Regija

Pijetraj i Kadić o otkazivanju svjetskih olimpijskih kvalifikacija: ‘Iznenađeni smo!‘

Leonard Pijetraj
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
Dva najistaknutija hrvatska klupska boksačka trenera prokomentirali su posljednju odluku MOO-a

Kad je u ožujku prošle godine prekinuto kvalifikacijsko europsko olimpijsko natjecanje u Londonu i to nakon što je tek Luka Plantić izborio drugi krug istog, dok je četvero hrvatskih predstavnika eliminirano, očekivalo se da bi prije svih Toni Filipi, Mladen Sobjeslavski, Marko Zeljko i Ivana Habazin mogli dobiti drugu priliku. Naime, nitko nije niti pomišljao da će se svjetske kvalifikacije otkazati.

No, situacija je trenutno takva. Umjesto svjetskih kvalifikacija, odabir preostalih natjecatelja, nakon što završe kontinentalni turniri, donijet će rang ljestvica organizatora. Ova odluka svakako najmanje utječe na Marka Miluna. Zapravo, našem super teškašu može i pomoći jer bi prema svemu sudeći već pobjeda protiv Fraziera Clarka donijela dovoljno bodova za siguran plasman putem rang ljestvice, neovisno o rezultatu u četvrtfinalu. To je prokomentirao i njegov trener Leonard Pijetraj.

"Nema ovo nikakvog utjecaja na Marka jer je Marko u turniru i on se mora tako kvalificirati. Dovoljna bi bila već pobjeda protiv Clarka jer je visoko rangiran, ali mora pobijediti", rekao je Pijetraj, koji je u Londonu ostao bez svoje druge olimpijske uzdanice, Mladena Sobjeslavskog:

"Za Mladena, kao nažalost i za sve one koji su izgubili je gotovo. U tim kategorijama ne možemo više nikoga slati. Ali, to su sve mladi dečki i bili bi idealni za iduće igre. U nižim kategorijama je strašna konkurencija."

Ipak, iako se pomirio s odlukom, priznaje da ga je neugodno iznenadila.

"Prvo su me iznenadili i nije mi jasno kako te zašto su to odlučili. Mogli su pronaći termin, ali dobro. Imate rang listu na kojoj se vidi tko se borio i tko je pobjeđivao, nitko neće otići na Olimpijske igre nezasluženo", realan je komentar.

Onaj na koga ova odluka najteže djeluje je Toni Filipi. Naša druga najveća uzdanice će prema svemu sudeći ostati bez druge prilike, nakon što je u Londonu tijesno poražen od Serhiija Horskova. Realno, nije ga tu niti ždrijeb pomazio, jer je odmah u prvom kolu išao na jednog od najboljih boksača u turniru. Na svjetskim bi kvalifikacijama Toni itekako imao što ponuditi, no pošto njih vjerojatno neće biti, izostanka s Igara će ga, osim spomenutog poraza, koštati i poraz u prvom kolu Svjetskog prvenstva 2019. godine.

"Moram priznati da nas je iznenadilo. Ali, gledajući koliko su oni već promijenili odluka, ne bih se začudio da promijene još nešto i da se ipak pojavi prilika za Tonija, prilika da se plasira na Olimpijske igre", tužan je Tonijev trener Tomo Kadić, koji još uvijek gaji neku nadu.

Posebno ružno izgleda Tonijev plasman na spomenutoj ljestvici, gdje je naš teškaš ispod 30. mjesta.

"Nizak plasman ni izgleda nevjerojatno jer je Toni 14. na AIBA ljestvici. Vjerojatno je stvar nekih rezultata na Svjetskom prvenstvu i toga što Toni nije bio na onom prethodnom", prokomentirao je još Kadić, podsjetivši se činjenice da se za ovu rang ljestvicu računaju posljednja dva Svjetska prvenstva, čime automatski mlađi boksači koji su tek proteklih godina ušli u seniore imaju manje šanse.

Glavni trener Gladijatora još je otkrio kakav je plan za ostatak godine, koji se neće mijenjati, kakva god konačna "olimpijska" odluka bila.

"Mi se pripremamo i koncentracija je na Prvenstvu Hrvatske. Cilj je osvojiti državni naslov, a nakon prvenstva idemo na Kubu. Tamo ćemo odraditi pripreme za kvalifikacije, ako do njih dođe. Ako ne, onda okrećemo fokus Svjetskom prvenstvu, koje se u studenom održava u Beogradu", zaključio je Kadić.

Linker
25. travanj 2024 13:50