Regija

Koronavirus pogodio i borilački sport u Hrvatskoj: Odgođena tri europska prvenstva!

 Damir Krajac / CROPIX
TAEKWONDO EUROPE Sva tri prvenstva planirana u Hrvatskoj mijenjaju termine

Taekwondo Europe ili Europska taekwondo organizacija odgodila je sva tri europska prvenstva koja su planirana u Hrvatskoj. Tako stoji u jučer odaslanom dopisu Taekwondo Europe koje potpisuje predsjednik te organizacije Sakis Pragalos. Razlog vjerojatno ne trebamo ni napominjati ovih dana - Covid-19 ili koronavirus.

To konkretno znači da su odgođeni:

- Otvoreno parataekwondo EP u Poreču planirano za 31. ožujka

- Europsko klupsko taekwondo prvenstvo koje se trebalo održati također u Poreču od 1. do 5. travnja s planiranih oko 2.000 sudionika.

- Europsko seniorsko prvenstvo kojem je domaćin trebao biti Zagreb od 7. do 10. svibnja.

Novi termin u Areni

Ovakve odluke nisu razveselile, ali nisu niti potpuno zatekle organizatore. Štoviše, s nekim od njih smo se čuli po ovom pitanju i koji dan prije odluke Taekwondo Europe.

- Nama kao organizatorima Europskog klupskog taekwondo prvenstva ovakva odluka nije previše draga, ali niti ne pravi prevelike probleme - veli Tamara Pradegan, glavna tajnica Taekwondo kluba Jastreb koji organizacijski stoji iza klupskog prvenstva Starog kontinenta.

- Mi nismo ništa morali unaprijed uplaćivati, dakle nemamo ni jednu kunu troška. Drugo, nama je čak i svejedno kada će biti termin održavanja prvenstva. Možemo ga organizirati u lipnju za što smo načelno već pronašli termin, ali može biti i u rujnu. Bitno nam je samo da bude do konca kalendarske godine - zaključuje Tamara Pradegan.

Glede seniorskog Europskog prvenstva, klase G 4, a koja se trebala održati u Zagrebu, stanje je i tu vrlo slično.

- Već smo pronašli novi termin za natjecanje u zagrebačkoj Areni, od 18. do 21. lipnja, ali još nemamo potvrdu od Taekwondo Europe da li se slažu s tim terminom, je li se uklapa u cjelokupni njihov kalendar - naglašava Petar Josipović, direktor hrvatske taekwondo reprezentacije, bivši glavni tajnik nacionalnog saveza.

Moskva još nije upitna

Međutim, odgađanje tri velika turnira ne znači i da se otkazuju baš svi turnir po Europi. Primjerice, u belgijskom Lommelu će se predstojećeg vikenda održati turnir G2 klase. Jednako tako zasad nije pod upitnikom ni europski kvalifikacijski turnir za OI, a koji je u planu u Moskvi (17. i 18. travnja).

- To je stoga što su turniri ,primjerice G2, s bitno manje sudionika. Moskva zasad također nije upitna, a osim toga ona je pod ingerencijom Svjetske taekwondo organizacije iako je razumljivo da su u kontaktu s Taekwondo Europe - nadovezao se Josipović.

Traži se četvrti za OI

Glede olimpijskih kvalifikacija, podsjetimo da je Hrvatska dosad kvalificirala čak troje predstavnika (Mateja Jelić, Kristina Tomić i Toni Kanaet), te imamo “mjesta” za još jednog, muškog predstavnika.

- Želio bih podsjetiti na veliko ostvarenje koje je dosad Hrvatska ostvarila u tom pogledu - napominje izbornik hrvatske muške reprezentacije Toni Tomas.

- Na posljednjem SP-u osvojili smo četiri medalje, a na posljednjem EP-u čak osam. U ovom trenutku samo četiri države na svijetu imaju više taekwondo olimpijaca za Tokio od nas. To su Koreja, domovina taekwondoa, sa šest boraca, Kina, država s registriranih 30 milijuna taekwondoaša, za OI u Tokiju ima pet predstavnika, kao i Velika Britanija čiji nacionalni savez ima proračun od osam milijuna funta. Četvrta je Turska s četiri sportaša ili sportašice. Hrvatska s tri sportaša je, dakle, po tom pitanju peta država na svijetu, kao i Španjolska. Glede borbe za još jedno muško mjesto, zasad smo još u dvojbi hoćemo li u Moskvu poslati Ivana Šapinu (do 87 kg) ili Lovru Brečića (do 68 kg). Obojica imaju rezultate i to nije sporno - veli izbornik Tomas.

Podsjetimo, Ivan Šapina je brončani na SP prošle godine, a Lovre Brečić je osvojio zlato na posljednjem EP prošle godine u Kazanju 2018. godine

- Obojica su na popisu za turnir u Belgiji i vjerujem da će baš taj turnir odlučiti tko će u Moskvu - zaključio je izbornik Toni Tomas.

Linker
24. travanj 2024 01:44