Regija

Hrgović ostao bez još jednog protivnika: ‘Tražili su rujan, a sad odjednom traže jedan meč između‘

Filip Hrgovic i Yousef Hasan
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
Neki od relevantnih boksačkih medija nazvali su Filipa Hrgovića ‘najizbjegavanijim‘ teškašem svijeta

Najbolji hrvatski boksački teškaš nikako ne može doći do svog prvog meča u 2021. godini. Nakon što je prošlu godinu zatvorio s dvije pobjede u malo lakšim mečevima, koji su trebali poslužiti kao zagrijavanje nakon gotovo godinu dana stanke, Hrgović se nadao plodnoj 2021. godini. I u početku iste se zapravo činilo da bi to moglo biti tako, a sad na kraju sve vodi k tome da Filipu slijedi još jedna puno duža pauza nego što je sam vjerovao da bi se mogla dogoditi.

Kao što je navedeno, početkom godine sve je izgledalo optimistično. Hrgović je određen od strane IBF-a kao jedan od sudionika meča za poziciju njihovog obaveznog izazivača. Ubrzo je uparen s Michaelom Hunterom i krenulo se u pregovore. Kako se u početku ništa nije dogovorilo pristupilo se licitaciji honorara, gdje je svoju ponudu dao tek Eddie Hearn, čime je Matchroom Boxing službeno izborio poziciju organizatora. Obećani honorari bili su zadovoljavajući i trebalo je samo dogovoriti datum te mjesto održavanje priredbe koju će njih dvojica predvoditi. I onda se Hunter samo povukao iz meča. Odustao je od svoje pozicije na IBF ljestvici te potpisao ugovor s Trillerom uz ugovoren meč. Tek neka mala poetska pravda može biti to što je i njemu meč u međuvremenu odgođen.

Hrgović je ostao u istoj poziciji i trebalo mu je naći protivnika. Sve ovo vrijeme čekali smo vijesti o tome, a Eddie Hearn je radio ono što je on nazvao trenutno jednim od najtežih poslova. Jer uistinu nema puno zainteresiranih boksača, bolje rangiranih ili otprilike jednakog rankinga Filipovom, a da žele s "El Animalom" u ring. Ipak, kako je otkrio za Boxing 24/7, Hearn je imao protivnika i to onog kojeg s Hrgovićem planira upariti još od početka 2020. godine.

"Posljednji s kim smo razgovarali bio je Martin Bakole. Njegov trener Billy Nelson rekao je da on neće biti spreman za kolovoz, ali da hoće za rujan. Rekli smo da je to u redu, iako smo bili pomalo razočarani. Najvažnije je bilo da se nešto odradi. I sad odjednom, on traži još jedan meč za zagrijavanje prije toga", ispričao je Hearn, nastavivši frustrirano:

"Netko u tih Top 15 ima priliku boriti se protiv Filipa Hrgovića u posljednjoj borbi pred susret s Anthonyjem Joshuom. Ne želim nikoga pribijati na stup srama, ali prošli smo doslovno cijeli ranking i nismo pronašli boksača koji je spreman na to."

Naravno da Hearn ne namjerava odustati, kao što niti Hrgović više ne namjerava raditi mečeve protiv neadekvatnih protivnika, što mu zapravo veliki dio hrvatske sportske javnosti zamjera. Sad se vidi kako zapravo nije niti imao priliku okušati se protiv nekog značajnijeg imena. No, to je problem današnjeg boksa, gdje za razliku od UFC-a ne postoji jedno "matchmaking" tijelo čija riječ je "svetinja".

"Moramo organizirati borbu za Filipa Hrgovića jer on sad već predugo čeka. Bojim se da ljudi gledaju prema njemu i razmišljaju kako on nije netko koga mogu pobijediti. Pogledajte samo imena. Charles Martin, Andy Ruiz, Luis Ortiz, Tony Yoka i još toliko boraca koji trebaju pobijediti Hrgovića i postaju obaveznim Joshuinim izazivačem. To sve dokazuju koliki problem bi Hrgović mogao biti za boksače", dodao je još Hearn.

Hrgović nema ništa drugo nego se pripremati i čekati. Odgoda meča Joshue i Furyja također mu nikako ne ide u prilog, jer je i to dovelo do promjene planova kod velikog broja boksača. Ipak, najteže je kad želiš meč, zaslužuješ veliki meč, a nikako ga ne možeš dobiti. Filip ispred sebe ima misiju ostati miran i ne izgorjeti u želji za dokazivanjem kad se meč napokon pojavi.

Linker
17. travanj 2024 18:02