Regija

Ivan Huklek poražen u borbi za broncu, medalja odlazi u Srbiju

Zurabi Datunashvili i Ivan Huklek 
 ack GUEZ/AFP
24-godišnji hrvatski hrvač grčko-rimskim stilom nije došao do medalje kojoj smo se svi nadali

Zurabi Datunašvili, aktualni europski hrvački prvak kategorije do 87 kilograma, inače rođeni Gruzijac koji nastupa pod zastavom Srbije, osvajač je brončane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju. To je postigao savladavši rano ujutro Bachira Sid Azaru iz Alžira, a onda u borbi za medalju i Ivana Hukleka, hrvatskog predstavnika, inače člana HK Sesvete.

Huklek je napravio veliko iznenađenje svojim plasmanom u polufinale, no za nešto više je ovom mladom hrvaču nedostajalo iskustva. Naišao je na dva trofejna i prekaljena protivnika, protiv kojih jednostavno nije uspio prezentirati svoje najveće kvalitete.

U ovom meču, Datunašvili je postavio sporiji tempo u početku i prvu minutu nije viđena gotovo nikakva akcija. U jednom trenutku Huklek kao da se malo opustio, a iskusni Gruzijac pokazuje što znači iskustvo. Vidio je tu svoju priliku i uspio Hukleka baciti, čime je došao do dva boda. Da bi stvar bila gora, Datunašvili na to veže još dva poteza kojima je Hukleka okrenuo te je nakon minute i pol borbe bilo velikih 6:0.

image
Zurabi Datunashvili i Ivan Huklek
ack GUEZ/AFP

Postao je Huklek nakon toga aktivniji, ali sve Gruzijac dobro prati, uz dovoljno aktivnosti da ne bi dobio opomenu i tako se odlazi na odmor nakon prve tri minute.

Nakon nešto više od minute nastavka, došlo je do opomene za predstavnika Srbije i boda za Hukleka te pozicije u parteru. Hrvatski borac tu je pokušao doći do hvata, ali Zurati se obranio te sudac vraća borbu na noge. Kreće nakon toga Ivan na sve ili ništa, no protiv sebe je imao stručnjaka za obranu. Anulirao je Datunašvili sve napade do kraja te zapravo jednom uvjerljivom i sigurnom pobjedom došao do medalje.

Datunašvili je slavio ukupnim rezultatom 6:1 i došao do olimpijskog odličja, dok je Huklek skupio vrijedno iskustvo. Njegove najbolje hrvačke godine tek godine i u Parizu za tri godine bi trebao biti ozbiljan kandidat za medalju. U međuvremenu će se također održati nekoliko velikih natjecanja na kojima će moći potvrditi svoj napredak i kvalitetu.

Linker
25. travanj 2024 04:31