Regija

Nakon zlatnog traga - brončana završnica: Doris Pole i Ivan Šapina obogatili kolekciju hrvatskih medalja

Doris Pole i Shuyin Zheng
 MARTIN RICKETT/PA IMAGES/PROFIMEDIA
Hrvatska je ukupno na Europskom prvenstvu u Sofiji osvojila pet medalja

Nakon zlatnog traga - brončana završnica. U nedjelju, posljednjeg dana seniorskog Europskog prvenstva u taekwondou u glavnom bugarskom gradu Sofiji, Hrvati su osvojili još dvije medalje. Ovog puta, nakon tri uzastopna zlata prijašnjih dana, stigoše bronce oko vrata Ivana Šapine i Doris Pole.

Brončana s posljednjeg SP u Manchesteru 2019., odlična Doris Pole iz zagrebačke Dubrave prekidom je u prvom kolu (30:9) protiv Grkinje Mouke jasno pokazala razinu forme. U četvrtfinalu je na dramatičan način, "zlatnim bodom" samo deset sekundi prije kraja pobijedila Nizozemku Oogink. U polufinalu je nažalost naša Doris izgubila od istinske sjajne Milice Mandić iz Srbije, olimpijske pobjednice iz Londona 2012.

Ivan Šapina, još jedan član splitskog Marjana krenuo je bez većih problema u turnir. Prekidom je nadjačao Arbera Bajru s Kosova 25:5. U četvrtfinalu je pak, u borbi za medalju pobijedio Azerbajdžanca Ghobadija 14:13 i osvojio petu medalju za Hrvatsku i ukupno četvrtu za splitski klub na ovom natjecanju. Ujedno je to i jedina muška medalja za Hrvatsku na Europskom prvenstvu. Rus Kiričenko bio je ipak bolji od Šapine u polufinalu 14:10 čime je Šapina osvojio broncu.

Iva Radoš iz zagrebačkog Osvita je u prvom kolu teške kategorije pobijedila Grkinju Christidou 11:6 i plasirala se u četvrtfinale meč za još jedno odličje. U neizvjesnoj borbi koja se odlučivala borbom na "zlatni bod", Zagrepčanka Iva je na kraju nesretno i nespretno ostala bez medalje deset sekundi prije kraja. Iako je imala prednost od dva napada i pola boda zbog opomene suparnice, pred kraj borbe je primila udarac u glavu i ostala bez medalje te prvenstvo završila na petom mjestu.

U prvom kolu teške kategorije, Ivan Vrgoč (Marjan) pobijedio je prekidom Grka Diamanditisa 32:1. U osmini finala ga je čekao prvi nositelj, aktualni svjetski prvak i dvostruki europski prvak, te osvajač još dvije svjetske medalje, Rus Vladislav Larin. Iako se u prvoj rundi dobro držao i gubio samo 1:0, u drugoj je Larin pokazao zbog čega je uvjerljivo broj 1 na svjetskim i olimpijskim rang listama, te "otišao" na 12:0 nakon čega je trener Vrgoča predao borbu.

Hrvatska je ukupno na Europskom prvenstvu u Sofiji osvojila pet medalja. Uz dvije nedjeljne bronce, osvojena su i tri zlata koje su izborili Lena Stojković (do 46 kg), Mateja Jelić (do 67 kg) i Bruna Vuletić (do 62 kg).

Hrvatski rezultati nedjeljnog programa:

Doris Pole (do 73 kg) - brončana medalja
- 1.kolo: Aspasia Mouka Aspasia (Grč) 30:9
- četvrtfinale: Reshmie Ogink (Niz) 2:1 - zlatni bod (11:11)
- polufinale: Milica Mandić (Srb) 6:15

Iva Radoš (iznad 73 kg) - 5.- 8. mjesta
- 1.kolo: Grammat Christidou (Grč) 11:6
- četvrfinale: Aleksandra Kowalczuk (Polj) 1:3

Ivan Šapina (do 87 kg) - brončana medalja
- 1. kolo: slobodan
- 2. kolo: Arber Bajra (Kos) 25:5
- ćetvrtfinale: Ghobadi Payam (Aze) 14:13
- polufinale: Jurij Kiričenko (Rus) 10:14

Ivan Vrgoč (iznad 87 kg)
- 1. kolo: Iosif Diamantidis (Grč) 32:1
- 2. kolo: Vladislav Larin (Rus) 0:12

Linker
14. travanj 2024 08:46