Regija

Plazibata čeka jedan od najjačih udarača u kickboksu: Raul Catinas borac je nadimka ‘Bijeli Tyson‘

Raul Catinas

 Screenshot (youtube, Glory Kickboxing)
Rumunjski teškaš vrlo je nezgodan izazov, a Plazibat će se večeras na Glory 82 eventu obračunati s njim

‘‘Tko je ovaj i zašto je on sljedeći protivnik Antonija Plazibata?‘‘

Mnogi domaći kickboksački fanovi, naročito oni mlađi koji su se za sport ‘‘zakačili‘‘ zbog Antonija Plazibata, vjerojatno su ovako nekako reagirali kad je Glory objavio Raula Catinasa kao sljedećeg protivnika našeg teškaša. Nemojte se zavarati činjenicom da je Catinas desetorangirani izazivač Gloryjeve teške kategorije, jer radi se o strašno opasnom i nezgodnom protivniku.

Raul je rođen 4. kolovoza (osmi mjesec) 1988. godine u rumunjskom Lugoju. Iza sebe ima 48 profesionalnih kickboksačkih nastupa (Plazibat ima 25), a pobijedio je čak 41 puta. Još je impresivniji podatak da je 33 pobjede Catinas upisao nokautom. Dakle, ukupno 80 posto svojih pobjeda upisao je završivši protivnika, a Ben Edwards jedini je kickboksač koji je prekidom porazio Catinasa. Taj meč datira iz 10. mjeseca 2012. godine.

‘‘Kroz maksimalno dvije godine, Raul može postati najbolji na svijetu i ja se ne šalim! U 45 godina svoje karijere, nikad nisam vidio bijelca koji udara snažno poput crnaca. To je jedinstveno.‘‘, rekao je legendarni kickboksački trener Thom Harinck još 2012. godine, ali ovakva izjava u današnje doba mogla bi naići na velike osude javnosti.

Thoma Harincka ne treba previše predstavljati. Radi se o osnivaču svjetski poznate Chakuriki škole kickboksa, a kroz njegovu dvoranu prošli su brojni velikani poput Branka Cikatića, Petera Aertsa, Badra Harija, Jeromea Le Bannera, Hesdyja Gergesa, ali i Raul Catinas.

Harinckova izjava o Catinasu došla je sredinom 2012. godine nakon što je Catinas prekidom u prvoj rundi (tri nokdauna) pobijedio Hrvata Domagoja Ostojića. Catinas ipak nije postao najboljim kickboksačem svijeta, barem zasad ne, a kroz karijeru je promijenio i nekoliko dvorana nakon toga. U periodu od 2013. do 2016. godine trenirao je u Bukureštu zajedno s vrhunskim rumunjskim kickboksačima kao što su Benjamin Adegbuyi, Andrei Stoica i Bogdan Stoica, a sada trenira u Nizozemskoj pod paskom Michaela Polanena. Prije Thoma Harincka, Catinas je trenirao u Mike‘s Gymu, dvorani u kojoj sada Plazibat trenira, a Catinas je pod Mikeom Passenierom i započeo svoju karijeru.

Ponekad je Catinas trenirao i u švedskom Allstarsu koji je prvenstveno MMA dvorana, a krajem 2015. godine Catinas je odradio i jedan MMA nastup. ‘‘Submissionom‘‘ (‘giljotina‘) je porazio Janusza Dylewskog nakon samo 48 sekundi borbe.

No, vratimo se na njegova kickboksačka ostvarenja. Catinas se može pohvaliti pobjedama protiv nekoliko vrhunskih imena. Stefana Leku nokautirao je 2009. godine na K-1 eventu održanom u Splitu, a iste godine porazio je i Dževada Poturka. Might Mo, Jairzinho Rozenstruik i Paul Slowinski također su neka od zvučnih imena u njegovom rezimeu.

Kad su porazi u pitanju, dolazili su pretežno od jako dobrih boraca. Zabit Samedov, Ashwin Balrak, Ben Edwards, Mighty Mo i Dževad Poturak neki su od boraca koji su ga porazili, a takvim ostvarenjem može se pohvaliti i Igor Jurković (taj meč možete pogledati OVDJE)

Hrvatski kickboksač porazio je Catinasa u četvrtom mjesecu 2013. godine na FFC 3 eventu. Jurković je slavio jednoglasnom odlukom sudaca, a event se održao u Splitu. Catinas dakle ima polovičan uspjeh protiv hrvatskih kickboksača dok je Plazibat na omjeru 3-0 kad su Rumunji u pitanju (Adegbuyi, Bogdan Stoica i Danut Hurduc). Nadamo se da Plaza večeras ostaje stopostotan.

Što se Catinasovih posljednjih nastupa tiče, prije svega treba istaknuti kako je Raul imao dugu pauzu od 2016. do 2021. godine. U tom periodu nije uopće nastupao, a tada je bio u nizu od pet uzastopnih pobjeda. Kickboksu se vratio u 2021. godini, a tada je ujedno i debitirao pod okriljem Gloryja. Nordine Mahhiedine porazio ga je jednoglasnom odlukom u vrlo uzbudljivom meču.

Raul Catinas visok je 182 centimetra (12 cm niži od Plazibata), a na vaganju je težio 109,5 kg (12 kg manje od Plazibata). Catinas je naviknut biti nešto niži od protivnika, a njegovi nadimci ‘‘Iron‘‘ i ‘‘White Tyson‘‘ (‘Bijeli Tyson‘) vjerojatno vam dovoljno govore o njegovom stilu borbe.

Catinas je jako dobar u skraćivanju distance, prvenstveno jer se ne boji potući i spreman je primiti nekoliko udaraca kako bi skratio distancu. Ipak, kada se približi protivniku, često mu je dovoljan jedan čisti udarac za pobjedu nokautom. Raul preferira bacati ‘‘bombe‘‘ od samog početka i svakim udarcem pokušava protivnik ‘‘skinuti glavu s ramena‘‘. Takav stil borbe zna ga koštati ako borba otiđe izvan prve runde, jer Rumunj se više puta znao potrošiti svojim silovitim napadima u prvoj rundi.

Naš Plazibat također je borac koji se voli potući i posjeduje razoran udarac. 71 posto svojih pobjeda, Plazibat je upisao nokautom. Ipak, pritisak će biti na leđima hrvatskog borca. Antonio je više od godinu dana prvorangirani izazivač u Gloryjevom poretku teškaša, a priliku za ‘‘title shot‘‘ još nije dočekao. Porazom od Raula Catinasa samo će se udaljiti od željenog napada na titulu.

Antonio je najavio nokaut u prvoj rundi, ali u razgovoru za Dnevnik Nove TV ipak je dao realniju izjavu u kojoj je naglasio opasnost koju Catinas predstavlja u prvoj rundi. Plazibat planira izmoriti Catinasa i završiti ga u kasnijim rundama. To je vjerojatno i najpametniji pristup u ovoj borbi, jer Catinas kao desetorangirani u poretku izazivača uistinu nema što izgubiti porazom od prvoplasiranog izazivača.

Naš kickboksač samo je jednom izgubio prekidom u dosadašnjoj karijeri. Sergej Maslobojev porazio ga je tehničkim nokautom u drugom mjesecu 2016. godine. Taj meč prekinut je nakon druge runde zbog posjekotine i Plazibat zapravo nikad nije nokautiran u karijeri. Nadamo se da ‘‘Bijeli Tyson‘‘ neće to promijeniti i da će se Plazibat pridružiti Benu Edwardsu kao jedini kickboksač koji je nokautirao ovog tvrdog Rumunja. Ako se ne pridruži Edwardsu, nećemo imati ništa protiv da ponovi ono što je Igor Jurković napravio 2014. godine.

Neće biti lako, ali Antonio je posljednjih godina pokazao da može i protiv boljih od Catinasa. Sretno Plaza!

Linker
16. travanj 2024 11:39