Regija

Ne boji se Hrgovića: 'Želim dokazati da sam ja taj koji treba predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama'

Marko Milun
 Screenshot
U središtu trenutnih događanja u vrhu hrvatskog amaterskog boksa nalazi se Marko Milun. Taj izuzetno talentirani superteškaš iz Dicma radi, trenira i konstantno napreduje prema ispunjenju svog cilja, a to je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Vjeruje da mu je tamo mjesto i nada se prilici u kojoj će javnosti moći dokazati kako u Hrvatskoj trenutno nema boljeg i da ima sve što je potrebno za napraviti rezultat.

Marko Milun trenutno je najbolji hrvatski amaterski boksač superteške kategorije. To je dokazao svojim dosadašnjim rezultatima. U boksu je tek dvije i pol godine, a netom završeno Svjetsko prvenstvo u Jekaterinburgu prvo je s kojeg se vratio bez medalje. Prvu prepreku na turniru uspješno je prošao, no onda je u drugom meču poražen od Richarda Torreza iz SAD-a. Odlično je krenuo u taj meč, no onda je primio nezgodan udarac, a nakon toga je sudac odlučio još jednom mu brojati i prekinuti meč. Već tad činilo se prestrogo, a s tim se apsolutno slaže i Milun.

"Odlično sam otvorio meč i počeo sam ga pogađati kako treba. Onda se dogodio taj udarac koji nisam očekivao i nisam se postavio kako treba. Uzdrmao me i svaka mu čast za to. Brojanje je bilo u redu, no ja se ne mogu složiti s drugim brojanjem, budući da sam odmah vratio udarac, odnosno kontrirao sam s dva direkta. Mislim da bih do kraja meča pobijedio jer bih se stabilizirao između rundi i konzultirao s trenerom. Prije svega je ovo moja greška jer sam vidio da sam bolji od njega. Pomislio sam da mi ne može ništa, previše sam se opustio i došao je taj udarac. Mlad sam, učim, napredujem i nadam se da ćemo se u budućnosti ponovno susreti", prokomentirao je za Fight Site meč protiv Torreza, koji je nakon toga u četvrtfinalu poražen od kasnijeg osvajača zlata, Bakhodira Jalolova. Marku je žao što je ostao bez prilike suprotstaviti se tako sjajnom boksaču:

"Jalolov je vrhunski boksač što se i vidi po rezultatima. Mislim da bih protiv njega odradio stvarno dobar meč. Imamo sličan stil i bio bi to meč zanimljiv za publiku, a i ogromno iskustvo za mene pa mi je jako žao što nije došlo do njega. No, što je tu je."

Europske kvalifikacije za Olimpijske igre održavaju se u ožujku u Londonu i četiri najbolja boksača s tog turnira nastupit će u Tokiju. Ako u tome Milun ne uspije, dva mjeseca kasnije u Parizu se održava svjetski turnir, koji će dati još tri boksača. No, uvjeren je kako će već u Londonu osigurati svoju vizu. Naime, među najbolja četiri u Europi se već plasirao u lipnju na Europskim igrama. Čak niti na ovom prvenstvu nije bilo četiri europska boksača s boljim rezultatom od njega. Naime, u četvrtfinale su se plasirala tek trojica. U Londonu bi bitan faktor mogao biti ždrijeb, no Milun se s tim ne slaže.

"Spreman sam za svakog protivnika i uvjeren sam da svakoga mogu pobijediti, tako da ne smatram da će ždrijeb biti neki faktor. Meni je svaki meč novo iskustvo i nova škola. Nedostaje mi samo mečeva i onda ću stasati u pravog borca koji će se moći nositi s najboljima i pobjeđivati ih", otkrio je kako se trenutno osjeća, da bi dodao nešto o onome što mu slijedi u idućim nekoliko mjeseci: "Sad imamo kratki aktivni odmor tijekom kojeg ćemo trenirati, ali mislim kako će biti par turnira i da ćemo odraditi ponešto mečeva."

Zbog svega što se trenutno događa u hrvatskom boksu, on u svoje mjesto na kvalifikacijskom turniru još uvijek ne može biti siguran. Toga je svjestan i spreman je mjesto prepustiti, ali samo onome tko u ringu dokaže kako to zaslužuje više nego on.

"Moj cilj je otići na europske kvalifikacije ili svjetske ako već ne prođem na europskima. Spreman sam za svakoga. Tko ima želju ići tamo, morat će prvo pobijediti mene. To je moja želja, za to radim i za to treniram, za to se borim. Ako netko želi imat će me priliku pobijediti, ako u tome uspije nemam ništa protiv da on ide na OI", iskreno je otkrio ovaj trostruki državni prvak.

Spominje se prvenstvo Hrvatske kao izlučni turnir, ali možda i koji otvoreni sparing. Izbornik Pijetraj čak nije odbio niti neku vrstu turnira koji bi bio predstavljen kao kvalifikacijski za reprezentaciju, a na kojem bi se mogao naći i Filip Hrgović, ako se dođe do odluke kako na taj način mora izboriti svoje mjesto u reprezentaciji. Za Marka Miluna to bi bio savršen ishod jer bi tako javnosti mogao dokazati kako bi on trebao nositi hrvatske boje u Tokiju.

"Naravno da bi mi bilo drago da dođe do takvog turnira jer to bi mi također bilo jedno veliko iskustvo kroz koje bih također napredovao i tako se spremio za profesionalni boks. I to bi mi bila prilika da dokažem javnosti kako nema nikakve sumnje i kako sam ja taj koji treba predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama. Želim dokazati da vrijedim i da u Tokiju mogu napraviti rezultat", pun samopouzdanja rekao nam je ovaj mladi boksač za kojeg je izbornik najavio kako ima talenta postati jedan od najboljih boksača svijeta. I on samo traži priliku to dokazati.

Linker
20. svibanj 2024 08:46