Regija

Kako do Tokija? Otkrijte tko stoji na putu našim predstavnicima i što moraju napraviti da bi osigurali Igre

Marko Milun, Marija Malenica i Luka Plantić
 Damir Krajac/Cropix
Jučer je održan ždrijeb boksačkog kvalifikacijskog europskog turnira za plasman na Olimpijske Igre u Tokiju, a danas započinje program. Prvi od osmero hrvatskih predstavnika u ring će sutra, a mi vam ovim putem donosimo analizu cijelog ždrijeba i mogućih protivnika, kao i objašnjenje sustava kojim će se turnir održati.

Propisano održavanje turnira je od 13. do 24. ožujka, uključujući jučerašnji ždrijeb. Program će krenuti već danas "preliminarnim mečevima", no u kategorijama gdje nemamo svojih predstavnika. Program za naše boksače krenut će sutra, kad će u ring krenuti Toni Filipi i Luka Plantić, dok ćemo u narednim danima vidjeti nastupe svih osam hrvatskih olimpijskih uzdanica. Njih je taj broj trebal biti od samog početka, no u malo drugačijem omjeru. Među putnicima je trebao bio Erik Pijetraj, no nova borba s ozljedama tu mu je priliku uskratila, ali onda je došlo ugodno iznenađenje u liku Ivane Habazin koja će pokušati svojoj već sad uspješnoj karijeri dodati olimpijsku crtu. Svi oni u britansku su prijestolnicu stigli s velikim nadama, a za mjesto na najvećoj svjetskoj smotri nekima će treba dvije, a nekima tri pobjede.

Kako izgleda sustav kvalifikacija najbolje možete vidjeti u grafici ispod teksta. Prvo će se održati četiri kontinentalna kvalifikacijska turnira. Zapravo, neki već jesu, dok je onaj američki privremeno doživio odgodu. Nakon toga, oni koji ne uspiju imat će još jednu priliku kroz tzv. svjetske kvalifikacije. Tamo će broj mjesta ovisiti o tome hoće li Japan prijaviti svog boksača ili boksačicu u određenoj kategoriji. Organizator također ima pravo, u nekim kategorijama, dodijeliti tripartitno mjesto, odnosno pozivnicu nekim državama u svrhu razvoja sporta i pružanja prilike. U grafici smo izdvojili samo one kategorije u kojima imamo predstavnike tj. predstavnice.

Pred našim boksačima i boksačicama je najvažniji turnir u njihovim dosadašnjim karijerama, a svatko će imati drugačiji put prema ostvarenju svog cilja. Ispod teksta možete pogledati pojedinačnu analizu turnira koji predstoji svakome od njih. Inače, važno je napomenuti kako se turnir odvija do kraja, odnosno do finalnih borbi, iako su zapravo svi došli samo s jednom misijom, plasirati se među najboljih šest ili četiri, ovisno koliko mjesta u njihovoj kategoriji vodi u Tokio. Mi smo odlučili kod svakoga analizirati samo dio turnira do osiguravanja Igara.

Marko Milun - Superteška kategorija

Milun je kao jedini nositelj među hrvatskih predstavnicima dobio priliku osigurati Olimpijske igre uz samo dvije pobjede. No, ždrijeb je doveo do toga da će mu onu prvu biti nevjerojatno teško osigurati. Svoje mjesto na Igrama član BK Leonardo tražit će za početak protiv pobjednika meča Frazera Clarkea i Clementea Russoa. Čim su nositelji bili poznati, odmah je postalo najvažnije samo jedno, ne dobiti Clarkea u svom dijelu ždrijeba, no upravo to se dogodilo. Razloga za tako nešto je više. Prije svega to je odličan boksač koji je Marka već savladao u polufinalu Prvenstva Europske Unije 2018. godine. Svakako treba uzeti u obzir to da je Marko tada tek godinu dana seniorski nastupao, dok je Clarke već 2012. bio olimpijski kandidat, no tada se svoje mjesto morao prepustiti Anthonyju Joshui, a četiri godine kasnije Joeu Joyce. Jedan se vratio sa zlatom, drugi sa srebrom, a sad se medalja svakako očekuje i od Clarkea, posebno nakon prošle godine bez medalje. Britanci vjeru u njega grada u tome što je 2018. godine postao prvak EU, a godinu ranije došao je do svjetskog srebra. Svakako vrijedi spomenuti kako iz WSB lige ima dvije pobjede nad najboljim super teškašem američkog kontinenta, Kubancem Dainierom Perom.

Ono zbog čega je Clarke također opasan je činjenica da nastupa na domaćem terenu, a ne smijemo izostaviti niti podatak da mu se nešto duguje. Naime, na Svjetskom prvenstvu u Jekaterinburgu osigurao je medalju savladavši Maxima Babanina u četvrtfinalu, da bi ta borba na kraju bila poništena za "zelenim stolom" i pobjeda dodijeljena Rusu. Strah od vraćanja duga britanskom boksaču je opravdan i Marko će u tom meču morati biti uvjerljiv i ne dozvoliti sucima ikakav razlog za bodovanje u korist Clarkea. Naravno, ako Clarke izbori to mjesto, budući da je poznat kao boksač koji sporije starta u turnir, što se najbolje vidjelo na prošlogodišnjim Europskim igrama, kad je u osmini finala iznenađujuće eliminiran od Nelviea Tiafacka. Niti ovog puta u prvom krugu nema lak posao, budući da ga čeka 37-godišnji bivši dvostruki svjetski prvak i dvostruki srebrni olimpijac do 91 kilograma, Clemente Russo. Russo bi ovako na papiru svakako bio lakši protivnik za Miluna, budući da ga je Marko podosta uvjerljivo savladao u prvom kolu prošlogodišnjih Europskih igara. Tko god dođe pred njega, Marko će morati biti spreman. A ako ga ždrijeb u prvom meču nije pomazio, potencijalni drugi meč, vrijedan mjesta na Igrama, itekako je prolazan. Tamo bi se Milun susreo s pobjednikom meča Aleksandra Mraovića iz Austrije i Esera Uzuna iz Turske. Radi se o boksačima bez bodova na rang ljestvici objavljenoj pred ovog natjecanje, odnosno boksačima koji nisu ostvarili niti jednu pobjedu na prošle dva Svjetska prvenstva i prošlogodišnjim Europskim igrama. Uzun prema Boxrecu ima tek jednu pobjedu u internacionalnim natjecanjima, dok je Mraović malo iskusniji i bolji, no također bez značajnijih rezultata.

Toni Filipi - Teška kategorija

Iako je očekivao poziciju nositelja, Toni je ipak ostao bez nje, budući da nije nastupio na Svjetskom prvenstvu 2017. godine te su mu nedostajali baš ti bodovi, kao i oni iz Jekaterinburga, gdje je iznenađujuće eliminiran u prvom kruga. Zbog toga ga je dočekao težak ždrijeb s tri teške prepreke, no njegov trener Tomo Kadić izjavio je kako su zadovoljni jer su izbjegli one najteže protivnike, prije svih Muslima Gadzimagomedova i Cheavona Clarkea. Znalo se odmah da put u ovoj kategoriji nikako ne može biti lak, a Toni će ga započeti odmah protiv Serhija Korskova iz Ukrajine. Sama države odakle ovaj boksač dolazi govori nam puno jer sama konkurencija za izboriti mjesto u reprezentaciji je ravna onoj na najvećim natjecanjima. Radi se o boksaču koji je Tonija dva puta savladao i jednom od njega izgubio, a svaki put je to bio neizvjestan i vrlo tvrd meč. Ovdje neće biti puno tajni, a pobijedit će onaj koji uspije jako dobro poznatog protivnika iznenaditi. Nakon tog meča i nadamo se pobjede, Toniju će uslijediti četvrti nositelj, boksač koji će prvi krug odmarati. To je Uladzislau Smiahlikau iz Bjelorusije, koji je mjesto nositelja izborio na račun europskog srebra iz Minska, na domaćem terenu. Na Svjetskom prvenstvu nije nastupio, a niti forma pred turnir mu ne izgleda najbolje. Ima niz od tri poraza, jedan s Prvenstva Bjelorusije te po jedan u prvim kolima turnira u Istanbulu i Debrecenu. Zapravo, spomenuta europska smotra mu je kruna dosadašnje karijere u kojoj do tada nije imao zapaženijih rezultata i svakako je bio najpoželjniji protivnik od četiri nositelja. Njegov savez mu je ostao vjeran unatoč tome što nije postao državni prvak, odnosno europska medalja ga je dovela na ovaj turnir.

Posljednja prepreka, tj protivnik u četvrtfinalu, trebao bi biti jedan od tri boksača koji će voditi žestoku bitku. Priliku da prvi meč odmara dobio je Amar Abduljabbar (5-5) iz Njemačke, kojeg u drugom krugu čeka pobjednik meča između Konstantina Pichuka iz Izraela i Tadasa Tamasauskasa iz Litve. Ovo vam posljednje ime vjerojatno zvuči poznato, jer se radi o momku koji je Tonija šokirao u prvom krugu Svjetskog prvenstva, nanijevši mu njegov svakako najbolniji poraz do sada. Nema sumnje kako će naš boksač biti najmotiviraniji ako upravo preko njega dobije priliku osigurati onaj posljednji korak prema Tokiju. Tamasauskas se već iskusan boksač s preko 50 internacionalnih mečeva. Iskusan je i Izraelac, no njegov omjer donosi gotovo dvostruko više poraza nego pobjeda.

Luka Plantić - poluteška kategorija

Hrvatskog prvaka odmah u prvom meču čeka nositelj. Naoko izgleda da je četvrti nositelj ipak najlakše što je mogao dobiti, no riječ je o boksaču koji napreduje svakim natjecanjem. 22-godišnji Umar Džambekov iz Austrije jedan je od najvećih europskih talenata koji bi zapravo tek ove godine mogao eksplodirati. Prošle godine je postao prvi predstavnik Austrije u posljednjih 20 godina koji se plasirao među najboljih 16 na Svjetskom prvenstvu, no dalje nije išlo. U drugom kolu će pobjednika ovog meča čekati bolji od ogleda 19-godišnjeg armenskog supertalenta Gora Nersesyana i 37-godišnjeg češkog profesionalca Karela Horejseka (17-12 pro).

Meč u četvrtfinalu trebao bi Luki, ako ga izbori, biti najlakši i bez pritiska. Poraz u njemu donio bi drugu šansu, odnosno eliminacijski meč s jednim od preostala tri poražena četvrtfinalista. Najozbiljni kadidat za mjesto u četvrtfinalu je Uke Smajli (14-16) iz Švicarske, a preostala trojica su Polneykis Kalamaras (8-21) iz Grčke, Radenko Tomić (0-5) iz BiH te Emmett Brennan (8-9) iz Irske. I kod Luke je jasno kako bi mu prolaskom turnira zapravo mogli uslijediti sve lakši protivnici, a protiv Džambekova će svakako imati šanse zahvaljujući svom uvijek borbenom i vrlo otvorenom te agresivnom stilu.

Mladen Sobjeslavski - srednja kategorija

21-godišnjak iz Leonarda na ovaj turnir dolazi prije svega ostvariti svoju prvu internacionalnu seniorsku pobjedu i gledat će prema napretku meč po meč. Ždrijeb ga je oslobodio pretkola, a nagradio itekako prolaznim protivnikom u prvom kolu. 22-godišnji Muhammad Abdilrasoon (26-18) iz Finske je iskusan, no pobjede u njegovom omjeru većinom su s domaćih turnira. Na većim natjecanjima znao je ostvariti tek pokoji prolazak prvog kola. 22-godišnjak bi ga mogao čekati i u drugom kolu, Gruzijac Giorgi Kharabadze (19-17) koji prije toga mora savladati Sandra Poletana (9-9), također 22-godišnjaka iz Srbije.

Sjajan tehničar kao Mladen ima velike šanse da napokon napravi pravi iskorak te prođe dvije prepreke do četvrtfinala, a onda sve vodi k tome da bi ga tamo čekao treći nositelj Salvatore Cavallaro iz Italije. Njegova konkurencija su Arman Darchinyan iz Armenije te Michael Nevin iz Irske i Max Van Der Pas iz Nizozemska. No, sve osim prolaska srebrnog s prošlogodišnjih Europskih igara bi bilo veliko iznenađenja. Cavallaro je inače Nevina nokautirao u polufinalu spomenutih Europskih Igara. Mladen, kao i gore navedeni Luka, također bi imao još jednu priliku u slučaju četvrtfinalnog poraza.

Marko Zeljko - velter kategorija

Već par godina Marko Zeljko je boksač od kojeg se jako puno očekuje. Prava svojevrsna lutalica po hrvatskim boksačkim klubovima svoj talent redovno prezentira na nacionalnim natjecanjima gdje mu već godinama nitko ne može doći niti blizu. Redovno proglašavan najboljim boksačem, rezime mu je prepun krasnih izvedbi i još ljepših nokauta, a onda kad ode na neko internacionalne natjecanje se jednostavno - smrzne. Marko Zeljko niti na jednom velikom natjecanju još nije pokazao niti približno koliko može, a svi njegovi treneri složili su se da je problem mentalna blokada. Za ove kvalifikacije čak nije bio prvi kandidat, sve se činilo da će put Londona Petar Cetinić, no Zeljko je onda još jednom sve iznenadio i dominantno uzeo naslov prvaka države, uz najljepši nokaut prvenstva. Ali, ovo mu je možda posljednja prilika da napravi nešto, a za mjesto u Tokiju trebat će mu tri pobjede.

Aliaksandr Radzionau (12-4) iz Bjelorusije bit će njegov prvi protivnik. Ovdje dolazi u sjajnoj formi, kao prvak Bjelorusije te finalist jakog Strandja turnira, održanog u siječnju u Sofiji. Tamo je savladao četiri suparnika te je zaustavljen tek u finalu. Ovaj 19-godišnjak je tek postao pravi senior, a već je preuzeo mjesto u reprezentaciji i to od Yauhenija Dauhaliavetsa, koji je prvo razočarao na Europskom prvenstvu, a domaćem terenu, a onda i na Svjetskom u Jekaterinburgu. Ako Zeljko pokaže ono što pokazuje u hrvatskim ringovima, itekako može savladati ovog sjajnog mladog boksača. Ako u tome uspije, idući krug vodi ga na pobjednika meča dva izuzetno iskusna boksača. To su Izraelac Miroslav Kapuler (17-20) i Talijan Vincenzo Mangiacapre, brončani s Olimpijskih igara 2012. u Londonu. Ovaj dio ždrijeba u četvrfinalu vodi na svjetskog prvaka i drugog nositelja, Andreja Zamkovoja. Ovaj 32-godišnjak u potpunosti se sazrio te u od početka 2018. godine ima rezime od 27 pobjeda i tek dva poraza. Njemu na putu po četvrtfinala prvo stoji Ndiaye Sisokho iz Španjolske te pobjednik meča Erica Tudora iz Rumunjske i Dionysosa Pefanisa iz Grčke. Sve osim lakog prolaza Zamkovoja bilo bi veliko iznenađenje. Dobra vijest za Zeljka je da u ovoj kategoriji na Igre također prolazi šest boksača pa eventualni poraz u četvrtfinalu donosi još jednu priliku. No, korak po korak, prvo je potrebno savladati Bjelorusa.

Ivana Habazin - velter kategorija

Ivana dolazi na turnir kao jedno od najvećih ženskih imena, ali svakako i velika nepoznanica budući da je do sada nastupala samo u profesionalnom boksu. No, isto tako dolazi s nevjerojatno ozbiljnih i teških priprema te je protivnica koju su sve djevojke htjele izbjeći. Zbog malog broja sudionika, Ivana je automatski u osmini finala i tamo je čeka Emilie Sonvico iz Francuske. Riječ je o boksačici koja je na Europskim igrama prošla prvi krug, da bi onda bila eliminirana od Talijanke. Riječ je o djevojci kojoj je to bilo prvo veliko natjecanje, no da je sposobna ostvarivati dobre rezultate dokazala je s tri pobjede na Strandja turniru gdje je poražena tek u finalu. Nastupila je i na Istvan Bocskai turniru u Debrecenu gdje je prošla prvo kolo. 30 joj je godina, a natjecateljski je počela boksati tek prije godinu i pol dana.

Ako Ivana prođe prvu suparnicu, čeka je pobjednica ogleda druge nositeljice Karolina Koszewske i Madeleine Angelsen iz Norveške. 38-godišnja Koszewska bila je prije više od deset godina uspješna kao profesionalka (12-1) te je jedini poraz doživjela 2008. godine od velike, ali nažalost pokojne Giselle Salandy, nedugo nakon čega je prestala boksati na jedno dulje vrijeme. U Minsku je uzela titule prvakinje Europe, čime je ponovila svoj uspjeh iz već podosta davne 2005. godine. Boksu se nakon poduže pauze zapravo vratila prije dvije godine te je sve iznenadila svojim rezultatima. Nastup u Tokiju bio bi joj kruna karijere. Protiv Norvežanke ne bi trebala imati problema. Što se tiče eventualnog poraza u četvrtfinalu, Ivana bi dobila još jednu priliku, no za plasman na OI bi trebala savladati iduće dvije protivnice, u mini turniru koji bi se stvorio od poraženih četvrtfinalistica.

Marija Malenica - laka kategorija

Marija je još jedna djevojka s velikim rezultatima iza sebe, no većinom u kickboxingu. Ipak, odnedavno se potpuno posvetila boksu, s ciljem plasmana na Olimpijske igre i za to joj se daju dobre šanse. Dobar je dočekala i ždrijeb, po pitanju toga da je izbjegla preliminarni nastup i u Tokio je vode dvije pobjede. No, vrlo loš njen je ždrijeb po pitanju protivnice, i već za prvu pobjedu će se itekako morati potruditi. Nju također čeka Francuskinja, Maiva Hamadouche. Riječ je o drugoj profesionalki svijeta prema Boxrecu, vlasnici pro omjera od 21 pobjede i samo jednog poraza te svjetskoj prvakinji po IBF-u koja je titulu do sada uspješno obranila pet puta. Kao amaterka se prošle godine okušala dva puta, no oba puta je poražena. Ipak, te poraze nanijela joj 39-godišnja Finkinja Mira Potkonen, trenutno najbolja europska boksačica ove kategorije i prvakinja iz Minska.

Ako Marija napravi pravi podvig i savlada Hamadouche, za što je ona svakako sposobna, u četvrtfinalu je čeka druga nositeljica Kellie Harrington, srebrna iz Minska i zlatna sa Svjetskog prvenstva 2018. godine. Naravno, ako savlada pobjednicu preliminarnog meča između Cristine Cosme iz Rumunjske i Anette Rygelske iz Poljske. Iz ove kategorije na Igre također odlazi šest boksačica pa bi Marija, u slučaju četvrtfinalnog poraza, imala još jednu priliku. No, najvažniji meč njene karijere čeka ju protiv Hamadouche, djevojke kojoj će sve osim zlata u Tokiju biti neuspjeh.

Nikolina Čačić - perolaka kategorija

Vjerojatno najzadovoljnija ždrijebom može biti naša najmlađa predstavnica, Nikolina Čačić, viceprvakinja svijeta za mlađe seniorke. Ona je također ždrijebom izbjegla prvo kolo, a u osmini finala čeka ju itekako prolazna Latvijka, 20-godišnja Amanda Millere (2-3). Ako savlada nju, Nikolina bi se mogla testirati protiv prve nositeljice, Liudmile Voronstove iz Rusije. Svjetska viceprvakinja će prije toga morati savladati pobjednicu meča između Irme Teste iz Italije i Sandre Brugger iz Švicarske, gdje će 22-godišnja Talijanka biti favorit.

Nikolina također ima privilegiju druge prilike u slučaja četvrtfinalnog poraza. Za mjesto u Tokiju bi se tada sastala s još jednom od poraženih četvrtfinalistica, gdje nikako ne bi bila bez šanse. No, prvo mora savladati Latvijku, a onda razmišljati o ostalom.

Pripremio: Mario Katušić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Raspored i suparnici hrvatskih predstavnika:


Nedjelja, 15. III. - poslijepodne

Muški - teška, do 91 kg (26 boksača): Toni Filipi - Serhi Horskov (Ukr)

Muški - poluteška, do 81 kg (29 boksača): Luka Plantić (Hrv) - Umar Džambekov (Aut)

Nedjelja, 15. III. - navečer

Žene - velter, do 69 kg (17 boksačice): Ivana Habazin (Hrv) - Emilie Sonvico (Fra)


Ponedjeljak, 16. III. - navečer

Muški - srednja, do 75 kg (34 boksača): Mladen Sobjeslavski (Hrv) - Muhammad Abdilrasoon (Fin)

Muškarci - velter, do 69 kg (31 boksač): Marko Zeljko (Hrv) - Aleksandar Radzionau (Bje)

Utorak, 17. III. - poslijepodne


Žene - pero, do 57 kg (23 boksačice): Nikolina Ćaćić (Hrv) - Amanda Millere (Lat)
Žene - laka, do 60 kg (22 boksačice): Marija Malenica (Hrv) - Maiva Hamadouche (Fra)

Srijeda, 18. III. - poslijepodne


Muški - superteška, iznad 91 kg (20 boksača): Marko Milun (Hrv) - Frazer Clarke (VBr)

Linker
26. travanj 2024 07:41