Regija

Ovo je meč kakav Hrgović želi! Filipov najveći rival dobio je službenu ponudu IBF-a

Filip Hrgović

 Igor Kralj/Pixsell/Zuma Press/Profimedia
Neporaženi hrvatski teškaš rado bi poravnao račune s boksačem koji ga je koštao finala OI u Londonu

Potraga za Hrgovićevim protivnikom se nastavlja. Nakon odbijenica od strane Luisa Ortiza i Josepha Parkera, IBF nastavlja s ponudama, sukladno svojoj rang ljestvici. Nakon Josepha Parkera, idući na redu jeste ni manje, ni više, nego Anthony Joshua. Međutim, njega čeka revanš protiv Oleksandra Usyka i stoga je automatski ispao iz takvih kombinacija.

Međutim, ime koje slijedi nakon Joshue, također je izuzetno zanimljivo. Radi se o Tonyju Yoki, neporaženom francuskom teškašu (11-0-0) i starom znancu našeg Filipa Hrgovića. Naime, Yoka i Hrgović borili su se tri puta, kao amateri. Francuz je dvaput slavio, a Hrgović jednom i to još 2010. godine. Posljednji obračun dogodio se 2016. godine, u polufinalu Olimpijskih igara, a uspješniji je bio francuski teškaš.

Prema navodima portala Boxing Scene, IBF je Yoki uputio službenu pozivnicu da prihvati meč protiv Hrgovića, a radilo bi se o svojevrsnom finalnom eliminacijskom meču, kojim bi se odredilo idućeg izazivača za IBF-ov pojas teške kategorije. Trebao se Yoka boriti ovog vikenda protiv Martina Bakolea, ali taj je meč otkazan zbog raznih restrikcija koje su zadesile Francusku zbog pandemije koronavirusa. Tony Yoka dobio je tri dana za razmišljanje, a u tom periodu, morat će obznaniti svoju odluku. Ukoliko 29-godišnjak prihvati ponudu, pregovori mogu započeti. U slučaju odbijenice, IBF ide dalje s ponudom, sljedećem boksaču u poretku izazivača (Joe Joyce).

Pristane li Yoka na meč protiv Hrgovića, Francuz će biti u prilici za odraditi drugi uzastopni meč protiv Hrvata. Naime, Yoka je u svom posljednjem nastupu savladao Petra Milasa. Hrvatski boksač izgubio je prekidom (TKO) u posljednjoj sekundi sedme runde. Yoka je na taj način došao do 11. profesionalne pobjede u isto toliko nastupa, a devet puta slavio je nokautom.

Nema sumnje kako bi se Hrgović rado obračunao s boksačem poput Yoke. ''El Animal'' zasigurno smatra kako je ostalo nerazriješenih računa iz amaterskih dana, a Tony Yoka kao 20. teškaš svijeta prema Boxrecu i kao boksač s pedigreom olimpijskog prvaka, bez sumnje bio bi najveći izazov u Filipovoj dosadašnjoj profesionalnoj karijeri. Nadajmo se da će odgovor Yoke biti drukčiji od onog koji su dali Ortiz i Parker.

Informacija o IBF-ovoj ponudi za Yoku, došla je i do Hrgovića, koji je putem YouTubea uputio kratku prozivku francuskom boksaču.

Linker
20. travanj 2024 03:18