Regija

KOMENTAR: HBS je talac odnosa Pijetraja i Hrgovića, a jasno je i tko je glavni krivac za nastalu situaciju

 Ranko Suvar / CROPIX
BOKS Pola godine prije početka Olimpijskih igara u Tokiju naš je boks do te mjere neodlučan da nisu određena pravila tko ide, tko može, a tko ne može na olimpijske kvalifikacije.

U nas postoji jedna boksačka trakavica koja traje mjesecima i već silno iritira. Hoće li na Olimpijske igre Filip Hrgović i kako? Hoće li boksati na državnom prvenstvu ili u kakvoj majstorici? Kada bi se ona održala? Što ako neki naš boksač prije Hrgovića izbori Igre ili da ipak ide samo Hrgović...? Mnogo pitanja bez odgovora.

Pola godine prije početka Olimpijskih igara naš je boks do te mjere neodlučan da nisu određena pravila tko ide, tko može, a tko ne može na kvalifikacije. Izbornik Dorijan Čalić poslao je čak neki popis (prije desetak dana), ali to možete objesiti mačku o rep jer vidimo da trakavica traje i dalje. Prijašnji dogovor, malo prije Božića, prema kojem bi teškaški prvak Hrvatske išao u ožujku na kvalifikacije u London, a Hrgović u svibnju u Pariz, više ne vrijedi. Sad se dogovara neki novi modalitet pa Hrgovićev menadžer dolazi danas-sutra u Zagreb.

Naš najbolji boksač pristaje samo na majstoricu, nikako ne bi želio da itko ide u London. Onda se javlja po medijima malo Hrgović, malo Marko Milun, a sada i Alen Babić, odlični superteškaš koji Hrgovića proziva i naslovljava “kukavicom”. Show koji nikome više u ovoj državi nije zanimljiv, štoviše postaje gadljiv. Odbija ljude od boksa, što nas najviše žalosti.

HBS mora presjeći

Tko je kriv? Hrvatski boksački savez! Ovo su i argumenti. U HBS-u, prvo i osnovno, nemaju kriterije prema kojima se odlazi na predolimpijske kvalifikacije. Oni će možda reći “Imamo, to je Prvenstvo Hrvatske”. Nije točno jer sada vidimo da to nije bitno jer se može i nekom majstoricom. U biti, HBS je postao talac pokidanih veza Filipa Hrgovića i njegova bivšeg trenera Leonarda Pijetraja.

S jedne strane, HBS želi biti u konkurenciji za olimpijsku medalju u Tokiju, a realne izglede za to ima samo jedan naš boksač - Filip Hrgović. On je daleko najbolji, to uopće nije sporno. No, HBS, s druge strane, ne smije niti omalovažiti svoje vrhovno natjecanje, Prvenstvo Hrvatske (od 23. do 26. siječnja u Zagrebu) i oduzeti mu protočnost za predolimpijske kvalifikacije. Naprave li to sada, otvaraju presedan jer će se 2024. ili 2028. pojaviti neki boksač koji isto tako ne bi na Prvenstvo Hrvatske, ali bi želio na Igre pa će reći: “Ako ste dopustili Hrgoviću, zašto ne možete i meni”. Opet, ne mora nužno čak ni PH biti kriterij, možda može i nešto drugo, treće, ali to moraju odgovorni u HBS-u presjeći, reći, odlučiti. Oni vode ovaj sport, ne boksači i novinari.

Problem s terminom

Dalje, ne čini nam se baš pravična, ali ni jednostavno izvediva ideja o majstorici. Evo zašto...

Prvenstvo Hrvatske završit će 26. siječnja i tada ćemo dobiti novog prvaka. On će do toga doći nakon četiri borbe u isto toliko dana. Logično je tom dečku dati barem 14 dana odmora i vremena za pripremu nove borbe. To znači da smo već debelo u veljači, a to je, pak, mjesec pred kraj kojeg Hrgović računa na sljedeću profesionalnu borbu (zato mu i ne odgovara kvalifikacijski turnir u Londonu u ožujku). Dakle, ni veljača nije baš poželjna opcija usred priprema za profesionalnu borbu, ulaziti u meč po olimpijskim pravilima, u tri runde. U svakoj opciji, dakle, trpi jedan od boksača, nije postavljen u ravnopravne uvjete, a to je temelj sporta, korektnosti.

Neka Hrgović boksa PH, ring odlučuje i nema repova

Prijedlog za rješenje? Vrlo jednostavan. Bez ikakve majstorice, neka Filip Hrgović boksa Prvenstvo Hrvatske. Takvoj klasi kakav je “Beštija” Hrgović jedan turnirčić ne bi smio biti problem. Od maksimalno četiri borbe (a možda i samo tri meča), Hrgoviću bi prve tri borbe trebale biti na razini sparing-treninga koji ionako mora obaviti. Tek bi eventualno u finalu trebao iskazati malo više truda i opreza. Eventualno!

Problem riješen, svima začepljena usta, ring odlučuje, Prvenstvo Hrvatske dobiva na silnoj atraktivnosti, a naš boks dobiva olimpijskog kandidata bez ikakvih repova. Odluka je na Hrvatskom boksačkom savezu.

Odlučite nešto, pa makar i krivo, ali i to je ponekad bolje od nečinjenja.

Linker
19. travanj 2024 08:18