Regija

Huklek na korak do senzacije: Hrvatski ‘Hulk‘ izborio olimpijsko polufinale

Ivan Huklek vs. John Stefanowicz Jr.
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Hrvači iz SAD-a i Uzbekistana nisu uspjeli parirati velikom iznenađenju iz Hrvatske

Ivan Huklek jedan je od onih hrvatskih olimpijaca koji su u Tokio ispraćeni tiho i skromno. Gotovo u rangu s njegovim podjednako takvim karakterom. Također, jedan je od onih koji su Igre posljednji izborili, u svibnju, na posljednjem turniru gdje je to bilo moguće. 24-godišnjak iz zagrebačke Pešćenice time je potvrdio sjajnu formu, no realno je reći kako ga je rijetko tko uvrstio na svoj popis onih koji bi Hrvatskoj mogli donijeti olimpijsku medalju. A on je sad jednu pobjedu od nje, i za doći do te pobjede imat će dva pokušaja. Zapravo, Ivan će se u Tokiju sigurno boriti još dva puta, jer je izborio polufinale kategorije do 87 kilograma hrvanja grčko-rimskim stilom.

Huklek je već u prvom kolu napravio rezultat vrijedan pažnje. Imao je protiv sebe Amerikanca Johna Stefanowicza Jr. Istina, ovo nije freestyle hrvanje nego grčko-rimsko, ono kojemmerikanci pridodaju puno manju pažnju, no zna se kakav je njihov stav prema ovom sportu u cjelini. Ivan je pet godina starijeg protivnika, aktualnog dvostrukog panameričkog prvaka, u jednom vrlo zanimljivom meču, savladao rezultatom 5:3. I možemo reći kako su tu otvorilo, prije svega na polju samopouzdanja.

image
Ivan Huklek vs. John Stefanowicz Jr.
USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia

Nije prošlo puno vremena, a Ivan je ponovno bio unutar kruga predviđenog za borbu. S druge strane, Ruskam Assakalov. Četvrtfinalist iz Ria, viceprvak svijeta 2015. godine te brončani 2019. Vlasnik četiri medalja s azijskih prvenstava i čovjek koji, budući da mu je 37 godina, hrva nekoliko godina dulje nego što Huklek uopće hoda. No, "Hulk" je u meču života, barem prije nego što zakoračiti u polufinale, odradio nastup života. Vrhunski taktički pristup, kojim je apsolutno anulirao ono gdje je Uzbekistanac najjači. Pobjeda 4:1 i polufinale je tu. Izjednačen rezultata Bože Starčevića iz Ria, ali i dvije prilike nadmašiti ga te osigurati prvu hrvačku medalju za Hrvatsku od osamostaljenja i također postati treći Hrvat s olimpijskom medaljom, nakon Vlade Lisjaka (zlato 1984.) i Josipa Čoraka (srebro 1972.).

"Prva borba protiv Amerikanca je bila teška iz razloga što je bila prva borba. Protiv Uzbekistanca sam osjetio da sam nadmoćniji, realizirao sam tu nadmoć i zasluženo pobijedio. S njim sam se borio u Poljskoj prije dva-tri mjeseca i izgubio, ali htio sam baš njega u Tokiju. Ja i trener smo složili odličnu taktiku protiv Uzbekistanca", izjavio je Huklek prije nego se otišao odmoriti i psihički pripremiti za polufinale, koje će na rasporedu biti vjerojatno oko 11 sati i 30 minuta.

U polufinalu ga čeka 30-godišnjak gladan zlata, Zhan Beleniuk, tamnoputi Ukrajinac, srebrni iz Ria te dvostruki svjetski i europski prvak. Ivan ima taktiku kojom vjeruje da može do finala. Ako u tome i ne uspije, čeka ga borba za broncu i hrvač iz Alžira ili Srbije. No, trenutno se razmišlja samo o Beleniuku, momku od kojeg Huklek zna što može očekivati. I u borbu neće ući sam, u to možete biti sigurni. S njim će biti ona za koju je ovo sve i napravio, njegova proljetos preminula sestrica. Pa neka ga se netko usudi pobijediti.

Linker
26. travanj 2024 02:08