Regija

Nevjerojatna odluka HOO-a: Čak petero boksačkih prvaka Hrvatske eliminirano s olimpijskih kvalifikacija!

Leonard i Erik Pijetraj
 Damir Krajac / CROPIX
Samo par dana nakon što završeno Prvenstvo Hrvatske u boksu i nakon što su neki boksači i boksačice potvrdili svoje mjesto u reprezentaciji, a time i nastup na olimpijskim kvalifikacijama u Londonu, sve je šokirala odluka Hrvatskog olimpijskog odbora prema kojoj čak četiri prvaka i jedna prvakinja ipak neće putovati na spomenuti turnir.

Hrvatski boksački savez za kvalifikacije u Londonu prijavio je natjecatelje u šest muških i dvije ženske kategorije. Popis s nositeljima po kategorijama te njihovim rezervama prije dva tjedna poslan je organizatorima, a državno prvenstvo trebalo je poslužiti da bi se ta mjesta potvrdila ili da bi neka rezerva iskočila u prvi plan. Prvaci Hrvatske postali su Erik Pijetraj, Marko Zeljko, Mladen Sobjeslavski, Luka Plantić, Marko Milun, Nikolina Čačić i Marija Malenica, svi oni bili su nositelji na prvom popisu. Jedini nositelj koji nije uzeo titulu je Toni Filipi, no brončani s Europskog prvenstva za svoje mjesto ne mora brinuti. Nakon državnog prvenstva svi oni odlučili su uzeti kratki odmor, a onda krenuti s pripremama za ono što profesionalni sportaši sanjaju cijeli život. No, nekima od njih bi to moglo biti oduzeto i to od strane onih koji bi im zapravo trebali priuštiti najbolju podlogu za napraviti dobar rezultat i olakšati im sve što je u njihovoj mogućnosti da bi se mogli fokusirati na pripreme.

Hrvatski olimpijski odbor donio je odluku prema kojoj će u London poslati četiri boksača i jednu boksačicu, uz uvjet da su isti kategorizirani kao sportaši 1. ili 2. kategorije. Najprije da objasnimo što to znači, odnosno kako izgledaju detaljno posloženi kriteriji kategorizacije u boksu. Sportaš prve kategorije postaje onaj tko se plasirao među najboljih osam na Svjetskom prvenstvu ili Olimpijskih igrama, odnosno među najboljih četiri na Europskom prvenstvu. Boksači prve kategorije tako su brončani s OI Filip Hrgović te brončani s Europskog prvenstva prošle godine Marko Milun i Toni Filipi, kao i Damir Plantić, koji je broncu uzeo dvije godine ranije.

Za postati sportaš druge kategorije potreban je plasman u osminu finala SP ili OI, odnosno četvrtfinale EP. Dodatni kriterij je plasman među Top 10 na službenoj AIBA ljestvici. Nažalost po njih, svi hrvatski predstavnici na prošlogodišnjem SP i EP, izuzet Miluna i Filipija, eliminirani su odmah u prvom meču. Ove kriterije nije nitko zadovoljio, no nekoliko boksača zadovoljilo je kriterije za mlađe seniore, gdje Top 4 na EP ili TOP 3 na SP, u posljednje dvije godine, donosi status sportaša druge kategorije. To imaju Luka Pratljačić, Gabrijel Veočić, Leo Cvetković i Nikolina Čačić.

Iz ovoga je lako zaključiti da od hrvatskih 6+2 ovaj status niti nema četiri boksača, što nam daje do znanja kako HOO nije u potpunosti niti provjerio popis za London. Prema tim kriterijima, na olimpijske kvalifikacije išli bi Marko Milun, Toni Filipi i Nikolina Čačić te Gabrijel Veočić, poraženi iz finala srednje kategorije koji je na spomenutom popisu prijavljen kao rezerva Mladenu Sobjeslavskom. Leo Cvetković nije prijavljen jer je prešao u profesionalce, a Damir Plantić je osvojio državnu titulu u kategoriji do 91 kilogram, no tu je i njegova potencijalna suspenzija koju je zaradio zbog doping pada na Europskom prvenstvu u Minsku. Unatoč traženju informacija s više strana, nismo uspjeli saznati kakva je situacija s tim i postoji li neka suspenzija za jednog od najboljih hrvatskih boksača. Damir bi inače gotovo sigurno bio nositelj kategorije do 81 kilograma, ali to mjesto je prepustio svom bratu Luki koji je suvereno osvojio državni naslov, no na kraju će prema trenutnom stanju ostati bez prilike izboriti Olimpijske igre.

Da se razumijemo, ovdje je riječ o vrhunskim sportašima i turniru gdje svi imaju jednake izglede za plasman na Igre. Jedna Marija Malenica vratila se iz Londona u Split, u potpunosti prekinula kickboxing karijeru da bi se posvetila boksu i pokušala ostvariti svoj olimpijski san. Njeni dosadašnji rezultati itekako daju do znanja da bi ona u London otišla s velikim šansama. Osim toga, ona je sportašica druge kategorije, no u drugom sportu, kickboxingu. Do sada je napravila sve što je trebalo na putu do mjesta u Tokiju, a sad je u situaciji da će joj najviše državno sportsko tijelo reći da ne može dalje? Zato što nema ranijih rezultata u boksu? To je jednostavno apsurd. Što reći za Luku Plantića, čiji stil boksa itekako daje do znanja da može napraviti puno toga. Osim toga, taj spomenuti stil ono je zbog čega publika dolazi u dvoranu. I on je napravio sve što je potrebno, kao i ona preostala gore navedena imena. Mladen Sobjeslavki, Marko Zeljko i Erik Pijetraj su ovaj cijeli olimpijski ciklus dominantni u svojim kategorijama. I cijelo vrijeme rade upravo za ovo. Kako se oni osjećaju?

Hrvatski olimpijski odbor tijelo je koje sportašima treba pomoći. One koji već imaju rezultate potaknuti da ti rezultati budu još bolji. Njihov posao nije one s rezultatima zaustaviti i reći im da je bilo dosta te da, iako nisu napravili niti jednu grešku u koracima do tada, njihov olimpijski san tu završava. I to samo njihovom odlukom koju niti na jedan pravi način nisu opravdali. Osim ako je naravno isti financijske prirode, no novac bi se trebao rasporediti prema prioritetima. Hrvatski boks, koji posljednjih godina donosi sjajne rezultate te gdje je većina aktivnih natjecatelja između 18 i 22 godine starosti, ovo nije zaslužio!

Postoji još jedna nada. Iz Saveza su najavili kako će na sastanku u HOO pokušati izboriti ostvarenje prvobitnog plana prema kojem u London odlazi šest boksača i dvije boksačice. Bit će sjajno ako to uspiju, no već ova početna odluka HOO-a nam daje do znanja kako boks nema tretman kakav zaslužuje. A to je sport koji je u posljednje tri i pol godine Hrvatskoj donio dvoznamenkasti broj europskih, svjetskih i olimpijskih medalja. I to pokraj minimalne podršku kakvu dobiva, kako od viših tijela, tako i od sponzora te medija.

Prvaci Hrvatske koje će koštati odluka HOO-a:

Luka Plantić

Marija Malenica

Erik Pijetraj

Mladen Sobjeslavski

Marko Zeljko

Linker
18. svibanj 2022 02:02