Regija

PH u boksu (2.dan): Milun i Pratljačić u finalu superteške, Veočić oduševio protiv hrabrog Rudana

Milun vs. Babic
 Damir Krajac / CROPIX
Nakon drugog dana državnog boksačkog prvenstva poznati su svi parovi polufinala, ali i finale superteške kategorije. Prema očekivanjima tamo će se naći Marko Milun i Luka Pratljačić. Od mečeva s današnjeg programa svakako vrijedi spomenuti pobjedu Gabrijela Veočića u najboljem meču dana protiv Mate Rudana, uvjerljiva slavlja braće Plantić, ali i sjajne okršaje u kategoriji do 69 kilograma.

Prvi u ring danas su ušli boksači velter kategorije (69 kilograma). Marko Zeljko došao je obraniti titulu, a na taj posao krenuo je suvereno. Dominantnom izvedbom protiv Marijana Vujevića iz splitskog Groma. Zeljko je pred kraj druge runde svoju dominaciju zaključio serijom nakon koje je došlo do brojanja, ali i sudačkog prekida, iako je znak za kraj runde istekao. Zeljko će sutrašnji polufinale odraditi protiv Marina Slavića iz Rijeke, dok će drugi polufinalni ogled donijeti okršaj za boksačke sladokusce. Petar Cetinić danas je prekidom već u prvoj rundi protiv Andrije Gašpara pokazao u kakvoj je formi došao na natjecanja. Udarac u područje jetre bio je prejak da bi njegov protivnik nastavio meč. Mjesto u finalu tražit će preko ikone hrvatskog amaterskog boksa, Stipana Prtenjače, koji je uvjerljivom predstavom uzeo pobjedu jednoglasnom sudačkom odlukom protiv Filipa Kolara iz Čakovca.

Četvrtfinala srednje kategorije započela su zagrebačkim ogledom i pobjedom Mladena Sobjeslavskog iz Leonarda protiv Ivana Tomljenovića iz Leone. Sobjeslavski je tehnički sjajnim boksom dokazao zašto je trenutni nositelj za poziciju u reprezentaciji i mjesto na olimpijskim kvalifikacijama. Njega u polufinalu čeka Luka Lozo koji je jednoglasnom odlukom sudaca bio bolji od svog timskog kolege iz Jokera, Jasmina Pašagića. Odmah nakon toga je svoje polufinalno mjesto izborio Noa Ježek. Član Titan Gyma bio je uvjerljivo bolji od predstavnika zadarskog Sv. Donata, Enrica Krluka. A onda je publika vidjela spektakl koji su pružili Gabrijel Veočić i Mate Rudan. 18-godišnje čudo iz Slavonskog Broda došlo je do svog mjesta u polufinalu, no za to se itekako morao potruditi. Rudan je poznat kao jedan od najhrabrijih i najagresivnijih hrvatskih boksača, a to se ovog puta itekako vidjelo. I dok je Veočić oduševljavao sjajnom tehnikom i nevjerojatnim izborom raznih udaraca, Rudan je publiku osvajao svojim srcem i stavom da nije gotovo dok se ne oglasi posljednji gong. Publika je kraj meča dočekala uz ogromne ovacije, a Veočić je ipak potpuno zasluženo prošao dalje.

Na red je došla kategorija do 81 kilograma gdje je svoj status favorita odmah potvrdio Luka Plantić. Dovoljno je bio agresivan da ne dozvoli Petru Leskuru nikakvu priliku da napravi išta više osim da dočeka kraj meča na nogama. Nije to bio meč s previše akcije, dojam je kako je Plantić jednostavno radio koliko mu je bilo potrebno. U polufinalu ga čeka ozbiljan protivnik u liku Nikice Radonića. Splitski borac u jednakoj je maniri uvjerljivo, a bez primanje nepotrebne štete savladao Nikoleta Grdovića iz Zadra. Svoje mjesto u drugom polufinalu je uvjerljivom predstavom izborio Dominik Ćibarić iz Leonarda. On je serijom pred kraj prve runde žestoko uzdrmao Dominika Kobalija, a sudac je nakon brojanja odlučio kako je boksač iz Petra Zrinskog previše uzdrman da bi nastavio meč. Ćibarić će u polufinalu boksati protiv Mateja Uremovića iz Rijeke, koji je u najneizvjesnijem meču dana savladao drugog boksača iz Leonarda, Pavla Dekarisa Galjanića. Debitant Galjanić sjajno je odradio prvu rundu i iznenadio je boksača koji je prošle godine nastupio na Svjetskom prvenstvu. Uremović se nakon izgubljene prve runde uspio oporaviti, no objektivno je reći kako je drugu i treću bilo teško presuditi. Suci su se ipak priklonili iskusnijem Uremoviću koji je odnio pobjedu 4:1 podijeljenom odlukom.

Svoje mjesto u polufinalu kategorije do 91 kilogram osigurao je Damir Plantić. On je odradio tehnički najljepši meč dana i uvjerljivo je nadboksao Špiru Čipčića iz Klisa. U prvoj rundi udarcem u područje trbuha doveo je do prvog brojanja, a onda se nešto slično napravio u drugoj rundi, no tad je nakon brojanja bilo gotovo. Sutra ga čeka tehnički vjerojatno najintrigantniji meč na cijelom prvenstvu. Protivnik mu je hrvatski olimpijski nositelj, Toni Filipi. Mjesto u finalu superteške kategorije prvi je izborio Marko Milun. On se kao i prošle godine u polufinalu susreo s Jurom Babićem iz Gladijatora. Nakon što ga je Milun prošle godine savladao prekidom u prvoj rundi, Babić je ove godine krenuo malo opreznije i s previše respekta. Milun je to iskoristio za svoju dominaciju, no čim se Babić malo opustio, meč je postao zanimljiviji. Milun je pogađao više, no isto tako ga je Babić dva puta jako čisto i precizno pogodio preko desne ruke. No, problem za boksača iz Gladijatora bilo je što je u klinču previše išao glavom prema naprijed i to je rezultiralo opomenama. Nažalost, nije se uspio kontrolirati, tako da je u drugoj rundu došlo do treće takve opomene i poraza diskvalifikacijom. Očekivano finale teške kategorije potvrdilo se nakon što je Luka Pratljačić u jednom tehnički vrlo zanimljivom meču nadboksao Marijana Brnića iz Groma.

Sutrašnji program započinje u 14 sati, a zainteresiranima se preporučuje da dođu što ranije jer je već danas dvorana bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta. Ispod teksta nalazi se raspored .

Prvenstvo Hrvatske u boksu 2020. - Polufinala (Subota, 25.1. od 14 sati)

1

63kg

Erik Pijetraj (Leonardo)

Filip Poturović (Nova Gradiška)

2

63kg

Dominik Gubo (Osijek)

Dijego Mamić (Pula)

3

69kg

Marin Slavic (Rijeka)

Marko Zeljko (Salona)

4

69kg

Petar Cetinić (Rijeka)

Stipan Prtenjača (Sesvete)

5

75kg

Mladen Sobjeslavski (Leonardo)

Luka Lozo (Joker)

6

75kg

Noa Ježek (Titan Gym)

Gabrijel Veočić (Brod)

7

81kg

Luka Plantić (Salona)

Nikica Radonić (Split)

8

81kg

Hrvoje Ćibarić (Leonardo)

Matej Uremović (Rijeka)

9

91kg

Toni Filipi (Gladijator)

Damir Plantić (Sesvete)

10

91kg

Petar Jaman (Leonardo)

Zvonimir Rebolj (Osijek)

11

ž57kg

Sara Hušidić (Team Predator)

Nikolina Ćaćić (Omega Zagreb)

12

ž57kg

Tajana Košćak (Omega box)

Hrvojka Čudina (Omega Zagreb)

13

ž60kg

Marija Malenica (Pitbull)

Maja Šarić (Marjan)

14

ž69kg

Lucija Bilobrk (Pitbull)

Lucija Brkljača (Bandog)

Linker
20. travanj 2024 02:03