Regija

Hrvatski judo proživljava blistave trenutke: Poker medalja savršena je najava nadolazećeg EP-a u Pragu

Lara Cvjetko
 HRVATSKI JUDO SAVEZ
Četiri medalje osvojila je Hrvatsku na dva Europska prvenstva održana u Poreču

Tjedan dana do početka seniorskog Europskog prvenstva u Pragu (od 19. do 21. studeni), hrvatski judo proživljava blistave trenutke.

U tjedan dana porečkih nadmetanja na dva Europska prvenstva, juniorskom i mlađeseniorskom (do 23 godine), hrvatski su judaši i judašice osvojili čak 4 medalje.

Kada se još k tomu prisjetimo mjesec dana ranije i seniorskog Europskog kupa u Dubrovniku i tamošnje berbe medalja, pa zlata Barbare Matić na Grand Slamu u Budimpešti... nekako se čini da je forma uoči EP vrlo dobro tempirana. Dakako da nije isto seniorsko EP i kontinentalna natjecanja u mlađim uzrastima, ali ono do 23 godine je već itekako ozbiljno.

U Poreču se kolajnama okitio poker naših judaških reprezentativaca...

ZLATO (do 70 kg) Lara Cvjetko

Ono najsjajnije odličje je oko vrata stavila na EP do 23 godine, a njoj je tek 19. Tek je stupila u seniorske vode. Iako, nije Lara Cvjetko baš ni nepoznanica. Prije tri godine je u litavskom Kaunasu postala kadetska prvakinja Europe, a iste je godine osvojila i Europski kup u Folonici (Italija) te Afrički kup u Tunisu.

Bila je zlatna i na kadetskom Europskom kupu u Zagrebu 2018., a prošle godine juniorska doprvakinja Europe u Paksu, u Mađarskoj.

SREBRO (do 78 kg) Karla Prodan

Doprvakinja Europe za uzrast do 23 godine. U Poreču je bila prva nositeljica u svojoj kategoriji, što je i pravdala ulaskom u finale. Karla Prodan članica je Judo kluba Pujanke iz Splita, ima 22 godine, a prije pet godina je u Sarajevu osvojila zlato na kadetskom Svjetskom prvenstvu.

Godine 2018. je na Bahamima postala juniorska doprvakinja svijeta, a na velikim turnirima poput Grand Prixa okitila se broncom dosad dvaput. U Zagrebu i Taškentu. Karla je već sa 22 godine stekla status jedne od najboljih hrvatskih judašica.

SREBRO (do 66 kg) Robert Klačar

Mladić iz Pule, član JK Istarski borac u Poreču je zapravo bio naše najveće iznenađenje, računajući oba prvenstva. Robert je postao doprvak Europe na EP do 23 godine što je za ovog mladića najveći uspjeh karijere odnosno prva medalja na nekom europskom prvenstvu. U biti, posljednjih mjesec dana su mu najbolji trenuci uopće jer je u Dubrovniku u listopadu osvojio također srebro. Ove je godine postao prvi put i seniorski prvak Hrvatske.

BRONCA (do 58 kg) Ana Viktorija Puljiz

Solinjanka, ujedno i najmlađa među našim porečkim osvajačima medalja. Ani Viktoriji je tek 18 navršenih ljeta. Tek je prešla u višu kategoriju, budući da se dosad najduže natjecala u onoj do 44 kg. U njoj je bila i kadetska prvakinja Europe (2017.), ali i kadetska doprvakinja (2018.), te juniorska doprvakinja Starog kontinenta (2018.). Imala je zapaženi nastup i u Buenos Airesu, na Europskim igrama mladih 2018. gdje je osvojila brončanu medalju.

Linker
14. travanj 2024 01:29