Regija

Hrvatska judo reprezentacija iz Praga se vraća s četiri odličja: Zlatne medalje za Cvjetko i Vuković!

Lara Cvjetko
 Hrvatski judo savez
‘Zadovoljna sam, pogotovo zato što mi je ovo prva seniorska medalja‘

Hrvatska judo reprezentacija se s European Opena u Pragu vraća s četiri odličja, zlatima Lare Cvjetko (do 70 kg) i Helene Vuković (preko 78 kg) te broncama Ive Oberan (do 63 kg) i Marka Kumrića (do 100 kg).

Aktualna europska prvakinja u kategoriji mlađih seniorki, Lara Cvjetko (do 70 kg), nakon zlata u Poreču osvojila je zlatnu medalju u glavnom gradu Češke. Nakon brzog ippona protiv Austrijanke Schuchter, Rumunjka Moscalu je pala na wazari. Cvjetko je protiv Ukrajinke Litvinenko nadoknadila wazari zaostatka i ipponom na isteku treće minute borbe ušla u finale.

Za zlato je išla na Nizozemku Vos, a od početka se vidjelo koliko je hrvatska judašica bila aktivnija i s boljim planom borbe. Brzi wazari, a zatim i dalje aktivno ostavilo je Nizozemku bez mogućnosti za kvalitetnim napadom.

"Krenula sam u turnir borbu po borbu, sa željom da za svaku protivnicu dam sve od sebe i odradim cijeli turnir skoncentrirano. Zadovoljna sam cijelim danom, pogotovo zato što mi je ovo prva seniorska medalja", rekla je Lara Cvjetko.

Do finala je stigla i Helena Vuković (preko 78 kg), koja je pobijedila Splićanku Tinu Radić, a zatim i Poljakinju Wolszczak ipponom u 'produžetku'. U meču za zlato joj je protivnica bila Slovenka Torkar. U odličnoj borbi mlada Samoborka je imala wazari zaostatka. Nakon toga je izjednačila wazarijem, a zatim u posljednjoj minuti ipponom došla do zlata.

U muškoj konkurenciji najviše je napravio Marko Kumrić (do 100 kg), koji je do polufinala stigao ipponima protiv Britanca Gregoryja i Rumunja Creta. U borbi za finale Mađar Ohat je bio uvjerljiviji te je poslao Splićanina u borbu za broncu, gdje je pobijedio Ukrajinca Veheru wazarijem na sredini borbe.

"Nakon dugo vremena smo ponovno na natjecanju, prvo u 2021. godini. Prvo natjecanje i odmah medalja, tako da sam zadovoljan. Mogla je biti i zlatna, ali za zlato ću se morati još potruditi", izjavio je Kumrić.

Iva Oberan (do 63 kg) osvojila je brončanu medalju, dok je Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg) završila na sedmom mjestu. Mlada Dubrovčanka je dobar dan u glavnom gradu Češke upotpunila mjestom na postolju te se u Župu Dubrovačku vraća s broncom oko vrata.

"Stvarno sam jako zadovoljna jer je ovo moja prva medalja sa Svjetskog kupa. U borbi za broncu sam bila jako motivirana s obzirom na to da sam od Finkinje ranije dva puta izgubila, ali ovaj put sam bila puno više samouvjerena i vjerovala sam da mogu pobijediti", prokomentirala je brončana Obrvan.

Blizu odličju je bila i 19-godišnja Solinjanka Ana Viktorija Puljiz kojoj je Prag bio nastavak navikavanja na seniorski judo.

"U repasažu protiv Moldavke Blanaru imala je oscilacije na kojima trebamo raditi, ali koje su i za očekivati kod mladih boraca koji ulaze u seniorski judo", prokomentirao je trener reprezentacije Dragan Crnov.

Sljedeći veliki turnir je Grand Slam Taškent (Uzbekistan) od 5. do 7. ožujka.

Linker
26. travanj 2024 23:23