Regija

Ivan Vitasović ima srce gladijatora! Nevjerojatnim preokretom obranio je FNC-ovu titulu prvaka!

Ivan Vitasović

 Goran Sebelic/CROPIX
Fantastični teškaš iz Pule upisao je petu uzastopnu pobjedu

FNC-ov spektakl u Puli završio je trećom borbom za titulu, a u kavez su kročili predstavnici ‘‘kraljevske‘‘, teške kategorije. Ivan Vitasović (11-5-1 uoči meča) branio je titulu prvaka, a Poljak Michal Andryszak (25-10-0) došao je s namjerom da preuzme taj pojas na Vitasovićevom domaćem terenu.

Poljak je 16 kilograma bio teži na službenom vaganju i očekivalo se da će pokušati iskoristiti tu prednost u kilaži. Nakon samo 50-ak sekundi borbe, Andryszak je došao do rušenja i gornje pozicije u polugardu. Težak posao imao je Vitasović s toliko težim protivnikom, a Poljak je vrlo brzo došao i do ‘‘full mounta‘‘. Minutu i 40 sekundi unutar prve runde Vitasović radi pogrešku i nudi Andryszaku priliku za ‘‘arm triangle‘‘ gušenje. Stiskao je Poljak, Vitasović je pokušavao izdržati, a iako je djelovalo da će ga Poljak ugušiti, Vitasović je uspješno izdržao pokušaj ‘‘submissiona‘‘. Prezentirao je Vitasović veliku borbenost u tim trenucima, ali Andryszak se nakon neuspjelog pokušaja vratio u ‘‘full mount‘‘ i laktovima je pokušavao ugroziti Vitasovića. Minutu i pol prije kraja runde opet je Poljak zaključao ‘‘arm triangle‘‘ gušenje, ali nije u potpunosti uspijevao prebaciti Vitasovićevu ruku na željenu stranu i završiti Vitasovića. Borac iz Pule krajem runde čak se uspio i vratiti na noge i Andryszaku je dao do znanja da se neće olako predati na svom domaćem terenu.

Vitasović je pritisnuo Poljaka početkom druge runde, Andryszak se leđima povukao do ograde kaveza, ali uspješno je kontrirao Vitasovićev loš pokušaj rušenja i odveo je borbu u parter. Opet se Andryszak našao u gornjoj poziciji. Pokušavao je Andryszak izvući nogu iz polugarda i prijeći u ‘‘full mount‘, a sredinom runde uspješno je došao do željene pozicije. Ostatak runde Andryszak je proveo u dominantnim pozicijama u parteru, a Vitasović se vidno mučio s osjetno težim i fizički snažnijim protivnikom.

Dva lijeva krošea i jedan desni kroše povezao je Vitasović početkom treće runde, a Michal Andryszak pomalo je usporio. Desnim aperkatom Poljak je uspio je pogoditi Vitasovića, ali to nije spriječilo Vitasovića da nastavi pritiskati i pogađati poljskog gorostasa. Tvrdi Poljak dobro je podnosio udarce Vitasovića, a nakon što je Vitasović ispucao svoj repertoar, Andryszak je uzvratio lijevim krošeom kojim je blago čak i uzdrmao Vitasovića. Počeo se Vitasović povlačiti nakon tog udarca, Andryszak je uspio pogoditi i desnicom, a nakon toga upisao je još jedno rušenje. Vitasović ovaj put nije dopustio Poljaku dominatnu poziciju i brzo se vratio na noge. Andryszak je pokušao doći do novog ‘‘double leg‘‘ rušenja, ali bio je pretjerano pasivan u tom pokušaju i Vitasović mu je napravio ogromne probleme. Laktovima je Vitasović ispogađao Andryszaka, borba je bila na rubu prekida, ali Andryszak je izdržao. Uslijedila je serija otvorenih razmjena, ali deblji kraj u svemu tome izvukao je Michal Andryszak.

Vitasović je pokazao znatno bolju kondicijsku spremu, neprekidno je udarao iscprljenog Andryszaka, a Poljak se zatvorio u poziciju kornjače. Sudac je upozoravao Andryszaka da se mora braniti, ali Poljak je jednostavno odustao, bio je iscrpljen do krajnjih granica, a Vitasovićevi udarci nisu prestajali odsjedati na njegovoj glavi. Tehničkim nokautom u trećoj rundi Vitasović je porazio Andryszaka i drugi put je obranio FNC-ovu titulu prvaka.

Sumnjalo se u Vitasovića jer je na vagu stao sa 100 kilograma, 16 kilograma lakši od protivnika. Andryszak je umalo završio Vitasovića još u prvoj rundi, ali borac iz pulskog Gladijatora pobijedio je sve poteškoće i nije dopustio da publika napusti Arenu pognute glave. Nevjerojatan preokret Ivana Vitasovića, pravog pulskog gladijatora!

Kakav je sportaš Ivan Vitasović, pokazuju njegove riječi koje je uputio publici neposredno nakon meča. Vitasović je zatražio publiku da ne zvižde Andryszaku, nego da ga pozdrave pljeskom, jer bez njega ne bi imao ovakav meč. Što reći, osim, svaka čast majstore!

Linker
26. travanj 2024 10:26