Regija

Karla Prodan izravno se plasirala na Olimpijske igre, postoji nada za još dvoje predstavnika

Karla Prodan
 Michal Cizek/AFP/Profimedia
Splićanka se pridružila svjetskoj prvakinji Barbari Matić kao druga predstavnica Hrvatske

Hrvatska službeno ima i drugu predstavnicu u judu na Olimpijskim igrama u Tokiju. Nakon aktualne svjetske prvakinje Barbare Matić (-70 kg), njena klupska i reprezentativna kolegica Karla Prodan (-78 kg) također se kvalificirala na olimpijski turnir. 22-godišnja članica splitskog Judo kluba Pujanke plasman je ostvarila putem službenog rankinga Međunarodne judo federacije. Splićanka u je u kategoriji do 78 kilograma trenutno na 22. mjestu poretka. Karla je potvrdu plasmana objavila i na svom Instagram profilu

Prodan je na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti ispala u drugom krugu tijesnim porazom od svjetske prvakinje Madeleine Malonge. Jako dobar otpor pružila je mlada Hrvatica u meču protiv Francuskinje i takav nastup ostavlja pozitivan dojam pred nadolazeće Igre. inače, valja napomenuti kako je Karla Prodan 2015. godine postala kadetskom prvakinjom svijeta dok je na 2018. godine osvojila svjetsko srebro u juniorskoj konkurenciji. U studenom prošle godine, okitila se europskom broncom u seniorskoj konkurenciji dok je ranije ove godine osvojila broncu i na jakom seniorskom Grand Prixu u Tel Avivu. Upravo taj plasman značajno ju je pogurao ka plasmanu na Olimpijske igre. Europsko prvenstvo u travnju ove godine propustila je zbog istog razloga kao i Barbara Matić. Obje su bile pozitivne na koronavirus.

Neupitno je kako JK Pujanke i hrvatska reprezentacija u Karli Prodan imaju veliku nadu za budućnost, no mlada Splićanka već sada je dovoljno kvalitetna da napravi zapažen rezultat u Tokiju. Svjetska prvakinja Barbara Matić također će profitirati jer će zajedno sa svojom prijateljicom prolaziti kroz pripreme i sami turnir.

Hrvatska reprezentacija potencijalno može nastupiti s četiri člana na judaškom olimpijskom turniru. Zlatko Kumrić (-100 kg) te Ivana Maranić (+78 kg) još nisu izgubili sve nade za plasman u Tokio. Kumrić je trenutno peti ispod crte dok je Ivana Maranić sedma. Svi nacionalni savezi trebaju potvrditi svoje sudionike do 3. srpnja, a kroz razna otkazivanja zbog ozljeda i ostalih okolnosti te kroz sustav kontinentalnih kvota, nije nemoguće da dvoje spomenutih također nastupe na najvećoj smotri. Svi ovi rezultati samo su dokaz napretka hrvatskog juda, a nadamo se kako će se bar netko od sudionika vratiti s prvom judaškom olimpijskom medaljom za Hrvatsku.

Kompletne ljestvice Međunarodne judo federacije pogledajte OVDJE

Linker
20. travanj 2024 16:06