Regija

Hrgović otkrio da su ga Ruiz i Gassiev odbili, a zatim dodao da postoji mogućnost borbe s Babićem

Filip Hrgović

 Srdjan Vrancic/CROPIX
Neporaženi hrvatski teškaš, gostovao je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2

Ponajbolji hrvatski boksač Filip Hrgović (14-0-0), imao je uspješnu 2021. godinu iza sebe. Dva nokauta u dva nastupa, njegova su prošlogodišnja bilanca. Ipak, mora se priznati kako su Marko Radonjić i Emir Ahmatović bili nedorasli protivnici za ''El Animala''. Hrgovićevi promotori, braća Sauerland, ali i sam Eddie Hearn, najavili su veliku 2022. godinu za Filipa. IBF-ova eliminacijska borba za idućeg izazivača, trebala bi biti sljedeći korak za našeg boksača, a protivnika trenutno traže.

Brojna zvučna imena odbila su meč protiv Hrgovića, a IBF se u svom poretku spustio do osmorangiranog Murata Gassieva i devetorangiranog Andyja Ruiza. Ipak, Filip je gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, otkrio kako su obojica odbili ponudu IBF-a te se potraga nastavlja. ''El Animal'' je rekao kako se nada rješenju kroz narednih dva tjedna, a navjerojatniji protivnik, biti će kineski teškaš Zhang Zhilei. On je prema Hrgovićevim navodima već pristao na sve uvjete, no čeka se da IBF dođe do njega u poretku izazivača. Kinez je trenutno 13. prema IBF-ovoj ljestvici.

Voditelj Aleksandar Stanković upitao je Hrgovića je li frustriran zato što još nije imao veliki meč, sve od 2016. godine i polufinala Olimpijskih igara te poraza od Tonyja Yoke. Filip smatra kako sve ide svojim tijekom te da su njegovi protivnici zapravo sasvim prikladni za njegovu fazu karijere.

''Nisam nimalo frustriran. Sretan sam sa svime što imam u životu i sa svime što sam postigao. U Hrvatskoj je sve to poprimilo krivi ton. Ja sam u prvih 14 mečeva imao jako dobre protivnike. Na zadnjoj konferenciji za medije, iznio sam omjere boksače s kojima su se u 14. borbi borile najveće legende teške kategorije. Nijedan od tih velikana (Joe Louis, Ali, Holmes, Liston itd) nije imao bolje protivnike u prvih 14 mečeva. Ne bi bilo prirodno da ja u prvih 14 mečeva imam nekog velikog protivnika. Zbog moje kvalitete, moji protivnici izgledali su zapravo puno lošije nego što zapravo jesu.''

Spomenutu Hrgovićevu usporedbu s boksačkim velikanima i njihovim protivnicima, možete pročitati OVDJE. Stanković je istaknuo kako bi Hrgovićev problem mogao ležati u tome da ne može privući šire mase. ''Trash talk'' i slične stvari, nisu njegov stil te se nameće pitanje kako zainteresirati fanove, a da to ne bude samo kroz borbe.

''Ono što je rekao (Josephov) Parkerov menadžer, to je i moj menadžer rekao na početku ugovora sa mnom. Nikome u svijetu velikih igrača u boksu, nije u interesu da Hrvat bude svjetski prvak. Mi smo mala država, imamo malu televiziju koja ne može puno platit. To je trenutno veliki i ključni problem u mom dogovaranju meča. Da sam Britanac, Amerikanac ili Francuz, iza kojeg stoji televizija, a promotor ne mora platiti kunu, sigurno bi se puno prije našao način da ja dobijem taj 'title eliminator' koji čekam. Bazu fanova ćemo proširiti kad dobijem prave mečeve i pokažem ljudima koliko vrijedim. Nakon što pobijedim par svjetskih imena, barijere nestaju, a ljudi postaju internacionalne zvijezde. Kao što su to napravili Kličko i Manny Pacquiao. Ja ne mislim promijeniti svoj stil i postati 'dirty talker' ili drugim riječima, klaun.''

Naravno da je tema bio i Alen Babić. Nekadašnji timski kolega i sparing partner Filipa Hrgovića, gotovo uvijek se spominje u kontekstu Hrgovića te obratno. ''Savage'' ima veliku želju da ring dijeli s Hrgovićem i posljednjih nekoliko godina, stvorilo se veliko verbalno rivalstvo između njih. Ipak, Hrgović zasad nije pokazivao nikakav interes za tom borbom, no tokom gostovanja u Nedjeljom u 2, otkrio je kako mogućnost za taj meč ipak postoji, no pod određenim uvjetima.

'Gospodine (Stankoviću), ja sam mislio da je ovo ozbiljnija emisija te da nećemo pričati o Alenu Babiću. Iskreno, ovo je jedna legendarna emisija i stvarno mi je čast što sam dio nje. Nije mjesto i vrijeme da se priča o Alenu Babiću. Iz poštovanja prema vama ću odgovoriti. Taj čovjek daleko je ispod moje razine, u boksačkom smislu, a još više u ljudskom. Ovo na što je on spao, to je ispod svakog sportskog, ali i ljudskog nivoa. Njega nema u mojim mislima i planovima. Ja svoju priču gradim u ringu i izgradio sam ju svojim rezultatima koji su poznati svima. On svoju priču gradi na prozivanju mene i glumljenju klauna.'', rekao je ''El Animal'', a zatim je dodao:

''Borba protiv njega nema veliku vjerojatnost da se dogodi. Možda sad kad bih odradio eliminacijsku borbu te kad bih imao period gdje čekam meč za titulu. Ako bi borba s Babićem imala smisla za mene i moj tim, onda bi pristali, ali jedino u slučaju da pobjednik nosi sve. On će tu borbu dobiti, jedino ako pobjednik nosi sve. On ne zaslužuje zaraditi niti kunu na mojoj grbači. Mogu mu priuštiti tu borbu, nokautirati ga za tri runde, ali pobjednik nosi sve. Hoće li on na to pristati, vidjet ćemo.''

Leonardo Pijetraj, kao bivši Hrgovićev trener te sadašnji trener Alena Babića, također je bio predmet razgovora između Stankovića i Hrgovića. Poznato je kako su se Hrgović i Pijetraj razišli u lošim odnosima i nekoć su i njihova prozivanja bila glavna tema domaćeg boksa. Ipak, ta tema je prošlost i situacija između njih se smirila. Hrgović je opisao svoj trenutni stav prema Pijetraju.

''Sve smo riješili. Najbitnije mi je da sam ja riješio sam sa sobom sve što je bilo. Hvala mu za sve dobro što je napravio, opraštam mu sve loše i to je to. Ja imam svoj put, svoju priču davno sam to stavio na mjesto gdje treba biti.'', a zatim ga je Stanković upitao smatra li da bi postao olimpijskim prvakom, da nije bilo svađe i tenzija s Pijetrajem.

''Mislim da je neozbiljno pričati što bi bilo, kad bi bilo. Ali mislim da bih bio olimpijski pobjednik. Svejedno, i u takvim uvjetima, ja sam osvojio broncu, podijeljenom odlukom sam izgubio od Yoke, a mnogi misle da sam i pokraden. Dakle, mislim da bih osvojio zlato.'', dodao je hrvatski teškaš.

Tranzicija MMA boraca u boks, sve je popularnija, no ponekad svjedočimo i boksačima koji se okušavaju u MMA-u. Činjenica je kako MMA raste i sve je popularniji, no vrhunski boksači daleko su bolje plaćeni od vrhunskih MMA boraca. Svjestan je toga i Filip Hrgović te je istaknuo kako on trenutno nema ambiciju okušati se u tom sportu.

''Zasad još ne. U fazi sam kad se moram dokazati u boksu. Moje mišljenje o tom sportu jeste da je to viteški sport i svaka čast svim dečkima koji idu u taj oktagon. Respektiram taj sport i te dečke, ali tom sportu treba vremena da stasa u pravi sport kao što su boks, nogomet, košarka. Trebat će mu vrijeme da stvori svoju povijest. To je sport u kojem najbolji teškaš svih vremena ima dvije ili tri obrane naslova. U boksu imate prvake koji su prije sto godina imali po 20 ili 25 obrana naslova. Treba vremena da se stvore legende.'', odgovorio je Hrgović na pitanje o prelasku u MMA.

Linker
16. travanj 2024 08:48