Regija

Milun odmah na dvostrukog svjetskog prvaka ili opasnog Britanca, Filipi ostao bez statusa nositelja!

Marko Milun i Toni Filipi
 CROPIX Damir Krajac / Zeljko Puhovski
BOKS U Londonu obavljen ždrijeb europskih kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju.

U londonskoj Copper Areni u petak je održan ždrijeb europskih kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju. Ždrijeb koji nije apsolutno nigdje, niti na jednom portalu ili ikojem mediju praćen, te za čije rezultate primarno možemo zahvaliti kako našim trenerima u britanskoj prijestolnici, tako i Uredu Hrvatskog boksačkog saveza. No, pustimo taj dio. Organizaciji koja nam se čini izrazito šlampava i aljkava, vratit ćemo se kasnije. Ono bitnije, sam ždrijeb nije baš "pomazio" hrvatske reprezentativce.

Prvo, suprotno najavama, u Londonu je samo jedan Hrvat u statusu nositelja. Superteškaški prvak Marko Milun. Jedino, niti takav status mu nije baš pomogao odveć.

- U 1. je kolu slobodan kao nositelj, ali onda u drugom ide na pobjednika meča između Russoa i Clarkea - iz Londona će Leonard Pijetraj, jedan od trenera u našem stožeru, te trener Marka Miluna.

Clemente Russo je talijanska legenda, dvostruki svjetski prvak, prvak Europe, dvaput srebrni na OI (Peking 2008. i London 2012.), izvanredno iskusan boksač s 37 godina. No, nismo sigurni baš da će proći devet godina mlađeg, Frazera Clarkea (28). Znači, Britanca! U londonskom ringu je to već solidna prednost.

- Da, to je dokaz da status nositelja ne znači automatski i neku veliku prednost. Tkogod Marku došao u njegovom prvom meču za suparnika, bit će jako, jako teško. Odmah na startu pravi veliki "fajt" - veli Leonard Pijetraj.

Boksač od kojeg smo očekivali status nositelja, ali je bez njega ostao na koncu je Toni Filipi.

- Iskreno, to me malo začudilo, ali dobro. Idemo sada pokazati tko smo i što smo - veli Tomo Kadić, drugi trener iz hrvatskog stožera, te izravno trener Tonija Filipija.

- U situaciji u kojoj smo se našli, bez statusa nositelja, Ukrajinac Horskov je još i najbolja opcija za početak. Znamo ga, Toni je s njim boksao dvaput i jednom ga je pobijedio. Vrlo dobar borac, ali ni približno nepobjediv. Uostalom, mi smo došli ovdje biti prvi - optimistično će trener Kadić.

Od ostalih naših predstavnika, Luka Plantić ima vrlo teškog suparnika u službeno Austrijancu, Umaru Džambekovu, dok se recimo Nikolini Ćaćić ždrijeb solidno otvorio. Tako je to izgledalo u petak predvečer u Londonu. Nadolazeći će nas dani demantirati ili potvrditi. Glede londonskog turnira, on samo pompozno zvuči predolimpijski, dok je u stvarnosti dosta šlampav. Medijski potpuno u mraku, boksači su smješteni u male sobe u kojima nema ormara...

- Pustimo to, ionako nismo došli ovdje spavati, a odsad ćemo ionako "prebivati" u ringu - efektno će s obala Temze, trener Tomo Kadić.

Raspored i suparnici hrvatskih predstavnika:


Nedjelja, 15. III. - poslijepodne

Muški - teška, do 91 kg (26 boksača): Toni Filipi - Serhi Horskov (Ukr)

Muški - poluteška, do 81 kg (29 boksača): Luka Plantić (Hrv) - Umar Džambekov (Aut)

Nedjelja, 15. III. - navečer

Žene - velter, do 69 kg (17 boksačice): Ivana Habazin (Hrv) - Emilie Sonvico (Fra)


Ponedjeljak, 16. III. - navečer

Muški - srednja, do 75 kg (34 boksača): Mladen Sobjeslavski (Hrv) - Muhammad Abdilrasoon (Fin)

Muškarci - velter, do 69 kg (31 boksač): Marko Zeljko (Hrv) - Aleksandar Radzionau (Bje)

Utorak, 17. III. - poslijepodne


Žene - pero, do 57 kg (23 boksačice): Nikolina Ćaćić (Hrv) - Amanda Millere (Lat)
Žene - laka, do 60 kg (22 boksačice): Marija Malenica (Hrv) - Maiva Hamadouche (Fra)

Srijeda, 18. III. - poslijepodne


Muški - superteška, iznad 91 kg (20 boksača): Marko Milun (Hrv) - Frazer Clarke (VBr)

Linker
23. travanj 2024 07:31