Regija

NA DANAŠNJI DAN: Mladen Brestovac, Abus Magomedov, Ivan Erslan i donedavni Gloryjev prvak nastupili su na FFC-ovom spektaklu u Ljubljani

FFC 29

 Screenshot (youtube, Ffc)
Nekoć najveća regionalna MMA organizacija publici u Ljubljani pružila je fantastičan event

FNC organizacija trenutno je bez premca najveća hrvatska MMA organizacija. Iz godine u godinu FNC raste, podiže letvicu i časti nas fantastičnim borilačkim eventima.

Posljednji grad koji je FNC posjetio bila je Ljubljana, a bio je to ujedno i FNC-ov debi u Sloveniji. Miran Fabjan i Mario Žgela predvodili su spektakl u slovenskoj prijestolnici, a borci poput Jordana Bartona, Uroša Jurišića, Bojana Kosednara, Ivice Truščeka itd., upotpunili su odličan ‘‘fight card‘‘.

Proteklog vikenda u Sloveniji se održao još jedan vrhunski MMA event. Brave CF organizacija u suradnji sa slovenskim WFC-om publici je ponudio osam jako zanimljivih mečeva. Erko Jun glavna je zvijezda te priredbe, a publiku je oduševio nokautiravši Mohameda Saida Maalema u prvoj rundi borbe.

No, odlični MMA eventi gledali su se u Sloveniji i nekoć prije, još dok FNC nije službeno niti postojao. Nekadašnji FFC (Final Fight Championship), promocija je koju danas mnogi promatraju kao svojevrsnu preteču FNC-a, baš na današnji dan 2017. godine, održao je vrhunski event u Ljubljani. Dvorana Tivoli mogla je uživati u programu koji se sastojao od pet MMA mečeva, ali i od šest kickboksačkih borbi.

Pogled na ‘‘fight card‘‘ otkriva nam kako se radilo o nevjerojatno dobrom eventu. Luka Jelčić i Roberto Pastuch predvodili su priredbu, a do pobjede je došao Jelčić nokautiravši Pastucha u prvoj rundi borbe. Jelčić je u to doba glasio kao jedan od najperspektivnijih hrvatskih boraca, ali danas je u trenerskim vodama i jako dobro obavlja taj posao. Roberto Pastuch također se otisnuo među trenere, a fanovi Aleksandra Rakića dobro poznaju to ime i znaju da se radi o Rakićevom treneru zaduženom za BJJ. Jelčić je pobjedom nad Pastuchom obranio pojas u lakoj kategoriji, a nokaut laktovima kojim je ugasio Pastucha, jedan je od najbrutalnijih nokauta u povijesti ove organizacije.

Abus Magomedov, Ivan Erslan, Mladen Brestovac, Samo Petje, Dževad Poturak, Donegi Abena, Ahmed Vila... ovo su samo neka imena koja je publika u Tivoliju mogla gledati na današnji dan prije sedam godina. Vjerovali ili ne, Abus Magomedov, današnji UFC-ov borac srednje kategorije porazio je Sergia Souzu na FFC 29 eventu u Ljubljani, a Donegi Abena, donedavni Gloryjev prvak poluteške kategorije, nokautirao je Fabiena Fouqueta u prvoj rundi.

Mladen Brestovac i Dževad Poturak međusobno su se borili, a nakon tri vrlo zanimljive runde, slavio je Brestovac jednoglasnom odlukom sudaca.

Ivan Erslan tada je bio perspektivni 25-godišnji poluteškaš, a na FFC 29 eventu odradio je svoj četvrti MMA nastup. Erslan je u Ljubljanu došao kao neporažen borac (3-0), a savršen ‘‘score‘‘ sačuvao je i nakon spektakla u Tivoliju. Tijesno, podijeljenom sudačkom odlukom Ivan je porazio Ivicu Tadijanova, tada također perspektivnog i vrlo talentiranog borca iz Osijeka. Bio je to meč koji je izazvao određene polemike, raspravljalo se o tome čija ruka je trebala biti podignuta na kraju meča, a Erslan je u više navrata isticao kako je meč protiv Tadijanova bio jedan od najtežih mečeva u njegovoj karijeri. Naravno, Ivan se kasnije otisnuo u KSW, borio se s ponajboljim europskim borcima i vjerojatno je naišao na nešto teže protivnike, ali Tadijanov ga je dobrano namučio te 2017. godine. Ivica nakon poraza od Erslana više nije nastupao, dok je Erslan izgradio vrlo respektabilnu karijeru koja i dalje traje te bi mogla otići na još više razine.

Još jedan današnji KSW-ov borac našao se u FFC-ovom ringu na FFC 29 eventu. Radi se o Ahmedu Vili. Ponajbolji bosanskohercegovački borac tada je svježe napunio 21 godinu i odradio je svoj osmi MMA nastup. Vila se vraćao nakon teškog poraza od Filipa Pejića koji je pretrpio u devetom mjesecu 2016. godine i uspješno je došao do povratka na pobjedničke staze. ‘‘Submissionom‘‘ u prvoj rundi Vila je porazio Tilena Kolariča. Danas je Ahmed Vila ponajbolji europski borac u perolakoj kategoriji i jedan od pretendata na pojas u KSW-u.

Marko Ostanek, osvajač prve sezone FNC Armagedona također je našao svoje mjesto na FFC 29 priredbi. Učenik Bernarda Bana jednoglasnom odlukom sudaca slavio je u meču protiv Jasmina Memovića. Ostaneka nakon tog meča nismo gledali sve do 2020. godine i nastupa na Armagedonu, a nakon što je 2021. godine porazio Jakoba Kosića u finalu turnira, Ostanek je ponovno nestao s regionalne MMA scene. Nadamo se njegovom povratku.

Mnogi se dobro sjećaju kakvu reputaciju je uživao Samo Petje u doba FFC organizacije. Slovenski kickboksač bio je ponajveća zvijezda FFC-a, prvak lake kategorije, a pred domaćom publikom u Ljubljani podigao se u velter kategoriju i porazio je opasnog Eyevana Danenberga.

Prije završetka teksta, moramo se ispraviti i reći kako publika nije uživala samo u MMA-u i kickboksu. Naime, jedan boksački meč također je bio dio ‘‘fight carda‘‘. Hrvoje Sep svoj profesionalni boksački debi odradio je upravo pod okriljem FFC-a, a poluteškaš iz Slavonije nokautom je porazio Milana Petrovića već u prvoj rundi borbe.

Ukoliko vas zanima kako su izgledali gotovo svi ovi mečevi (Sepov meč nedostaje) i želite se prisjetiti legendarne FFC organizacije, imamo dobru vijest za vas. Svi mečevi tog eventa dostupni su na FFC-ovom YouTube kanalu (LINK za sve MMA i kickboks mečeve tog eventa). Nedostaje li vam vremena za pogledati toliko mečeva, možete se poslužiti sažecima SK Fight kanala koji su dostupni klikom na LINK.

Bila su to lijepa vremena i FFC je jedna pozitivna uspomena domaće MMA scene, ali nažalost, FFC je nedugo postao otišao u ropotarnicu povijesti, a danas nas vesele eventi nekih drugih regionalnih MMA organizacija.

image

FFC 29 - rezultati eventa

Screenshot (wikipedia)

Linker
28. travanj 2024 14:10