Regija

Hrgović ovoga vikenda ponovno u ringu: Filip je favorit, ali mu pobjeda neće biti servirana na pladnju

Amir Mansour i Filip Hrgović
 Damir Krajac / CROPIX
Najboljem hrvatskom teškašu bi novi nokaut donio meč protiv poznatijeg boksača

Ni mjesec i pol nakon što je iz ringa otpuhao malo poznatog Gruzijca s grčkom putovnicom Alexandrea Kartoziju, Filip Hrgović (11-0, 9 KO) u noći sa subote na nedjelju ide po novu pobjedu u profi karijeri.

Hrvatski teškaš ima ozbiljnijeg protivnika, Amerikanca Rydella Bookera (26-3, 13 KO) koji nije neko suviše prepoznatljivo ime u teškoj kategoriji, ali svakako spada u klasu onih "journeymana" koje treba svladati da bi se došlo prema jače rangiranim suparnicima. Kod 39-godišnjeg Bookera svi će prvo primijetiti da je nakon obećavajućeg početka karijere 2004. "pao" s kilom kokaina što mu je priskrbilo 12-godišnji boravak u zatvoru. Vrijeme provedeno iza rešetaka je, kaže, kratio čitanjem i vježbanjem, iako se na njegovom tijelu to baš i ne primjećuje.

Dubois i Joyce

Naime, 188 cm visoki Amerikanac je zadnji meč, u studenom prošle godine protiv Bugarina Kubrata Puleva, odradio ugodno popunjen, s nemalih 112,5 kg. Umjesto zatvorski isklesanog tijela, Booker je u ring ušao sa slojevima masnih naslaga, kao da se spremao za zimski san, a ne za meč protiv čovjeka koji će ovog prosinca izazvati Anthonyja Joshuu za tri svjetske titule u teškoj kategoriji. Iako očito izvan kondicije i "praznog tanka" nakon 6,7 rundi, Amerikanac je u toj borbi, koja je više ličila na malo jači sparing, izdržao svih 10 rundi protiv suparnika koji gravitira među top 10 boraca teške kategorije. Više je to zasluga Puleva koji nije imao snage završiti meč nokautom, ali dijelom i Amerikančeva solidnog seta vještina i izdržljivosti. Booker je stara "iskusnjara" - zna skratiti distancu, ima relativno brze ruke, pristojnu bradu koja može apsorbirati više udaraca, a iz teških situacija se promptno sklanja u klinč. Nešto kao Andy Ruiz Jr. za jako siromašne, ili Andy Ruiz koji je dulje od desetljeća zaglavio u zatvoru i tamanio tacose.

Hrgović je favorit, ali mu pobjeda, za razliku od meča protiv Kartozije, neće biti servirana na pladnju. Osim ako se Amerikanac pojavi u ekstra oronulom izdanju. Kad bi uspio meč završiti do pete ili šeste runde, možda i novim atraktivnim nokautom, hrvatski teškaš bi ostatku kategorije, a naročito promotorima, poslao jasnu poruku da je vrijeme za ozbiljne suparnike. Pritom valja baciti oko na Filipovu direktnu konkurenciju. Daniel Dubois i Joe Joyce, oba oko top 20, sučelit će se 28. studenog, a pobjednik će napraviti veliki korak prema samom vrhu i borbi za titulu u narednim godinama. Početkom mjeseca su Hrgovićevi promotori, braća Sauerland, pokazali interes za borbu protiv pobjednika tog meča. No, Duboisov promotor Frank Warren brzo je servirao hladan tuš s porukom "da bi prvo trebali razmisliti o tome da svom momku nađu spomena vrijednu borbu". Takve prozivke su neizbježni dio boksačkog folklora, ali je činjenica da je nakon pobjede protiv bivšeg izazivača za svjetsku titulu Erica Moline kvaliteta Hrgovićevih suparnika zaronila kao dionice aviokompanija u doba korone.

Put prema vrhu

Naravno, covid-pošast poharala je i sportski svijet, boks naročito, pa je samim tim poremetila i sigurno ambiciozniji plan koji su Sauerlandi i Eddie Hearn imali za Hrgovića nakon "okršaja pod dinama" u prosincu. U tom kontekstu je odlično da se hrvatski teškaš bori drugi put u 40-ak dana, da "skida hrđu" i nabija skor. No, budući da je jedan od najvećih "prospecta" teške kategorije i u očima mnogih potencijalni izazivač za svjetsku titulu, bilo bi dobro da mu promotori čim prije ugovore borbe protiv opasnijih suparnika prepoznatljivijih imena. Npr. Davida Pricea, Agita Kabayela, Hughieja Furyja ili Roberta Heleniusa. Pobjeda protiv borca takvog kalibra već bi odjeknula kategorijom i opet lansirala Filipa na put prema vrhu.

Zagreb, 080918.
Arena Zagreb.
Team Sauerland, boks, Zagreb Fight Night, WBC, Filip Hrgovic - Amir Mansour.
Na fotografiji: Filip Hrgovic (Hrvatska) - Amir Mansour ( USA).
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Filip Hrgović

Linker
20. travanj 2024 13:49