Regija

Naši boksači i boksačice se vratili u Hrvatsku: ‘Sad idemo dalje, idemo donijeti medalju iz Tokija‘

Nikolina Ćaćić i Luka Plantić
 Ronald Gorsic/CROPIX
Hrvatski boksački reprezentativci, predvođeni novim olimpijcima, sletjeli su u ‘Lijepu našu‘

Iz Pariza se vratila hrvatska boksačka ekspedicija, četveročlana - kada govorimo samo o sportašima - reprezentacija koja je minulog tjedna u Villebonu, dvadesetak kilometara južno od glavnog francuskog grada, bila u lovu na olimpijske vize. Polovica ih je i uspjela, što je savršen domet.

"Ovo je hrvatska boksačka rapsodija. Ovo je ujedno i točka na “i” velikog truda svih djelatnika Hrvatskog boksačkog saveza pa po vertikali do zadnjeg djelatnika u našoj obitelji, dakle po svim klubovima" , izjavio je u srijedu po dolasku naših boksačica i boksača na uzletište Franjo Tuđman, dopredsjednik HBS-a, general Mladen Mikolčević nastavivši:

"Boks je sport u kojem kraljuju samo krv, znoj i suze. Boks se sport u kojem nema novca, kada pričamo o olimpijskom ili amaterskom boksu te smo stoga još sretniji i s ponosom dijelimo ovaj uspjeh s cijelom nacijom. A sad idemo i dalje, idemo do olimpijske medalje."

Podsjetimo, na posljednjim kvalifikacijama za boksački turnir Olimpijskih igara u Tokiju, plasirali su se poluteškaš Luka Plantić, te kao osobito postignuće, prva hrvatska boksačica u povijesti Nikolina Ćaćić.

"Protekli je tjedan svakako ispisana povijest u godini u kojoj naš savez slavi 100 godina postojanja", nadopunio je Bono Bošnjak, predsjednik Saveza i nastavio:

"Povijesno zbog Nikoline kao prve Hrvatice na olimpijskom boksačkom turniru, ali sjajan je domet i što je Hrvatska kao jedina država u okružju nastavila kontinuitet pojavljivanja u boksu na olimpijskim igrama."

image
Bono Bosnjak, Nikolina Cacic, Luka Plantic, Ante Matas, Marija Malenica, Franjo Kristic, Mladen Mikolcevic
Ronald Gorsic/CROPIX

Za one koji su možda zaboravili, i na prijašnjim OI, sada već prije pet godina - Rio de Janeiro 2016. - Hrvatska je imala tada ne dvoje, već dvojicu boksača, Hrvoja Sepa i Filipa Hrgovića, od kojih je potonji osvojio i brončanu medalju. Prvu olimpijsku u boksu od osamostaljenja Hrvatske.

"Bit će još. Stiže i ove godine, stiže iz Tokija", pun zanosa obećava Luka Plantić.

Dvoje hrvatskih boksačkih olimpijaca, inače dvoje Sesvećana, Luku i Nikolinu, na Plesu su dočekali dakako baš njihovi Sesvećani. Njih dvadesetak sa zastavama, bučnim bodrenjem, čestitkama i cvijećem. Ante Matas, izbornik hrvatske ženske boksačke vrste “bacio” je na početku analogiju s imenom Nikolina.

"Nikolina se zvala odnosno zove i prva osvajačica medalje u povijesti hrvatskog ženskog boksa. Nikolina Orlović (danas naturalizirana Njemica Nikki Adler, op. a.) je 2008. osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu. Evo, sada imamo prvu olimpijku u povijesti i ponovo Nikolinu."

image
Ronald Gorsic/CROPIX

No, nikako ne valja preskočiti, zanemariti i još jednu Hrvaticu koja se sjajno borila u Villebonu. Splićanka, 32-godišnja Marija Malenica (do 60 kg) imala je nesreću u ždrijebu jer je naletjela na aktualnu svjetsku prvakinju, treću na svjetskoj rang-listi Maive Hamadouche. Od nje je izgubila, ispala, ali je i ona uspjela ispisati boksačku povijest. U tom je meču izmijenjeno naime - izračunali su stručnjaci - najmanje 450 udaraca! U tri runde! To je ako ne svjetski rekord, a onda u samom planetarnom ženskog boksa na Globusu.

"Osobno ih još nisam sve izbrojala, ali kažu da je tako, da je bačeno jako puno. Dala sam sve od sebe, ovog puta je ona pobijedila, ali nisam nezadovoljna", spomenula je simpatična Splićanka.

Nije bilo puno velikog ili dugotrajnog zadržavanja. Nema ni vremena. Luka će danas (četvrtak) u Solin gdje ga čeka trudna supruga, ali i pripreme za Tokio, dok će Nikolina za manje od tjedan dana u talijanski Roseto, na Europsko prvenstvo do 22 godine.

Linker
22. travanj 2024 23:08