Regija

Jakob Kosić za Fight Site: ‘Vraćam se MMA-u i planiram osvojiti FNC-ov pojas!‘

Jakob Kosić

 Bruno Konjevic/cropix
Perspektivni velteraš iz zagrebačkog ATT-ja napokon je spreman za povratak u kavez

Prva sezona FNC Armagedona iznjedrila je nekolicinu boraca koji su danas ponajveće zvijezde te domaće MMA promocije. Marko Bojković, Đani Barbir i Daniel Bažant vjerojatno se najviše ističu po tom pitanju, no bilo je tu još imena koja su privukla pažnju javnosti.

Jakob Kosić zapravo je tijekom same sezone bio jedan od najzanimljivijih boraca. Sezonu je otvorio brutalnim nokautom protiv Rifata Pruševića, a u finalu ga je dočekao Marko Ostanek, sjajni ‘‘grappler‘‘ iz Ban Teama.

Mnogi su vidjeli Kosića kao favorita u tom meču, a kroz prvih pet minuta borbe činilo se kao da će Kosić uistinu i opravdati ulogu favorita. Druga runda ponudila je nešto drukčiju priču. Kosić kroz cijeli meč nije bježao od ulaska u parter s Ostanekom, a jedna greška u drugoj rundi koštala ga je gubitka dominantne pozicije. Ostanek je tada preuzeo inicijativu i nakon nešto više od dvije minute druge runde, ‘‘RNC-om‘‘ je prisilio Jakoba na predaju.

Kosiću je to bio drugi profesionalni poraz, a prema Sherdogu i Tapologyju, njegov ‘‘score‘‘ trenutno je na 2-2. Još 2013. godine Jakob je odradio svoj prvi nastup, a tada je u sklopu MMA lige izgubio od Saše Drobca. Šest godina čekao se njegov povratak u kavez nakon toga, a tijekom 2019. godine upisao je dvije pobjede pod okriljem FNC-a. 2020. i 2021. godine uslijedio je nastup u prvoj sezoni Armagedona, a nakon poraza od Ostaneka, Kosić je opet nestao sa scene. Gotovo godinu i pol je prošlo od tog poraza u finalu FNC Armagedona i mnogi su se počeli pitati gdje je nestao Jakob Kosić i hoćemo li ga uopće više gledati u kavezu.

Odgovore na sva ta pitanja, kao i Jakobove planove za budućnost možete potražiti u intervjuu koji je odradio za naš portal, a intervju pročitajte u nastavku teksta.

Prije svega, pitanje koje sve zanima. Gdje je nestao Jakob Kosić nakon poraza od Marka Ostaneka u finalu Armagedona? Zašto je uslijedila tako duga pauza, čime si se bavio kroz tih skoro godinu i pol? Kada možemo očekivati tvoj povratak u MMA kavez?

‘‘Zadobio sam ozljedu ramena na MMA sparingu pa nisam mogao raditi hrvanje i grappling neko vrijeme. Tada sam nastavio sa stojkom i odradio dva prvenstva Hrvatske u tajlandskom boksu (muay Thai). Osvojio sam kategorije do 81 kg i 86 kg, trebao sam ići na Svjetsko prvenstvo, ali nisam mogao bez cjepiva, a ja to nisam htio stavljati u sebe. Tako je prvo propao Tajland, a zatim mi Abu Dhabi savez nije htio platiti troškove jer prošli put nisam išao na Tajland (na SP). Tako sam zavrsio s tajlandskim boksom i s tim ljudima. MMA mi je cilj i napokon mogu hrvati jer sam zaliječio ozljedu ramena.

Vratimo se malo na meč protiv Marka Ostaneka. (Prema autorovom osobnom mišljenju) Bio je to jedan od najuzbudljivijih i najkvalitetnijih mečeva koje je Armagedon (a i općenito FNC) pružio. Dobar dio tog meča djelovao si dominantno, ali na kraju si izgubio njegovom specijalkom (RNC-om). Što se dogodilo pa si upao u njegovu zamku, žališ li za nečim iz te borbe i kako u globalu komentiraš taj meč? Misliš li da bi velika pauza uslijedila i u slučaju pobjede u tom meču?

‘‘Ne vadim se, niti izvlačim, ali sam imao nekih privatnih problema i nisam tada bio tolko fokusiran na borbu. Htio sam samo ući i što prije završiti borbu. Naučio sam puno iz te borbe jer sam vidio da mogu i hrvati. Naučio sam da ne možeš bacati udarce prije zadržane pozicije, niti bacati uvijek sve udarce svom snagom. Također sam shvatio da ne moram srljati i upuštati se u tuđe specijalke. Tako sam iz svega toga naučio lekcije za dalje i to me bacilo puuno puno unaprijed jer sam naučio što trebam raditi u meču. Ne žalim ni za čim, čak ni za time da sam izgubio meč, vjerujem da se sve događa s razlogom. Da sam pobijedio, ne bih toliko dugo pauzirao, ali ne razmišljam o tome što je moglo biti.‘‘

FNC-ova velter kategorija trenutno nema prvaka, a rezultatima se nekako najviše istiću Patrik Čelić i Đorđe Bukvić kad su u pitanju nadolazeći borci. Planiraš li se uključiti u borbu za FNC-ov pojas u velter kategoriji? S kojim regionalnim borcem bi se najradije obračunao u povratničkom meču i nadaš li se revanšu protiv Marka Ostaneka?

‘‘Naravno da se planiram uključiti, pa tako i osvojiti taj pojas, jer iskreno mislim da sam bolji borac od svih boraca u svojoj kategoriji. Od svih mi nekako (Đorđe) Bukvić pada na pamet. Imao je do prije Pule isti ‘score‘ kao i ja (3-2), nitko se ne želi boriti s njim, pa da čovjek ne stagnira, mogli bi mi to odraditi. Ne zanima me Ostanek, ali ako stane na put za pojas, bit će revanša‘‘

Neki od tvojih kolega poput Đanija Barbira posljednje pripreme za meč odradili su izvan ATT-ja. U kojoj dvorani se ti planiraš pripremati za svoj sljedeći meč, ali i za one mečeve koji će uslijediti nakon toga? Ostaješ li u ATT-ju ili možemo očekivati nekakve promjene?

‘‘Vjerojatno ću se spremati u ATT-ju, ali imam puno kontakata u Zagrebu i odličnih boraca za sparing. Dakle, radit ću s najboljima da mi olakšaju samu borbu, ali baza je ATT‘‘

Puno pažnje, ajmo reći i ismijavanja od strane pojedinih regionalnih boraca (i fanova) privukao si izjavom ‘‘da si tehnički bolji borac od Usmana‘‘. Stojiš li i dalje pri toj izjavi i imaš li što za poručiti svima koji te ismijavaju zbog takvih izjava?

‘‘Rekao sam da bih ga pobijedio kada bih imao još nekoliko mečeva i dalje stojim iza toga. Usman je po meni samo mrcina koja je monstruozno jaka. Tehnički kad gledam što ja radim na treningu i kakav arsenal imam, mislim i dalje da sam tehnički bolji borac, pa neka se smije tko hoće. Ja ću pokazati svoju kvalitetu u nadolazećim mečevima pa će tako taj smijeh postati strah da ne bi oni došli na red.‘‘

Puno se potencira priča da tvoj pristup i motivacija često nisu na pravom mjestu. Šire se priče da gubiš motivaciju i ne uspijevaš u kontinuitetu biti posvećen ovom sportu. Kako komentiraš takva mišljenja? Možemo li sada očekivati Jakoba Kosića koji će u kontinuitetu nastupati narednih nekoliko godina ili da računamo na nove pauze? Dakle, kako trenutno stojiš s motivacijom i planiraš li se aktivno baviti profesionalnim MMA-om u godinama koje slijede?

‘‘Hahaha, ne gubim ja motivaciju. Treniram već 15 godina i najdulja pauza trajala je 2 tjedna. Stvar je u tome što sam ja zaigran i zanima me puno toga u životu, pa mi je teško biti samo na jednom mjestu. To je moj najveći problem što se tiče sporta. Ne volim monotoniju, ali odlučio sam sada zagristi pa ćemo vidjeti kolko će to trajati ovaj put. Ja živim u trenutku tako da ne znaš što će biti sutra, ali zasad imam motiva!‘‘

Uzevši u obzir da ti je 28 godina, a profesionalni ‘‘score‘‘ trenutno se zaustavio na 2-2, što se nadaš ostvariti u ovom sportu? Uoči meča s Ostanekom, odnosno tijekom prve sezone Armagedona nerijetko si pričao da planiraš dogurati do UFC-a i samog vrha u ovom sportu. Jesu li planovi ostali isti i vjeruješ li da još uvijek stigneš ostvariti sve što si zacrtao po pitanju svoje MMA karijere? Vidiš li se možda u još nekim organizacijama poput PFL-a, ONE-a ili KSW-a?

‘‘Vjerujem da mogu sa svojom kvalitetom doći puno brže do neke jače organizacije, jer moje borbe su atraktivne i zanimljive. Sad je na meni koliko ću biti kontinuiran u tome. Planovi su ostali isti, vjerujem da mogu. Očuvan sam i pripremljen da se mogu boriti sigurno do 37. godine u punoj spremi, a do 40. godine još malo hahaha. Tek sam sada sazrio kao borac, osjetim po konstituciji. Vidim se u samom vrhu MMA-a jer imam tu kvalitetu.‘‘

Jakoba smo kao i Đanija Barbira upitali da nam prognozira meč između Khamzata Chimaeva i Natea Diaza, no svi znamo da se taj meč na kraju nije održao.

‘‘Diaz mi je legenda i volio bih da on pobijedi iz puno razloga, ali mislim da su za to jako male šanse, nažalost.‘‘, odgovorio nam je Jakob Kosić za kraj ovog intervjua, ali eto, nikad nećemo saznati kako bi taj meč završio.

Talentiranom Jakobu želimo puno sreće i kontinuiteta u treninzima te se veselimo njegovom povratku na regionalnu scenu. Puno toga nam je ‘‘ostao dužan‘‘, ali njegove najbolje borilačke godine tek slijede i vjerujemo da može daleko dogurati.

Linker
20. travanj 2024 09:01