Regija

Matea Jelić osigurala OI, Tomić i Kanaet vrlo blizu

 Ivo Ravlic / CROPIX
TAEKWONDO Odlične vijesti sa završnog Grand Prixa u Moskvi gdje je osigurano jedno finale, ali i tri olimpijske vize

Ne treba odveć žuriti i prejudicirati jer valja pričekati i službene rezultate odnosno objavu rang-lista, ali nakon prvog dana završnog taekwondo Grand Prixa u Moskvi, osim jednog finala gotovo je sigurno da Hrvatska ima i troje olimpijaca za Tokio.

U biti, jedna je sigurna. Matea Jelić (do 67 kg) je ulaskom u finale i najmanje srebrom, već debelo nadmašila minimum očekivanja potrebnih za Olimpijske igre u Tokiju. Naime, prvih pet iz svake olimpijske kategorije, temeljem osvojenih bodova i rankinga, će u glavni grad Japana sljedećeg ljeta. Matea Jelić, članica splitskog Marjana je prije Moskve bila na 5. mjestu, te joj je za osiguranje nastupa na Igrama bila vjerojatno dostatna i samo jedna pobjeda na Grand Prixu. No, Mateja Jelić ih je nanizala zasad čak tri (Uzbekistanka Tursunkulova u 1. kolu, Britanka Williams u četvrfinalu, te Francuskinju Wiet u polufinalu), ušla u finale, osvojila najmanje novih 48 bodova (pobijedi li, onda će osvojiti 80), te za Mateju bez puno straha možemo utvrditi da je već osigurala nastup na Igrama. Inače, Mateja Jelić će se u finalu, u nedjelju rano ujutro po hrvatskom vremenu, boriti protiv Euth Gbagbi iz Obale Bjelokosti.

Međutim, vrlo blizu Tokija je i Kristina Tomić (do 49 kg). Ona je prije Moskve bila na 6. mjestu, ali ispred nje su dvije Korejke, a kako na OI može ići samo jedna sportašica iz svake države... Uz sve, po nekim izračunima je i Kristini bila dovoljna najvjerojatnije samo jedna pobjeda. Mlada taekwondoašica zagrebačkog Osvita je to učinila pobjedom nad Turkinjom Agris Zelihom u 1. kolu, tako da poraz u sljedećoj borbi, to je bilo već četvrtfinale od Srpkinje Bogdanović ne bi trebao biti koban.

Solidne izglede za OI u Tokiju ima i Toni Kanaet (Marjan Split, iznad 80 kg) budući da je pobijedio Jordanca Saleha Elsharabatyja, da bi borbu kasnije izgubio od Rusa Maksima Kramcova.

U 1. su pak kolu ispali Nikita Glasnović (Marjan, do 57 kg) od Anastasije Zlotovic iz SAD, zatim Iva Radoš (Metalac Zagreb, iznad 67 kg) od Srpkinje Milice Mandić, te Lovre Brečić (Marjan, do 68 kg) od Brazilca Edivala Pontesa.

Linker
11. travanj 2024 12:28