Regija

Matej Batinić upisao novu pobjedu pod okriljem FNC-a: Marcin Lazarz dobrano je namučio hrvatskog borca

Matej Batinić

 Ronald Gorsic/CROPIX
30-godišnji hrvatski poluteškaš itekako se namučio da upiše novu pobjedu

Jedno od najvećih pojačanja koje je FNC doveo ove godine svakako je Matej Batinić (17-5-0). Nekoć jedan od najperspektivnijih poluteškaša u regiji i osvajač Hrvatske MMA lige 2013. godine, protekli mjesec vratio se u kavez nakon četiri godine pauze. Batinić je u FNC debiju tehničkim nokautom u prvoj rundi porazio Dritana Barjamaja, a mjesec i pol dana kasnije, Batinić je ponovno ušao u kavez.

Marcin Lazarz (13-8-0 uoči borbe) bio je Batinićev protivnik na FNC 9 event u Sisku. Radi se o 39-godišnjem Poljaku koji iza sebe ima nastupe pod okriljem KSW-a, RCC-a, FEN-a, M-1 itd., a 2013. godine porazio je i Ricca Rodrigueza, bivšeg UFC-ovog prvaka teške kategorije. Kavez je dijelio i s borcima poput Paula Craiga, Ivana Shtyrkova i Maxima Grishina. Radi se o vrlo respektabilnom protivniku s bogatim iskustvom.

Batinić je vrlo brzo inicirao klinč u ovoj borbi i pritisnuo je Poljaka uz ogradu kaveza. Nije Matej uspijevao doći do rušenja i dobar dio runde gledali smo Batinićev pritisak uz ogradu kaveza, ali bez konkretnije akcije od strane obojice boraca. Ispogađao je Batinić svog protivnika koljenima u bedro i povremeno u tijelo, a nakon nešto više od tri i pol minute klinča uz ogradu kaveza, borci su se razdvojili nakon neuspješnog pokušaja rušenja od strane Batinića. Obojica su prvu rundu odradili izuzetno oprezno, ali radi se o dvojici iskusnih i kvalitetnih boraca i teško je bilo očekivati rani prekid ili izrazitu dominaciju nekog od boraca.

Lazarz je drugu rundu otvorio dobrim udarcem desnicom, ali nije značajnije uzdrmao Batinića. Tražio je Matej novi klinč, ali ovaj put je Lazarz zauzeo dominantniju poziciju i brzo se odvojio iz klinča s Batinićem. Ubrzo je Poljak došao do rušenja ‘‘double legom‘‘ i zauzeo je gornju poziciju u zatvorenom gardu Mateja Batinića. Uspio je Lazarz brzo doći i do polugarda te je dominirao nad Batinićem kroz prvu polovicu druge runde. Konkretniju štetu ipak nije nanosio, ali kvalitetno je kontrolirao Batinića. Srećom, uspio se Matej pridići nakon nešto više od dvije i pol minute druge runde i ponovno je pritisnuo Lazarza uz ogradu kaveza. Poljak se uspio izvući iz klinča, Batinić je bacio lijevi ‘‘high kick‘‘ ali je završio na tlu. Iako je pomalo djelovalo kao da ga je Poljak kontrirao udarcem i poslao na tlo, ipak je Batinić izgubio balans prilikom bacanja ‘‘high kicka‘‘ i zato je završio na tlu. Brzo se hrvatski borac vratio na noge, ali Lazarz ga je kontrolirao uz ogradu kaveza i nekoliko puta lijepo pogodio koljenom. Nismo vidjeli puno akcije kroz prve dvije runde ovog dvoboja, a dojam je da su obojica uzeli po jednu rundu. Batinić je bio bolji u prvoj rundi, dok je Lazarz dobio drugu rundu.

Pokušao je Batinić doći do rušenja nakon 45 sekundi treće runde, ali Lazarz je lakoćom obranio taj pokušaj i ubrzo je rušio Batinića ‘‘single leg‘‘ rušenjem. Batinić je kroz pokušaj ‘‘giljotine‘‘ uspio ukrasti vrijeme i navesti suca da ih vrati u stojku zbog inaktivnosti, ali Lazarz je ekspresno srušio našeg borca. Uspio se ipak Batinić brzo pridići i kroz ‘‘scramble‘‘ je izbjegao još jedno rušenje od strane Poljaka. Bio je ovo strašno izjednačen meč dvojice boraca podjednake kvalitete, barem prema onom što su danas prikazivali u kavezu. Imao je Batinić period kontrole uz ogradu kaveza, dok ih sudac nije razdvojio 40-ak sekundi prije kraja borbe. Međutim, opet je Batinić inicirao tu istu poziciju i stvarno je teško bodovati treću rundu. Lazarz je pred sami kraj lijepo pogodio lijevim krošeom, a suci su imali težak posao prilikom bodovanja i odabira pobjednika.

Podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 28-29) slavio je Matej Batinić i došao je do 18. pobjede u svom 23. profesionalnom nastupu. Dobra je vijest da je Matej upisao drugu uzastopnu pobjedu, ali nadamo se da će Matej u 2023. godini pokazati svoja nekadašnja izdanja, uvjerljivija izdanja. Marcin Lazarz pokazao se dostojnim protivnikom i mogao bi poslužiti kao zanimljiva akvizicija za FNC-ovu polutešku kategoriju kojoj nedostaje širine u ovom trenutku.

Linker
24. travanj 2024 11:15