Regija

Pet godina od UFC-ovog spektakla u Zagrebu: Evo kako su se razvile karijere svih sudionika tog događaja

Francis Ngannou vs. Curtis Blaydes i Ben Rothwell vs. Junior Dos Santos
 Dan Cooke/Alamy/Alamy/Profimedia
U Zagrebu su nastupili današnji teškaški i poluteškaški prvak te treći i četvrti teškaš svijeta

Prije točno pet godina srce svih hrvatskih MMA fanova gorjelo je od ponosa. UFC-ov Octagon nalazio se u Areni Zagreb, a neka velika imena svjetskog MMA-a borila su se u njemu. No, isto tako, borili su se i neki borci kojima su njihovi najbolji dani tek slijedili.

Ovo je tekst kojim ćemo se kratko prisjetiti svih borbi, ali prije svega ćemo provjeriti u kakvom su danas stanju karijere boraca i borkinja koji su tog dana nastupili. Možemo samo reći da bi ovaj popis boraca danas značio veliku PPV priredbu, a ne jedan manji europski Fight Night.

Pa krenimo redom, od glavnih borbi prema onima koje su pratili svi oni sretnici koji su se tog dana u Areni odlučili nalaziti već od prve borbe.

Junior dos Santos def. Ben Rothwell - jednoglasna sudačka odluka

Glavni ogled priredbe završio je uvjerljivom pobjedom Juniora Dos Santosa nad Benom Rothwellom, koji se u tim trenucima nalazio unutar sjajnog niza od četiri pobjede.

Junior je tom pobjedom izborio borbu za naslov protiv Stipe Miočića, u kojoj nije bio uspješan. Nakon toga je pokrenuo novi niz od tri pobjede, no onda je zaustavljen te je uslijedio niz od četiri poraza, nakon čega i otkaz iz UFC-a. Bivši UFC prvak svakako namjerava nastaviti karijeru, a trenutno je u fazi pregledavanja ponuda raznih organizacija.

Rothwell se ne može pohvaliti dobrim rezultatima nakon ove borbe, no i dalje je član UFC-a. Nakon zagrebačkog poraza odradio je tek pet borbi, upisavši pobjedu u dvije. Trenutno čeka ugovaranje novog UFC nastupa, nakon što mu je planirani prošlomjesečni na kraju otkazan.

Derrick Lewis def. Gabriel Gonzaga - KO (R1 4:48)

Mnogi fanovi zamjerili su Lewisu njegove izjave o Zagrebu, tada još ne znajući da je danas treći teškaš svijeta zapravo duhovita osoba koja puno toga govori kroz šalu. U borbi se nije šalio, nego je pred kraj prve runde završio Gabriela Gonzagu, borca do tada već itekako poznatog zagrebačkoj publici.

Lewis je nakon Zagreba nastavio svoj uspon, koji je kulminirao borbom za teškašku titulu, koju je u studenom 2018. godine izgubio od Daniela Cormiera. Ipak, trenutno je glavni kandidat za borbu protiv teškaškog prvaka Francisa Ngannoua, što bi trebao biti njegov drugi napad na naslov. Zapravo se upravo sad nalazi u najboljoj fazi svoje karijere, čemu posljednje pobjede svjedoče.

Gonzaga je nakon ove borbe napustio UFC te se okušao u profesionalnom boksu. Upisao je jednu pobjedu, nakon čega se vratio MMA-u i doživio poraz od Alexandera Emelianenka. Posljednji borilački nastup datira mu na listopad 2019. godine, kad je na priredbi Bare Knuckle Fighting Championshipa nokautirao Antonija "Bigfoota" Silvu.

Francis Ngannou def. Curtis Blaydes - TKO (R2 5:00)

Današnji top teškaši, u Zagrebu su bili manje poznati borci. Blaydes je bio debitant koji je uskočio kao zamjena za Bojana Mihajlovića, dok je Ngannou tek drugi put ušao u Octagon. Kamerunac je slavio prekidom nakon dvije runde, a mnogi jako dobro pamte scenu u kojoj Blaydes pokušava prevariti suca koji je provjeravao u kakvom je stanju njegov vid.

Svi jako dobro znaju kako je Ngannou danas UFC-ov prvak teške kategorije, koji je to uspio napraviti iz drugog pokušaja. Njih dvojica kasnije su se borili još jednom te je Ngannou tad slavio puno brže. Blaydesu su to do veljače ove godine bili jedini porazi, no onda je uslijedio onaj od Derricka Lewisa, koji ga je bacio na poziciju četvrtog teškaša svijeta, odnosno treće mjesto UFC-ove teškaške ljestvice izazivača.

Timothy Johnson def. Marcin Tybura - jednoglasna sudačka odluka

Poljak je došao kao prvak tada vjerojatno najjače europske organizacije, ruskog M-1 Global, no dočekao je neočekivan poraz od Johnsona.

Johnson je nakon ove borbe upisao po još dvije pobjede i dva poraza, nakon čega mu je uslijedio neočekivani otkaz. Sreću je našao u Bellatoru, gdje se trenutno nalazi unutar niza od tri pobjede.

Tybura je imao turbulentnu UFC karijeru. Nakon ovog poraza je popravio svoje rezultate, da bi onda ušao u negativan niz i završio na rubu poraza. Ipak, 2020. godina donijela mu je sreću i niz od četiri pobjede. Trenutno se priprema za borbu protiv Walta Harrisa, koja je na rasporedu 5. lipnja, a njome Tybura gađa poziciju Top 10 teškaša.

Jan Błachowicz def. Igor Pokrajac - jednoglasna sudačka odluka

Sjajnu borbu odradili su Blachowicz i Pokrajac, u kojoj je Poljak prekinuo niz od dva poraza, no protiv vrlo čvrstog hrvatskog borca. Igor je uz sebe imao cijelu dvoranu, no za malo je ostao kratak. Kako za pobjedu, tako i za zasluženi bonus za borbu večeri, koji im nije dodijeljen.

Blachowicz je nakon Zagreba izgubio iduće dvije borbe te je s UFC omjerom 1-4 bio na rubu otkaza. No, onda je krenuo njegov sjajan niz koji ga je doveo do titule prvaka. U deset borbi upisao je devet pobjeda, većinom kao autsajder na ponudi kladionica i njegova priča uistinu je inspirativna. Trenutno uživa u najvećoj pobjedi karijere, onoj koji je upisao protiv Israela Adesanye.

Pokrajac se vratio tri godine nakon ovog poraza, da bi osvojio titulu SBC organizacije, a onda se nakon poraza od Michala Kite umirovio kao jedan od najvećih regionalnih boraca u povijesti.

Maryna Moroz def. Cristina Stanciu - jednoglasna sudačka odluka

Moroz je i dalje članica UFC-a i trenutno se nalazi unutar niza od dvije pobjede. Priprema se za borbu protiv Manon Fiorot, koja će se održati 5. lipnja. U posljednje vrijeme poradila je i na svom izgledu te promociji istog, tako da je pokrenula svoju privatnu web stranicu. Informacije koje nalazimo na internetu otkrivaju kako joj jako dobro ide.

Stanciu je nakon ove borbe upisala još jedan poraz, nakon čega je dobila otkaz iz UFC-a. Van UFC-a odradila je jednu borbu, također uz poraz i trenutno nije poznato kakvi su daljnji planovi ove borkinje iz Rumunjske.

Zak Cummings def. Nicolas Dalby - jednoglasna sudačka odluka

Cummings je i dalje jedan od čvršćih boraca na UFC rosteru, a u Octagonu je do sada ostvario devet pobjeda i četiri poraza. Trebao se ovog vikenda boriti na UFC on ABC 2 priredbi, no borbu je bio prisiljen otkazati.

Dalby je nedugo nakon Zagreba dočekao otkaz iz UFC-a, nakon čega se vratio u Cage Warriors te je kroz britansku promociju izborio novu priliku. Nakon povratka u UFC, upisao je dvije pobjede.

Alejandro Pérez def. Ian Entwistle - Verbal SUB (R1 4:04)

Perez je nakon ove borbe naredao još četiri pobjede i jednu neodlučenu borbu, da bi u posljednje dvije doživio poraze, koji su usporili njegov puta prema vrhu. U 2020. godini nije nastupao i trenutno se čeka ugovaranje njegove iduće borbe.

"Enty" je publiku u Zagrebu zabavio svojim Imanari rollovima, ali to očito nije bilo zabavno UFC-u, budući da je nakon borbe dobio otkaz. Vratio se borbama tek prošle godine, porazom u Brave FC promociji.

Mairbek Taisumov def. Damir Hadžović - TKO (R1 3:44)

Čečenskom borcu je pobjeda nad Hadžovićem bila jedna od onih unutar niza od šest pobjeda nokautom, kojima je najavio napad na UFC-ov vrh. Niz je prekinut u rujnu 2019. godine, porazom od Diega Ferreire. Bila mu je to posljednja borba na UFC ugovoru, koji zbog problema s dobivanjem vize i ugovaranjem borbi nije odabrao produžiti. Taisumov se od tada nije borio.

Nakon lošeg debija u promociji, Hadžović je upisao po još tri pobjede i tri poraza. 8. svibnja čeka ga borba protiv Nikolasa Motte, a u njoj nema pravo na poraz.

Damian Stasiak def. Filip Pejić - SUB (R1 2:16)

Stasiak je rastužio Arenu, a u UFC-u se zadržao još dvije godine, nakon čega je dobio otkaz povodom tri poraza u nizu. Trenutno je član KSW-a, gdje je napao titulu prvaka bantam kategorije. Ponovno je to bilo u Areni Zagreb, no Antuna Račića tim putem nije uspio savladati.

Pejiću je poraz teško pao, ali s vremenom se uspio vratiti na pravi put i trenutno je također član KSW-a te jedan od kandidata za skorašnji napad na titulu. Posebno impresivno izgledao je u posljednjoj borbi, u kojoj je upisao drugu najbržu nokaut pobjedu u povijesti KSW-a.

Lucas Martins def. Robert Whiteford - podijeljena sudačka odluka

Nakon ove vrlo neizvjesne borbe, UFC je obojici odlučio dati otkaz. Martins se trenutno bori u Brave FC promociji, no ima negativan niz od dva poraza. Whiteford je nakon odlaska iz UFC-a na 4-0, ali jako se rijetko bori. Trenutno je član Bellatora i čeka ugovaranje nove borbe.

Jared Cannonier def. Cyril Asker - KO (R1 2:44)

Bio je to Cannonierov drugi UFC nastup, tada još kao teškaš. Nakon ove borbe spustio se u polutešku kategoriju, ali pravu formu pronašao je u srednjoj, gdje je došao na korak do napada na titulu. U tome ga je prošle godine spriječio Robert Whittaker. Trenutno je treći borac ljestvice izazivača kategorije do 84 kilograma. U borbi protiv Whittakera slomio je ruku i još uvijek se čeka njegov potpuni oporavak.

Asker je nakon ove borbe još četiri puta nastupio u Octagonu, uz omjer 2-2. Posljednji nastup datira mu još na 2018. godinu, a od prošle godine više nije dio UFC rostera. No, nije se još uvijek niti službeno umirovio.

Bojan Veličković def. Alessio Di Chirico - jednoglasna sudačka odluka

"Serbian Steel" je uspješno debitirao, no nije imao sreće u svojoj UFC karijeri. Ukupno je u UFC-u upisao omjer 2-3-1, nakon čega je otišao u PFL, gdje je nastupio u polufinalu prve sezone. Trenutno je član SBC promocije, čiji je prvak velter kategorije.

Talijan je i dalje član UFC-a, a u ovu godinu ušao je s nizom od tri poraza, no onda je u siječnju atraktivno nokautirao hit borca Joaquina Buckleya, čime je oživio svoju karijeru, ujedno i spasivši posao u UFC-u. Iduću borbu odradit će 5. lipnja protiv Romana Dolidzea.

Linker
20. travanj 2024 11:34