Regija

Nastavak FNC-a 18 donio je ‘doktorsku disertaciju‘ Veljka Aleksića, Stamatović ostavio zadnji atom snage protiv Eduarda

Veljko Aleksić

 FNC
Zaista sjajan meč smo gledali između Aleksića i Budimira koji su tehničkim dijelom borbe oduševili cijelu regiju

Nakon pobjeda favoriziranih Frane Brnade i Nikole Đurđeva na otvaranju FNC-a 18 u Banja Luci na red su došla sljedeća dva, vrlo atraktivna meča.

Aleksić vs. Budimir

Rukavice su u trećem po redu FNC-ovog eventa u gradu na Vrbasu ukrstili jedan od najtalentiranijih boraca u regiji Veljko Aleksić (2-0) i borac hrvatskih korijena koji se bori pod austrijskom zastavom Antonio "The Sniper" Budimir (3-1).

Aleksić je u meč ušao s imperativom pobjede jer se radi o jednom od najostvarenijih amaterskih boraca u Europi (svjetski amaterski prvak- IMMAF) dok je Antonio Budimir relativno nepoznat široj masi no radi se o izrazito vještom borcu koji je svoje tri profesionalne pobjede u isto toliko borbi ostvario pod okriljem Sparta CF organizacije. Zadnji nastup odnosno pobjedu upisao je krajem travnja protiv Sebastiana Hirtenlehnera dok je Aleksić uspješni profesionalni debi upisao protiv Miloša Dobrasa na FNC 16 priredbi početkom svibnja u istarskom Medulinu.

Članovi Fight Company i Hiro Gym klubova u meč su ušli odmjereno, Aleksić je tražio distancu nožnim udarcima dok je istodobno mijenjao gardove. Budimir je bio staložen i tražio je kontre u "malim otvorima" koji se manifestiraju u promjenama gardova. Obojica su izgledala vrlo fizički impozantno s obzirom na kategoriju i njihovu kronološku dob, dok je ona borilačka dob puno veća ako uzmemo u obzir njihova amaterska iskustva. FNC-ov stručni sukomentator i hrvatski profesionalni boksač Hrvoje Sep vrlo dobro je konstatirao činjenicu da je MMA doživio svojevrsnu "novu zoru". Parafrazirano, prije desetak godina nismo imali tipove boraca poput ovog dvojca jer su kroz njihovu amatersku karijeru stekli toliko spominjano iskustvo, ali i fizičke predispozicije da kroče u profesionalnu karijeru vrlo staloženo i samouvjereno. Prva runda završava kada Aleksić promašuje kroše pa Budimir iz kontre preuzima hrvačku kontrolu. Nakon toga pokušava atraktivan "spinning back fist" koji ipak nije pronašao svoju metu.

Druga runda donijela je otvorenijeg Aleksića koji pogađa par dobrih udaraca. a kasnije se pretvorila u doktorsku disertaciju mladog Aleksića. Tema disertacije bila je "Dinamični parter", a ponovno je rad obranio u trećoj rundi kada je velikim dijelom runde kontrolirao Budimira na tlu dok je suvereno kažnjavao rupe u gardu borca iz bečkog Hiro Gyma.

Sudci su na kraju jednoglasno proglasili Aleksića kao pobjednika, a Borik ga je nagradio debelo zasluženim pljeskom.

Stamatović vs. Eduardo

U četvrtom po redu meču gledali smo teškaški okršaj Milenka "Kiće" Stamatovića (4-0) i Carlosa "Cachorraoa" Eduarda (19-11). Crnogorac se kao i za prošle mečeve pripremao u zagrebačkom American Top Teamu, a Eduardo je poznat kao borac koji voli izazove daleko od svog doma - Brazila.

Na početku prve runde vidjeli smo odmjerene kombinacije jer se ipak radi o teškoj kategoriji, a Stamatović je pokazao veliku odlučnost samim što je prihvatio borbu protiv osjetno iskusnijeg protivnika. Uspio je Crnogorac nanijeti Brazilcu ozljedu ispod lijevog oka, ali medicinski tim ipak je procijenio da iskusniji borac može nastaviti borbu.

Druga runda donosi odlučnijeg Stamatovića koji pogađa par dobrih kombinacija koji kulminiraju uspješnim rušenjem (prvo "north&south" pozicija, a nakon toga i "full guard").

Treća runda protekla je u dominaciji Stamatovića da bi na kraju Eduardo osjetio da je Crnogorac izrazito izmoren i ozbiljno ga je ugrozio no presudio je obostrani umor pa je borba ipak otišla na sudačku odluku, a sudci su jednoglasno proglasili borca iz Crne Gore kao pobjednika.

Linker
06. rujan 2024 05:28