Regija

Poznat konačni reprezentativni popis za London, kao i to koga će HOO financirati

Mladen Sobjeslovski
 Damir Krajac / CROPIX
Poznat je i konačni popis boksača i boksačica koji će na europskim olimpijskim kvalifikacijama u Londonu pokušati izboriti svoje mjesto na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri koja se ovog ljeta održava u Tokiju.

Umjesto prvobitno planiranih šest boksača i dvije boksačice, na put će krenuti pet boksača i tri boksačice te četiri trenera, po dva u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ovo je konačni popis koji će nekima donijeti olakšanje, budući da se do samo prije nekoliko dana činilo kako bi putnika u London moglo biti dvostruko manje. Naime, HOO je na natjecanje bio spreman pustiti samo sportaše prve i druge kategorije te njima financirati put i pripreme.

Na kraju se pronašlo rješenje zahvaljujući kojem će na put ipak krenuti kompletna reprezentacija. Ipak, pravila financiranja ostaju ista te bi o trošku HOO-a na put trebali krenuti treneri Leonard Pijetraj i Tomo Kadić te treneri ženske reprezentacije, Ante Matas i Franjo Krstić. Što se tiče financiranih boksača, to su sportaši prve kategorije Marko Milun i Toni Filipi, sportašica druge kategorije Nikolina Čačić te Luka Plantić. Plantić na zadnjem popisu nije unutar prve dvije kategorije, no ranije je bio u programu kao osvajač brončane medalje na OI mladih te juniorski prvak Europe. Osim što je prošlog mjeseca osvojio titulu državnog prvaka, Luka je mjesec dana ranije došao i do titule prvaka Balkana. Na put će o trošku HOO-a i jedan "team leader". Ostatak boksača bit će financiran od strane Saveza, ali i sponzora.

S popisa je otpao višestruki prvak Hrvatske u kategoriji do 63 kilograma, Erik Pijetraj. Nažalost, nakon što je prošlu godinu proveo većinom u problemima s ozljedom ramena, nakon državnog prvenstva pogoršao je jednu drugu već postojeću ozljedu i neće biti u stanju otputovati u London. Zanimljivo, na put ne ide niti njegova propisana rezerva, Diego Mamić.

Novo ime na popisu je Ivana Habazin, koja će se pokušati kvalificirati na olimpijski turnir u kategoriji žena do 69 kilograma. Ostali putnici na turnir su jednaki kao na prvom popisu. U kategoriji do 69 kilograma to je Marko Zeljko, do 75 kilograma Mladen Sobjeslavski, poluteškaški predstavnik je Luka Plantić, dok je hrvatska nada u teškoj kategoriji Toni Filipi. Super teška kategorija naravno pripada Marku Milunu. Među djevojkama, gore spomenuta Čačić nastupit će u kategoriji do 57 kilograma, a Marija Malenica do 60 kilograma.

Turnir se održava od 13. do 22. ožujka, a s njega će svoje mjesto na Igrama osigurati po šest boksača u kategorijama do 69, 75 i 81 kilogram te po četvorica teškaša i superteškaša. Što se tiče djevojaka, u kategorijama do 57 i 60 kilograma borit će se za jedno od šest mjesta, dok će OI izboriti jedna boksačica do 69 kilograma manje.

Linker
05. travanj 2024 10:57