad jedan, ali duži. Sve se više navikavam na takve, dugačke treninge boksa i kondicije. Trebaju mi dugački treninzi jer se spremam za 12 rundi. Moram izgrađivati razinu izdržljivosti i probijati psihičke i fizičke granice. Uglavnom je to 10-12 treninga tjedno. U biti, vidim da je ovaj virus dosta promijenio društveni život, ali meni baš i ne. Ja sam u koroni i karanteni cijeli život, nije mi teško palo - kaže Filip.

To je sada već bilo dosta vremena vrlo ozbiljne priče, tako da je stigao red i na jednu tipično "njegovu" rečenicu.

- Slušajte, jedan je El Animal, svi ostali su boksači!

FavBet
Filip Hrgović

Rujan mjesec i ta borba u SAD-u bit će sasvim sigurno bez publike. To će biti nešto posve netipično, nešto s čim se još niste susretali.

- Neće sigurno biti s publikom. Mislim, 99 posto je tako. Dobro, nova situacija, ali kako meni tako i suparniku. Zanima me kako će to izgledati. Nisam se nikada borio bez publike, bez gledatelja oko ringa. Ali, stari moj, kad krene "klepanje" unutra, kada krenu zvoniti udarci, zaboraviš ionako i na publiku i sve. Mislim da i neće biti neka prevelika razlika ili negativna okolnost.

Još uvijek ostaje ona vaša želja za još jednim velikim "fajtom" kod kuće, u Hrvatskoj?

- Dok je bila ova situacija s koronom, dugo smo čekali da dobijemo datum meča. Nisu nam ništa ponudili i onda su moj menadžer Željko Karajica i Team Sauerland htjeli preuzeti stvar u svoje ruke i organizirati jednu borbu u Hrvatskoj te su dali DAZN-u tjedan dana da nam ponude meč ili ćemo mi organizirati meč u Hrvatskoj. Zato je bila jako velika vjerojatnost da se to dogodi kod nas. To je bilo nakon popuštanja mjera u svijetu. No, evo sada nam je ponuđen datum 26. rujna. Međutim, mi smo uvijek spremni, jer je situacija u Americi neizvjesna i mogu svaki trenutak odgoditi tu priredbu, tako da je to druga opcija. Ako bi Amerika otpala za 26. rujna, onda bih se borio u Hrvatskoj. To je jedan kroz jedan.

Olimpijske igre. Odgođene su za godinu dana, pitanje je, doduše, hoće li se i sljedećeg ljeta uopće održati, ali što je s vašim olimpijskom snom?

- Moj se stav nije promijenio. Ja bih htio ići dalje. Normalno da generalno nije dobro što su odgođene Igre u Tokiju, ali meni to čak i paše. Više mi se uklapa za sljedeću godinu. Ove je sve bilo na knap. Valjda me po tom pitanju Bog pogledao i rekao: "Sine, ti trebaš biti olimpijski pobjednik, ja ću to pomaknuti za sljedeću godinu da te oslobodim obaveza i da osvojiš olimpijsko zlato za Hrvatsku".

Aha, zato je Tokio odgođen. Jahve i Hrgović, OK, sada nam je jasno.

- Pa da, nakon Mate Parlova, koji je zadnji osvojio. Sada ću ja osvojiti olimpijsko zlato i sljedećih 300 godina neće nitko, vjerojatno. Ha, ha, ha.

Što reći više i dalje, Filip "Beštija" Hrgović!

"Da me Whyte doma pobijedi, ubio bih se"

Je li vas motivirao svojom izjavom Dillian Whyte?

Riječ je o 32-godišnjem Britancu, aktualnom nositelju WBC pojasa i, ako se ne varamo, prvoj velikoj "faci" iz svijeta boksa koja se izravno ikada izrijekom dotaknula Hrgovića. Whyte je spomenuo kako bi silno volio pobijediti Hrgovića, i to u Hrvatskoj. Pa sad, ako to nije bacanje rukavice u lice...

- Ako se to dogodi, onda ću se odmah ubiti poslije meča! Ako mu to dopustim. Da, vidio sam tu izjavu i baš me razveselilo. To bi za mene bio jack-pot, ali mislim da je to zasad samo priča. Prevelik sam rizik za njega. U borbi sa mnom ne može puno dobiti, a može puno izgubiti. Mislim da je to ipak samo priča, ali ako bi se dogodio, to je borba koju bih volio više nego išta. On je puno popularniji od mene, bolje je rangiram, puno je više pokazao u profesionalnom boksu nego ja dosad. No, znam sigurno i da on nije boksač moje klase. Znam da bih mu napravio jako puno problema.

dpatop - 07 December 2019, Saudi Arabia, Diriyah: British professional boxer Dillian Whyte celebrates defeating Polish Mariusz Wach (not pictured) in their Heavyweight contest at the Diriyah Arena. Photo: Oliver Weiken/dpa
Oliver Weiken/dpa/ AFP
Dillian Whyte

Ne bi se on mogao nositi s mojom brzinom, tehnikom, radom nogu. Bez obzira na to što je britanska medijska mašinerija napravila od njega megazvijezdu, znam da sam bolji boksač od njega i da bih se igrao s njim.

Opet, nije ni vaša medijska mašinerija baš mirna, ne tapka na mjestu, iako priznajemo velike razlike...

- Ma, ja sam svakako u puno podređenijem položaju jer dolazim s tržišta od 4 milijuna ljudi, a Whyte s tržišta od 60 ili 70 milijuna. Velika Britanija je poslije Amerike najveće boksačko tržište na svijetu. Međutim, kada uđete u ring, sve to nestaje. Sve lobiranje. Da smo on i ja sami u ringu, on ne bi imao šanse. Onda tih 70 milijuna postaju lagano moji navijači.

FavBet
Filip Hrgović

Pogodio iz penala k'o Prosinečki, ali promašio 'krušku'


Minule subote u Puli je održana završnica Favbet gradske lige u futsalu. Ukupno 16 momčadi iz šest hrvatskih gradova nadmetalo se na pulskoj Verudeli, a posebna atrakcija uoči finala bili su posebni gosti.

Boksač Filip Hrgović, "Vatreni lakat" Aljoša Asanović, MMA borac Zelg Galešić, te kickboksač Mladen Kujundžić. Upriličeno je i malo nadmetanje. U pucanju kaznenih udaraca, stolnom nogometu, te udaranju u boksačku "krušku".

- U nogometu sam ti ja baš slab, ništa baš. Ali košarica, tu sam dobar - uoči nadmetanja će nam Hrgović koji je uostalom prije boksa i trenirao košarku.

No, onda kada je primio loptu... "gajba"! Zato se "osramotio" na "kruški".

- Jooooj. Zabijem "penal" i onda kiksam na svojem području. Si vidio gol? Ko' Prosinečki sam dao, a onda kada treba... kiksam. Izlika mi je da sam bio na godišnjem dva tjedna.

Bit će da vas je trema "tresla". Svi su očekivali da sada kada Hrgović raspali, "kruška" leti iz ležišta u more.

- Publika i treba to očekivati od mene, a ne da kao "luzer" kiksam, ha, ha.

Dobro, baš se ne sjećamo kiksa, barem ne u profi boksu.

- Je, za sad stvarno nisam, ali vidiš sad. Na kruškici jesam, he, he. (dba)

Linker
19. travanj 2024 03:39