Regija

Preminuo je legendarni hrvatski hrvač, prvak Europe, osvajač srebra na Olimpijskim igrama...

 TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix
Nakon što je završio karijeru, nije se prestao natjecati te je 11 puta bio svjetski veteranski prvak

U 81. godini preminuo je Josip Čorak, vrhunski sportaš koji je zadužio hrvatsko hrvanje i hrvatski sport osvajanjem dviju europskih medalja - zlatom osvojenim 1969. u Modeni i broncom ostvarenom 1970. u Berlinu. Njegov najveći uspjeh bilo je osvajanje srebra na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu koju je osvojio u 30-oj godini i to usprkos ozbiljnoj ozljedi meniskusa, pišu Sportske novosti.

U bogatoj karijeri, Čorak je čak 11 puta bio prvakom Jugoslavije, uglavnom u poluteškoj kategoriji. Osvajao je odličja i na Mediteranskim igrama i to zlatno 1971. i srebrno 1967. Posebno ponosan Čorak je bio, a to je uvijek naglašavao, kad je sa svojim klubom Lika, kojeg je osnovao 1971., već 1973. osvojio Kup europskih prvaka.

image

Josip Čorak

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Nakon što je završio karijeru, Čorak se nije prestao natjecati te je 11 puta bio svjetski veteranski prvak.

Čorak se hrvanjem počeo baviti dosta kasno, u 16. godini u Hrvačkom klubu Partizan iz Gospića. Nakon što je došao živjeti u Zagreb nastupao je za Lokomotivu, Liku i Sljeme.

Prije pet godina objavljena je Čorkova biografija "Hrvački as iz Like", tiskana povodom 75 godina života i 60 godina čudesne sportske karijere.

Linker
20. travanj 2024 13:52