Regija

Odlazak legendarnog 'Tigra': U 66. godini preminuo Branko Cikatić

 Ante Cizmic / CROPIX
Iz Dalmacije nam dolazi tužna vijest. Legendarni hrvatski borac, Branko Cikatić, izgubio je dugogodišnju borbu s nekoliko raznih bolesti te je preminuo u 66. godini života.

Ovu tužnu vijest dobili smo iz pouzdanih izvora, no više informacija trebali bismo dobiti tijekom dana. Cikatić je posljednje dvije godine bio vezan uz bolnice i svoj dom u Solinu te je većinu dnevnih radnji obavljao uz pomoć medicinskog osoblja ili svoje obitelji. Stanje mu se nažalost u posljednje vrijeme pogoršalo, a rezultiralo je ovom tužnom informacijom.

Kao najveći uspjeh u karijeri svijet mu pamti osvajanje prvog K-1 Grand Prix turnira 1993. godine. Cikatić je tada imao već 38 godina, no uspio je kroz jednodnevni turnir proći s tri pobjede nokautom. U finalu je savladao velikog Ernesta Hoosta.

Osim toga, Cikatić je jedan od najtrofejnijih hrvatskih natjecatelja u borilačkim sportovima. Prema neslužbenim podacima, odradio je 170 mečeva različith verzija kickboxinga te je upisao 152 pobjede. Tijekom 1980-ih osvajao je razne elitne turnire u muay thaiju te je pobjeđivao najveća imena tog sporta. Po dva puta osvajao je svjetsko i europsko prvenstvo u muay thaiju. Njegovo ime trasiralo je put mnogim hrvatskim borcima, pa tako i Mirku Filipoviću, kojeg su Japanci prihvatili upravo kao Brankovog nasljednika. Kasnije je došlo do zahlađenja odnosa između ove dvije legende.

Njegovi zdravstveni problemi krenuli su tijekom 2018. godine, kad je hospitaliziran zbog bolova u nogama. Stanje se pogoršalo kad je obolio od plućne embolije, a sve je rezultiralo sepsom. No, Brankov do tada jaki organizam se nije predao te je on uspio preživjeti, unatoč malim šansama za tako što. Ipak, pred njim je bio dug proces oporavka, a osim toga je obolio i od Parkinsonove bolesti. Liječio se na više različitih lokacija, a posljednjih mjeseci bio je u svom solinskom domu, odakle je najavio kako mu se stanje popravlja. Nažalost, u posljednje vrijeme došlo je do pogoršanja i posljednje bitke koji "Tigar" nažalost nije uspio dobiti.

Linker
15. kolovoz 2022 09:29