Regija

Odgođeno ‘purse bid‘ saslušanje, evo kakva je situacija i što to znači za Hrgovićev meč karijere

Filip Hrgović
 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA
Odužili su se pregovori oko idućeg nastupa najboljeg hrvatskog boksača

U utorak su se očekivale nove informacije oko 'purse bida', odnosno kupovine prava na organizaciju meča Filipa Hrgovića i Michaela Huntera. Nove informacije su i stigle, ali tek uz poruku da je ovaj bitan korak odgođen za neki drugi datum.

"Prema IBF-ovoj poruci registriranim promotorima: purse bid za meč Michaela Huntera i Filipa Hrgovića je odgođen. Novi datum bit će objavljen naknadno, ako uopće za time bude potrebe", javlja boksački insajder Dan Rafael.

Ovaj tip licitacije uobičajen je u boksačkom svijetu kada su u igri veliki okršaji, a funkcionira tako da promotori s obje strane šalju ponudu s ukupnim iznosom novca kojim će se financirati honorari boraca, ali i naknada koju u ovom slučaju uzima Međunarodna boksača federacija (IBF).

Koja strana pošalje bolju ponudu, njoj će u konačnici i pripasti organizacija meča. No, spomenimo, IBF može u slučaju nezadovoljavajuće ponude pozvati i druge zainteresirane promotore da se uključe u ovaj proces.

Što u ovom slučaju znači odgoda 'purse bida'?

Prema pisanjima uglednog boksačkog portala BoxingScene, u ovom je slučaju nadležno tijelo produžilo rok za pregovore, a s nadom da će se dogovor postići, zapravo su obje strane zatražile nešto više vremena.

Podsjetimo, IBF je meč za obveznog izazivača naredio još 23. veljače i tada je za pregovore određen rok u trajanju od 30 dana.

"Obje strane u početku su bile optimistične oko postizanja dogovora, ali onda je zapelo", piše BoxingScene.

Isti boksački medij navodi da je Team Sauerland, koji se nakon toga spojio s marketinškom i menadžerskom agencijom Wasserman, iz čega je nastao Wasserman Boxing, zatim zatražio je saslušanje u Hrgovićevo ime. Prema pravilima nadležnog tijela, bilo koja strana može zatražiti sastanak na temu 'purse bida', pogotovo ako bilo tko od uključenih smatra da napredak nije postignut.

IBF je potom tu želju i ispunio te kao datum odredio 6. travnja. Sastanak se trebao održati preko Zooma, no došlo je do promjene i isti je otkazan s naznakom da bi nešto dodatnog vremena moglo rezultirati dogovorom.

U slučaju 'purse bida', Hunter bi kao bolje rangirani teškaš bio u povoljnijem položaju s 60/40 raspodjelom u njegovu korist. To pravo zaradio je boljom pozicijom na IBF-ovom rankingu gdje se kao četvrti smjestio jedno mjesto ispred najboljeg hrvatskog boksača.

Hrgović i Hunter tako još uvijek ne znaju ni datum ni lokaciju na kojoj bi se trebao održati njihov meč.

Podsjetimo i na to da će pobjedniku biti osigurana pozicija obveznog IBF-ovog izazivača u teškoj kategoriji, a tu titulu u ovim trenucima drži Anthony Joshua.

Linker
08. svibanj 2024 21:34